Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zozoleeq

Uniwersytet Warszawski czy SWPS? sinologia

Polecane posty

Hej, w tym roku wybieram się na studia i najbardziej interesuje mnie sinologia. Złożyłam już na wieczorowe na UW i na dzienne na SWPS. Na prywatnej uczelni bardzo podoba mi się połączenie języka angielskiego i chińskiego na jednym kierunku, jednak wydaje mi się, że na UW jest większy prestiż. Złożyłam jeszcze na dzienną filologię angielską z j. niemieckim, jakby coś się nie udało. Mimo wszystko liczę, że uda mi się studiować chiński :) I tu moje pytanie do Was: czy ktoś może był w takiej sytuacji i miał dylemat? Opinie o tych dwóch szkołach są różne, ale głównie pochlebne. A i jeszcze dodam, że po licencjacie planuję wyjechać do Niemiec i skończyć jeszcze jeden kierunek. Tam studiować będę po angielsku i przez to bardziej się skłaniam ku SWPS. Co robić? Angielskiego i chcę i muszę uczyć się dalej, chińskiego nie odpuszczę. Studiować 2 kierunki jednocześnie, czy po prostu w SWPS? Proszę Was bardzo o radę, nie mam kogo spytać :)

Gość Bakeverket92
Chyba bez sensu robić dwa osobne kierunki jeżeli możesz je połączyć. UW niekoniecznie mi pasował (nie jestem zwolenniczką hiper-teoretycznych wykładów o niczym dla setki osób), skończyłam USWPS (na innym kierunku, ale doświadczenie z uczelnią jest), jestem mega zadowolona. Zajęcia na poziomie, dużo praktyki, wykłady w bardzo małych grupach, więc praktycznie indywidualne nauczanie. Jak dla mnie - bomba. ;) Powodzenia!

Gość Anamaya30
Ja również jestem po SWPSie (też po innym kierunku) i jestem mega zadowolona! To jest uczelnia dająca ogrom możliwośc****artnerskie relacje (takie wyświechtane hasło, ale mówię poważnie - cudownie się współpracuje z tamtymi wykładowcami a panie w dziekanacie też cacy :)), jest duży komfort studiowania - po prostu studia tutaj nie są przykrym obowiązkiem, a wręcz przyjemnością (przynajmniej wg mnie). Na UW też studiowałam (też inny kierunek) i nigdy w życiu bym tego doświadczenia nie powtórzyła. Nie patrzyłabym też na prestiż tylko na to, gdzie można zdobyć praktyczne umiejętności i przydatną wiedzę. Co do Twoich pytań o kierunki to niestety nie mogę pomóc, ale jeśli masz konkretne pytania dotyczące SWPSu - chętnie pomogę :)

@Bakeverket92 Bardzo dziękuję :) :) @Anamaya30 Dziękuję za odpowiedź :) Hmm, nie do końca wiem jak o to spytać, ale chodzi mi głównie o uczniów. Czy da się tam odczuć wywyższanie się studentów? Chodzi mi o to, że jest to prywatna uczelnia i boję się trochę tego, że większość może okazać się snobami. Mam nadzieję że się mylę, jednak cały czas ta myśl do mnie powraca. Nie jestem też z Warszawy. Oczywiście na każdej uczelni mogą być tacy ludzie, ale odnoszę wrażenie, że te prywatne mają to do siebie, że jest ich tam więcej...

Gość Anamaya30
Zozoleeq, rozumiem o co pytasz bo sama miałam podobne obawy, ale okazały się one zupełnie niepotrzebne :) Ja na tych studiach nawiązałam najlepsze znajomości - do dziś utrzymuję z niektórymi osobami kontakt. Moją najlepszą przyjaciółkę też poznałam podczas tych studiów :) Mimo, że szkoła jest płatna i do najtańszych nie należy to nie powiedziałabym, że uczęszczają tam tylko osoby z bogatych rodzin, zadufane w sobie czy "bananowe". Ja w ogóle nie odczułam tam "wywyższania się" przez kogokolwiek. Jasne, buractwo też się zdarza, jak wszędzie, ale to jakieś jednostki. Wg mnie atmosfera na uczelni jest bardzo przyjemna i sprzyja nawiązywaniu relacji (zwłaszcza jeśli lubi się angażować w różne dodatkowe aktywności oferowane poza studiowaniem) :)