Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy da się połączyć dwa mieszkania w jedno ?

Polecane posty

Gość gość

Mamy jedno dziecko, drugie w drodze. Mieszkamy w mieszkanku 40m, z czego mniejszy pokój nie przypada i tak dla dziecka ponieważ mąż pracuje w domu po nocach co nie pozwala mi w nocy spać. Wobec tego mąż został wyeksmitowany do tego małego pokoju który normalnie sie daje dla dziecka. W mieszkaniu robi się ciasno a po urodzeniu zrobi się istny koszmar. Od jakiegoś czasu rozmyślamy czy by nie kupić mieszkania które sąsiaduje z naszym i z tych dwóch połączyć w jedno duże mieszkanie co pozwoliłoby nam uzyskać w efekcie 5 pokoi, dwa dla dwójki dzieci, jeden dla męża do pracy, jeden na sypialnie dla nas i jeden gościnny główny, prócz tego mielibyśmy dwie łazienki i dwa przedpokoje. Ale mąż mówi że to bez sensu bo rachunki byłyby wtedy dwa razy większe niż przy jednym mieszkaniu większym, a połączenie gazu i prądu w jedno lokum tzn. projekt kosztowałby ponoć kilka tys co sie nie kalkuluje. Czy naprawdę wyglądałoby to tak źle ? Czy w ogóle słyszał ktoś z was o podobnym pomyśle ?

Gość gość
Raczej tak by to nie wyglądało. Musicie pijezdzic i popytać. My mamy mieszkanie 64 metry 3 pokojowe i urodziłam miesiąc temu drugie dziecko i zrobiło sie ciasno. Myślimy o kupnie domu

Gość gość
Da się ale nie wiem jakie to koszty. Moi znajomi mają połączone dwa jedno nad drugim.

Gość gość
Moja znajoma polaczyla 2 mieszkania. Gdyby moi sasiedzi chcieli sprzedac mieszkanie to ja chetnie bym odkupila...

Gość gość
dac sie da , moi znajomi wlasnie jak u kogos wyzej piszacego , polaczyli mieszkania jedno nad drugim , zrobili dziure w suficie i schody :)

Gość gość
Owszem da sie ale tak jak twoj maz mowi koszty beda x2. Lepszym wyjsciem jest kupno domu lub wiekszego mieszkania. Dom pod tym wzgledem lepszy ze nikt Ci nie stuka z gory z boku itp.

Gość Host
No tak,bo wtedy płacisz 2 czynsze i podwójnie abonament za prąd ,gaz,wodę,nawet jeśli łączne zużycie jest jak dla jednego mieszkania. To w takim razie należałoby wynająć jeden pokój jakiejś obcej osobie i wtedy ci trochę się obniży koszt. A najlepiej kupić zupełnie inne mieszkanie o dużej powierzchni i podzielić na kilka pokoi(ścianki działowe) i wtedy będzie taniej

Gość gość
Ale jak połączyć? Dziura w ścianie nośnej? To niebezpieczne dla konstrukcji bloku, chyba że nie na tym wam zależy, tylko żeby były obok siebie. I rachunki wysokie też. Lepiej jedno mieszkanie 70m2

Gość gość
Ja mam mieszkanie połączone z trzech mniejszych mieszkań ale to jest tak że było kiedyś jedno wielkie mieszkanie w kamienicy, którą po wojnie przejęło miasto i zrobiło małe socjalki. Gdy kamienice przeją właściciel, za grosze kupiliśmy trzy mieszkania (17m2,41m2i26m2) i połączyliśmy tak jak było 130 lat temu gdy budynek powstał:-)

Gość gość
Najlepiej sprzedać to, które macie, dołożyć pewną sumę i kupić takie 4-pokojowe. My mamy 70 m 4 pokoje. Pokoje nie są duże, ale dla nas wystarczające, dzieci w przyszłości będa miały oddzielne pokoje, my sypialnię i salon

Gość gość
Czynsz jest za metraż, opłaty za gaz i prąd wg zużycia, w ogóle media wyjdzie w sumie tyle samo. Jedynie ten czynsz wyższy. Można połączyć, ja tak mieszkam, jedyna przeróbka było zrobienie z drugiej kuchni garderoby. Po co ciągnąć gaz i prąd przecież w tamtym mieszkaniu wszystko to jest! Durny ten twój mąż. Wejście może być to, które macie, w ścianie otwór i macie duże mieszkanie. Remont i mieszkacie.

