Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bardzo nieregularny okres

Polecane posty

Gość gość

Witam, czy bardzo nieregularny okres może być znakiem jakiejś choroby? Mój ostatni okres zaczął się 12 maja, a kolejny.. dopiero dzisiaj, a jest 29 czerwiec. Pamiętam, że rok temu też tak miałam ale nie była to chyba aż tak duża przerwa, lecz też na przełomie lata. Czekam na wizytę u ginekologa ale może któraś z Was podpowie czy to może być coś poważnego? Dodam, że zawsze bardzo długo on trwa no i pojawia się średnio co 35 - 37 dni.

Gość gość
Zbadać poziom hormonów ;) Ja miałam nieregularne przy nieznacznie zwiększonej prolaktynie.

Gość Cleo1976
To zależy od wielu czynników.Przede wszystkim od Twojego wieku.U młodych kobiet, do 5 lat po rozpoczęciu miesiączkowania, cykle mogą być nieregularne i nie wymaga to żadnych "regulacji." Podobnie u kobiet na około 5 lat przed menopauzą.Cykle są też fizjologicznie nieregularne po porodzie, w okresie karmienia piersią i po odstawieniu pigułki antykoncepcyjnej.Poza tym wpływ na to mają również tryb życia, restrykcyjna dieta czy silny długotrwały stres.Niektóre kobiety miesiączkują nieregularnie "bo taka ich uroda"-ja np.zawsze miałam nieregularne cykle i nawet leczenie hormonalne tego nie uregulowało.Zawsze jednak warto wybrać się z tym do ginekologa lub endokrynologa-i skontrolować poziom hormonów płciowych, prolaktyny i hormonów tarczycy.

Gość Cleo1976
Ps.Warto wiedzieć, że jeden-dwa cykle odbiegające nawet znacznie od normy raz na rok nie powinny budzić niepokoju.Różnice w długości cykli w granicach do 7 dni nie są żadną nieregularnością.Tak więc, jeżeli kobieta zazwyczaj ma cykle krótkie, w przedziale 20-27 dni, to są to cykle regularne.I jeśli zwykle masz cykle 30-37-dniowe, to też są one regularne.Moje ostatnio mieszczą się w przedziale 40-47 dni (kiedy byłam młodsza, było to 30-37 dni)-a tylko od czasu do czasu trafia się cykl o nietypowej długości, np.66-dniowy.Ale wtedy akurat wzięłam pigułkę "po.":)