Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

martwie sie niskim wzrostem mojego 2,5 letniego synka

Polecane posty

Gość gość

Synek za miesiac skończy 2,5 roku i ma jedynie 86,5 cm. Bardzo sie martwie, ze to mało. Czy któraś z Was tez jest mama takiego niewysokiego chłopczyka?

Gość gość
Moj też tak ma. Żaden lekarz nie widzi w tym problemu. Dobrze się rozwija a szczególnie bardzo dużo mówi. Ot dzieci są różne i tyle. Chociaż dziwnie ubierać go w ubrania z napisem 12-18 miesięcy. Ale potem sobie myślę, to tylko metka a mój syn nie jest z taśmy produkcyjnej

Gość gość
Moj tez ma prawie 2,5roku i ma 90cm.Tyleze to wczesniak z 25tyg-urodzil sie 700g i 33cm.

Gość gość
Pisałam wcześniej, mój urodził się w terminie i to 4kg także nie ma zasady

Gość gość
te 90 cm to nie tak mało, autorka pisze o 86,5 cm.

Gość gość
Nasz ma 87

Gość gość
No ma te 90cm ale na placu zabaw wsrod rowiesnikow to i tak jest najmnuejszy :-)

Gość gość
tu autorka: dzis rano zaraz po przebudzeniu mierzyłam synka i miał 87,5 cm ale to i tak niewiele. Jeszcze raz ponowie pytanie, czy ktos z Was tez ma takiego okruszka? Co robicie?

Gość gość
Mój jest rok młodszy ale mniejszy o jakies 10cm wiec raczej do tego wzrostu nie dobije nawet. Martwi mnie to bardzo.

Gość gość
A jak z waga?tez tak malo? A co tu mozna robic?narazie obserwowac-zaznaczac np.co 2miesiace czy rosnie i tyle. Jakies badania dot.hormonu wzrostu to dopiero po 5roku zycia.

Gość gość
Autorko, a po ile ty i mąż macie wzrostu?

Gość gość
http://polki.pl/zdrowie/choroby,wzrost-i-waga-dziecka-powyzej-pierwszego-roku-zycia,10305283,artykul.htmlpolki.pl/zdrowie/choroby,wzrost-i-waga-dziecka-powyzej-pierwszego-roku-zycia,10305283,artykul.html i czym autorko ty się prejmujesz. Wszystko ok. Nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma :).

Gość gość
mój syn 87cm miał na roczek. teraz ma 7 lat i ma 116cm. od roku wzrost stoi w miejscu :( lekarze (pediatra, alergolog, neurolog i endokrynolog ) twierdza ze wszystko jest ok i każde dziecko rozwija się swoim tempem.

Gość Host
może ma mniej hormonu wzrostu? Ale to nie powód do zmartwienia.A kto powiedział że zdrowi są tylko wysocy,a niski to od razu chory? Gdzie tak pisało?

Gość gość
No ja chyba ma innym watku pisalam z dziewczyna, co tu pisze o swoim wczesniaku. Ja tez bylam wczesniakiem z waga ponizej 1 kg i mialam stwierdzona mikrosomie. Ale po badaniach w szpitalu dzieciecym stwoerdzili, ze nie musza podawac hormonu wzrostu, choc w wieku 4l i 3 m mialam rozwoj kostny nadgarstkow na poziomie 2.5 roku. W wieku 2 lat mialam 78 cm i 8.5 kg a w wieku 4l 91cm 11kg. Ostatecznie dobilam do 158 cm ( moja mama jest tego samego wzrostu a tata ma 182). Zagadaj z pediatra. Ja jako wczesniak mialam takue badania od reki.

Gość gość
Pisałam 12. 11 Waga 9. 400 wiec też niewiele. Mój synek to wcześniak hipotrofik urodzony jak miał 1kg.

Gość gość
Dziewczyny, dlaczego się zamartwiacie? Zobaczycie za rok, dwa, chłopcy prześcigną rówieśnikow. Widać, że o nich się troszczycie, a to podstawa, żeby wszystko było ok. Za10 lat będziecie się smiać z własnych problemów.

Gość gość
Mój syn ma dokładnie 2 lata i 2,5 miesiąca. Ma obecnie 89 cm. I wśród rówieśników jest jednym z najwyższych dzieci w tym wieku. Dzieci rosną skokowo. Nie warto przejmować się siatkami centylowymi. Jest w grupie chłopiec, który przez pół roku z jednego z najniższych przerósł połowę dzieci. Ja sam uważam, że mam małe dziecko, chociaż widzę, że inne są jeszcze mniejsze. To co ważne to wykluczenie pasożytów, braku witaminy d i wapnia. W miarę zdrowa dieta i ruch.

Gość gość
Wazne jest czy rosnie, mierz go co 3 miesiące i czy waga tez w ciagu roku wzrasta. Moj synek na 3 latka mial 92cm, na 2 lata 82cm, wiec jest drobny. W grupie przedszkolnej najmniejszy. Robiłam mu wszystkie badania, morfologia z rozmazem, tsh, pasozyty, alergie. Wszystko ok. Chcialam ocenic wiek kostny, ale lekarka mi to.wybila z glowy, bo maly rosnie regularnie, wiec jest ok. Ja jestem niska, bo 153, wiec raczej cudow nie oczekuje. Po prostu taki jest. A dzieci teraz sa duzo wieksze niz kiedys i roznice w jednej grupie wuekowej moga byc naprawde znaczne.

Gość gość
Ja sie martwilam bo moja córeczka na rok miała az 84 na dwa latka 92 a teraz ma 3i8msc i ma 107. Stopa 27-28. Wolałabym zeby stopa jej tak nie rosla boje sie ze będzie duza i ktos jej bedzzie dokuczal(waga ok 17kg). Rosla bardzo szybko. Przy urodzeniu 3650 i 56cm tydzień przed terminem. Po miesiącu i 5 dniach 60cm i 5100. W 4 miesiącu wyszla za 97centyl w książeczce a wskoczyla dopiero na 97 jak miała 3l. Teraz ciągle w okolicach 97. Na szczęście jest raczej szczupla:). AL martwilam sie i martwię dalej o duże stopy. Maz ma but 49-50 i 2 metry:/