Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zwolniłybyście taką pracownicę

Polecane posty

Gość gość

Dostaje informację że jest w 4 ciąży i znowu nie wróci do pracy - i ona tak to ciągnie cały czas. Co byście zrobił?

Gość gość
dałabym premię.

Gość gość
nie przedłużaj umowy, widać że pracować to ona nie chce, ale kasę pobierać i owszem

Gość gość
Znalazłabym powód żeby zwolnić ja za niedopelnianie obowiązków.

Gość gość
niestety jeżeli ona już tak czwartą ciążę ciągnie, czyli zaczynając od L4 przy pierwszym dziecku, potem rok macierzyńskiego i na wychowawczym lub w trakcie tego macierzyńskiego kolejna ciąża i przeskok z macierzyńskiego znów na L4 - to jej nie zwolnisz bo jest ona chroniona prawem.

Gość gość
sytuacja patowa dla pracodawców- każdy to zrozumie, no ale podobno nasze społeczeństwo się starzeje, tych dzieci wbrew pozorom wcale nie jest aż tak dużo, jak ja chodziłam to szkoły (lata 80- początek 90) to w mojej miejscowości było w klasach po 25 - do 30 osób). Dzisiaj pracuję w tej szkole, i dzieci jest w klasie do 10 osób, no 12 to już max. No skądś te dzieci się muszą brać żebyśmy nie wyginęli jak dinozaury

Gość gość
bez chwili wahania; najwyraźniej praca do szczęścia jej potrzebna nie jest, a faktycznie i tak u Ciebie nie pracuje. Kiedy po raz ostatni była efektywnie w pracy przez jakiś dłuższy czas? 4-5 lat temu? Przecież to żaden pracownik

Gość gość
Ludzi i tak jest za dużo. Czy to źle ze rodzi się mniej dzieci? Mniejsze bezrobocie będzie

Gość gość
Jak to praca nie jest jej potrzebna? Ma stały dochód i może rodzić dziecko za dzieckiem :D

Gość gość
I dobrze. Myślę że planuje już piąte.

Gość gość
taka osoba dostaje pieniadze z zusu wiec pracodawca i tak nie ponosi kosztów utrzymania takiego pracownika

Gość gość
Jak to nie ponosi kosztów?! Ma zablokowany etat...a pracownicy nie chętnie przychodzą do pracy "na zastępstwo".

Gość gość
Mnie zwolnili po 1 dziecku. Takie czasy.

Gość gość
to zrobic umowe o prace z kolejnym pracownikiem a z tamta rozwiazac jak wroci, "zablokowany etat" to zaden koszt finansowy dla pracodawcy

Gość gość
Nie rozumiem co za zablokowany etat. Żadnych kosztów pracodawca nie ponosi. Droga wolna żeby zatrudnić nowego pracownika, a w przyszłości zwolnić jednego z nich lub zostawić obydwu. W końcu firma się może rozwinąć. Zdecydowanie przesadzacie.

Gość Host
Niech sobie pracuje,stanowisko może czekać,ale wypłata dopiero po powrocie do pracy.Z pieniędzmi nie ma żartów i za nic nie robienie kasy nie ma

Gość gość
No przecież wiadomo, że nikt jej nie zwolni. Może dalej lecieć w ci.la.

Gość gość
jak bedzie chciala wrocic to odrazu pierwszego dnia wypowiedzenie z redukcja etatu

Gość gość
Prowo, identyczne było jakieś 3 miesiące temu,

Gość gość
Aha czyli mam powiększać etat z myślą że ją zwolnię jak wróci tak? Wiesz że jak się odwoła to sąd z marszu ją przywróci do pracy? Wiesz jak to sie odbija na morale załogi że jedna sobie kolejny rok bimba i dostaje kase za nic?

Gość gość
Ona dostaje kasę z zusu a nie z twojej kieszeni, wyolbrzymiasz sprawę autorko!

Gość gość
a z jakiej racji miałaby się odwoływać do sądu pracy? to już nie można pracownika zwolnić?

Gość gość
zwolnić

Gość gość
Redukcja stanowiska, zatrudniasz na jej miejscr ale stanowisko inaczej nazywasz :-)

Gość gość
Jaka to branża i jakie stanowiska? Poza tym możesz w ciąży nasyłać kontrole na jej L4 wiem ze mało skuteczne ale upierdliwe

Gość gość
zasięgnij rady prawnika, ktory specjalizuje sie w prawie pracy, bo moze jest jakies wyjście z tego, a moim zdaniem jest. Bez przegięcia