Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka pomoc finansowa nalezy sie dziecku i mamie ?

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie :) Za 2 m-ce rodze :D Bedzie to moje 1wsze dziecko :D Boje sie ale nie chcialam o tym pisac. Wrocilam do kraju 1 m-c temu. Kiedy i gdzie musze zlozyc papiery w sprawie macierzynskiego ? Czy wiecie czy moge dostac 500 + ? Jakie papiery i do jakiego urzedu trzeba zlozyc ? Jaka pomoc finansowa nalezy sie dziecku i mamie ? Powoli klimatyzuje sie w PL i jeszcze nie ogarniam wszystkiego. Dodam,ze nie mam slubu ze swoim partnerem. Chyba jest to znaczace przy skladaniu papierow o macierzynskie.. ?

Gość gość
Jak nie uznał dziecka to ci się należy, tak to raczej ńie. Możesz pozwać go o alimenty, jak nie zapłaci, to chyba zasilek

Gość gość
Nawet jeśli nie jesteście małżeństwem to tworzycie rodzinę. Więc musisz złożyć także PIT partnera, swój, oświadczenie że nie pobieracie zasiłków w kraju, w którym mieszkaliście itp. Na podstawie tego Wam wszystko wyliczają. Macierzyński dostajesz na podstawie umowy o pracę.

Gość gość
Uznal dziecko, uznal :) Nie ma innej opcji :) Fakt faktem.....nie jestesmy malzenstwem ale Tworzymy rodzine :) "Więc musisz złożyć także PIT partnera, swój, oświadczenie że nie pobieracie zasiłków w kraju, w którym mieszkaliście itp." PIT z PL ? Chodzi o 500 + ? Pytam sie tutaj, na forum bo dopiero jutro pojde do Urzedu Miasta. Tam,chyba, dowiem sie wszystkiego na ten temat.....

Gość gość
A dlaczego ma się wam coś należeć? Jesteś chyba zdrowa, masz ojca dziecka i co? Pierwsze co to pomysły jak doic z podatkow pracujących ludzi? Polaczki

Gość gość
Tak, jestem zdrowa...na cale szczescie! Mam partnera i....co.....to co mi sie nalezy to chce dostac bo mi sie NALEZY! Proste i logiczne! Jak bym zostala w NL to tez bym dostala macierzynskie bo mi sie NALEZY i to o wiele wiecej niz w PL ale postanowilismy zjechac do PL...dlaczego? to juz Nasza sprawa....a co...."gula skacze" ,ze moge dostac pieniadze dla dziecka ? "Pierwsze co to pomysły jak doic z podatkow pracujących ludzi? Polaczki" pfffff.....pracowalam przez wiele lat az do maja tego roku bo.....juz nie dalam rady i nikogo NIE DOJE ! :P Nie oceniaj innych swoja miara :P

Gość gość
No tak, ale macierzyński dostajesz na podstawie pracy, a nie jako zasiłek. Tak to dostaniesz 500+ tylko jeśli mieliście bardzo niskie dochody. W PL wygląda to tak, że składasz papiery o macierzyński do zakładu pracy

Gość gość
Czyli co......nie pracuje od maja, zjechalam do PL i moge macierzynskie nie dostac ? Mam ostatnie umowy kraju w ktorym pracowalam......no nic, dowiem sie w MOPS-ie wszystkie....mam nadz.ze wszystkiego :P

Gość gość
No tak, bo macierzyński jest wypłacany z ZUSu na podstawie składek, które płaciłaś. Skoro ich nie płaciłaś to musisz mieć macierzyński z kraju, w którym pracowałaś. Logiczne. Macierzyński nie jest zasiłkiem, to jest coś co sobie wypracowujemy, więc ani w opiece, ani w urzędzie miasta nie dostaniesz takiej informacji, ale właśnie w ZUSie

Gość gość
gość dziś - ooooo to mnie ,troche, zaskoczylas. W kraju w ktorym pracowalam nie dostane,JUZ zasilku bo mnie tam nie ma a musze byc osobiscie aby dostac macierzynski i mieszkac w danym kraju. Hmmm.......zobaczymy.....wszystko "wyjdzie w praniu" Dziekuje za informacje ! :)

Gość gość
Mala pomylka.Mialo byc napisane tak "nie dostane,JUZ macierzynskiego "