Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

JAK DUŻO MÓWIĄ WASZE DWULATKI

Polecane posty

Gość gość

Kochane mamy dwulatków, jak dużo mówią Wasze dzieci? Moja córeczka wszystko rozumie jest mądra, mówi mama, tata i wiele innych krótkich słowek ale więcej mowić nie chce. poradźcie jak ją zachęcić do mówienia?

Gość gość
Dużo jej czytaj , w ogole dużo do niej mów , włączaj jej piosenki , niech układa klocki , maluje , rysuje , lepi z plasteliny itd . To dużo pomaga , mój tez mało mowil a teraz jest z niego prze gaduła :)

Gość gość
ona nie lubi książek, mam starszą córkę i ona uwielbiała kiedy jej czytałam, natomiast młodsza nigdy nie pozwala mi nawet jednej kartki przeczytać tylko mi je przekręca natychmiast.

Gość gość
Wyobraz sobie mam blizniaki. Jeden mowi juz okolo 20 slow drugi prawie w ogole.

Gość gość
No dzieci sa różne , na pewno trzeba dziecko czymś aprobowac zainteresować , nie dawać tabletu i czy telefonu i bajek bo to opóźnia rozwój mowy

Gość gość
Nie do końca się zgodzę z tym, ze bajki opozniaja rozwój mowy- mój 2- latek ogląda bajki, ale mądrze tzn. Razem je oglądamy i w międzyczasie zadaje mu różne pytania, dotyczące tego, co widzi. Mówi bardzo dużo, od dłuższego czasu układa zdania mniej lub bardziej rozbudowane. Autorko musisz do dziecka dużo mówić, prowokować je do wypowiadania słów, ale nawet jak ma "ciężką mowę", to nic się nie dzieje bo przecież dzieci sa różne

Gość gość
dzieci które za długo oglądają bajki mogą miec opóźniona mowę . To ci powie chyba każdy logopeda . Teraz jest plaga tego bo rodzice dają dziecku tablet włączają bajkę i maja święty spokój, a to w żaden sposób nie rozwija dziecka .

Gość gość
A ja mojej corce wlaczalam bajki tablet,prawie jej nie czytalam i malo sie z nia bawilam,bo mialam na glowie chora na raka mame a maz byl za granica i corka mimo to gadala a dzis jest zdolna i madra 7 latka... teraz z mlodszym synem staje na glowie, czytam,zero TV, ukladanki lewopolkolowe,cuda wianki a mowa dopiero teraz troche ruszyla... ja uwazam ze mowe mozna podstymulowac ale to mozg musi byc gotowy

Gość gość
Szkoda, ze nie przeczytalas tego, co napisalam- po pierwsze nie w nadmiarze, po drugie mądrze, a jakie są efekty to widzę na własnym dziecku