Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy macie jakies ulubione regionalizmy?

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio sie zdziwilam bo okazuje sie, ze "ubierz buty, sweter" to regionalizmy a nie standardowa polszczyzna. To bardzo ciekawe, ze jestesmy jednym krajem a występują takie subtelne roznice:) A Wy jakie znacie regionalizmy?

Gość gość
"Nie idzie" (coś zrobić) perfum perfuma

Gość gość
Idę na pole <3 Jestem z Małopolski.

Gość gość
"okazuje sie, ze "ubierz buty, sweter" to regionalizmy a nie standardowa polszczyzna"- nie, to nie jest żaden regionalizm, tylko bardzo powszechny błąd językowy, coś jak stwierdzenie "w każdym bądź razie". Chociaż patrząc na to ilu ludzi tak mówi i pisze, to powoli chyba staje się standardową polszczyzną :/ Ubrać można choinkę, albo siebie w coś ubrać, a nie buty. Ale z regionalizmów- lubię nasze krakowskie "pole" i "weźże". Moja babcia z podkarpacia używała też "słychać" w sensie "czuć"- np. "nie słychać tu soli wcale", tam też się mówi "dla tata", "podwórze" zamiast podwórko, albo "czego" zamiast "dlaczego" (np. "a czego to dziecko płacze").

Gość gość
Usiądź się (usiądź), zakluczyć (zamknąć na klucz), pamperek (ludzik z klocków lego)- Leszno i okolice, Wielkopolska .

Gość gość
"nie umiem" zamiast " nie moge" - np " tak mnie bola plecy ze nie umiem sie schylic"

Gość gość
To, co zacytowałaś, to akurat jest błąd językowy (ponoć będący po prostu kalką z niemieckiego) a nie regionalizm. Regionalizm to np. łódzka "migawka", częstochowska (bodajże) "zastrużka", krakowski "cumelek" (bardzo lubię tę nazwę :) ), lubelski "brejdak", kresowa "hreczka" itp.

Gość gość
Na gornym Śląsku jak ktoś palcami robi ślady na szybie to mówi się że "palcuje szyby".

Gość gość
Kaj to jest? - Gdzie to jest? Hasiok - śmietnik Weno - weź przestań... Kiery? - Który? Jesteś taka żadna, to jest żadne - jesteś taka brzydka, to jest brzydkie Śląsk :P

Gość gość
O te malopolskie znam;) jeszcze do nich dodam moje ulubione "a idze idze" czyli "co Ty wygadujesz?" Ja teraz mieszkam na Mazowszu ale z uporem maniaka staram sie kolportowac tutaj malopolskie "na pole" bo to jest fajne a i jakos do " na dworze" nie moge sie przyzwyczaic. Potwierdzam tez podkarpackie "czego" zamiast "dlaczego". Ciekawe sa tez te wielkopolskie jak pamperek ktore pierwszy raz słyszę. To milo dowiedziec sie czegos nowego:)

Gość gość
Se

Gość gość
np. pisze na tablicy ogloszen, ze... wez idz gdzies, dajze spokoj, jo.