Gość gość
gazowni, elekrowni nie interesuje że to jedna rodzina by korzystała. Dla nich dwa adresy to dwa adresy czyli dwie opłaty. Opłata wstępna za sam dostęp do prądu i gazu razy dwa + zużycie które w obu mieszkaniach by było. Aby je połączyć potrzebny jest projekt połączenia tych mediów który kosztuje ze dwa albo trzy tysiące zł. Nie wiadomo po ilu latach ten koszt by się zwrócił i czy by sie zwrócił, zważając na jeszcze dwa czynsze dla administracji bloku

Gość gość
Jakie dwa adresy!!!!! Ludzie!!! Pomyśl trochę zanim bzdury napiszesz. Przecież przy połączeniu mieszkania masz jeden adres kretynko więc do gazowni, energetyk płacisz jeden rachunek wg zużycia plus podstawowa opłata!!! Jakie dwa czynsze? Czynsz jest za metraż, więc jeśli kupią gdzieś inne większe mieszkanie też będą płacić za metraż. No chyba, że u ciebie płaci się za mieszkanie bez różnicy jak duże. Projektów nie musisz robić chyba, że chcesz siłę do mieszkania ciągnąć. Wszystko już jest no chyba, że chcesz w dużym pokoju kuchnie robić, a w kuchni łazienkę. Pomyśl trochę.

Gość gość
Ja mam dwa mieszkania połączone w jedno, mam jeden licznik prądu, wody, gazu. Nie ma z tym problemu. Trzeba wziąć elektryka połączyć instalacje. Z gazem do gazowni itp. Czynsz mam jeden.

Gość gość
Ale jeśli jest połączenie ściana nośna to kto wam na to pozwoli???

Gość gość
Pozwolą, spokojnie.

Gość gość
Rozsądna spółdzielnia się nie zgodzi, to chodzi o bezpieczeństwo konstrukcji całego bloku

Gość gość
Szybciej będzie kupić jedno większe. Koszt przekształcenia 2 w jedno jest naprawdę spory bo trzeba przekształcić kuchnię w pokój jak rozumiem a przychodzilam to obecnie w domu i niby to łatwe ale trwa i kosztuje. Poza tym blok więc musicie się dowiedzieć czy np ściana która chcielibyście usunąć może być wyburzona. Rachunki będą duże znaczy czynsz itp. Bo to 2 mieszkania. Naprawdę jelsi macie pieniądze i myślicie o kupnie sąsiedniego to kupcie jedno mieszkanie większe takie które nie wymaga jakiegoś wielkiego remontu. Uwierz właśnie przeprowadzam się do domu gdziie remont i to taki solidny robiliśmy i ciąża to nie jest okres na takie rzeczy.

Gość gość
18:38 To już by oni sobie sprawdzili gdzie jest ściana nośna a gdzie nie. Przecież nie są wariatami. Tyle że u nas np. wspólnota musiałaby sie zgodzić na takie coś, a tu już nie wiadomo jak ludzie na to zareagują. No chybe że nielegalnie kuć..

Gość gość
miałam na myśli że mogliby sie nie zgodzić nie ze względu na brak bezpieczeństwa bo to z fachowcami da sie zorganizować jak to z zasadami bezpieczeństwa zrobić tylko ze złośliwości mogliby sie nie zgodzić, bo nie podobałoby sie że ktoś ma dwa mieszkania. Do tego potrzebna jest zgoda większości

Gość gość
Trzeba sprawdzic czy tam jest ściana nosna. Ja z dwojka dzieci o mezem mieszkam na niecalych 40 metrach. Poki dzieci sa małe to niewielkie mieszkanie nam nie przeszkadz bo te dzieci chca byc caly czas z nami...wiec jakbysmy moeli 4 pokojowe to 3 stałyby puste. Zobaczymy co bedzie za 4lata jak dzieci pojda do 1 klasy.

Gość gość
Nie ma co pytać ludzi po forach. Weź zobacz co masz w czynszu (powinnaś mieć rozpiskę za co płacisz i czy za metraż, czy za sztukę. Zadzwoń do administracji, dostawcy gazu i energii i się dopytaj jak to wygląda i jakie są faktycznie koszty przeróbek (wcale nie koniecznie tak wysokie). Kupując większe mieszkanie będzie masa zachodu i niekoniecznie taniej (np. podatek, przeprowadzka). Dodatkowo trzeba gdzieś mieszkać w międzyczasie.

Gość gość
Przecież nikt nie mówi o wyburzaniu ściany, chodzi o otwór na drzwi, przeciez autorka napisała i dwóch przedpokojach. Ja mam takie mieszkanie. Nie jest łączone, ale są dwa przedpokoje, w jednym jest kuchnia salon i łazienka, a z drugiego wchodzi się do trzech mniejszych pokoi. Rozkład idealny. 80 m.