Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Maz mnie bije, rozwod, podzial majatku

Polecane posty

Gość gość

Pytanie co do podzialu majatku w trakcie rozwodu. Moj maz ma firme i mieszkanie w polowie splacone, mial je przed tym jak sie poznalismy. Od poczatku mieszkamy w mieszkaniu meza, on zajmuje sie firma a ja jestem przyslowiowa pania domu, sprzatam, gotuje, zajmuje sie dzieckiem. On doslownie nie musi w domi robic nic. Ja nie mam zadnych dochodow, jestem tylko i wylacznie na jego utrzymaniu. Jesli sie rozwiedziemy to jak to by prawnie wygladalo? Ja dostaje opieke nad dzieckiem ale czy ten majatek ktory on wniosl do malrzenstwa jest do podzialu czy skoro juz mial je przed slubem to ja nie mam do niczego prawa? Biorac pod uwage ze jest male dziecko po rozwodzie sad przyznaje mieszkanie dziecku i prawnemu opiekunowi czy ja z dzieckiem mam sie wyprowadzic? Maz zrobil sie agresywny i mnie bije, jesli dojdzie do rozwodu to napewno bedzie z jego winy, jak to sie ma w swietle prawa jesli ja nie mam zadnego majatku, ani nic na utrzymanie swoje i dziecka? Czy skonczy sie na alimentach dla mnie i dziecka i musimy sobie szukac mieszkania? Moze ktoq wie lub byl w podobnej sytuacji? Dzieki z gory

Gość gość
dom i firma po rozwodzie będzie jego ale jeżeli w czasie małżeństwa to co zarobiła firma albo on odłożył sobie kasę będzie do podziału jeżeli w ogóle coś jest wszystko co było kupione w czasie małżeństwa samochód telewizor itd. będzie do podziału jeżeli rozwód z jego winy dostaniesz alimenty na siebie też

Gość gość
A jesli w trakcie trwania malrzenstwa on splaca kredyt na dom to ta czesc splacana w tym czasie nie jest do podzialu? I tak jak pytalam jak to sie ma do sytuacji z dzieckiem, sad pozwalanna to zeby matja z dzieckiem znalezli sie na ulicy jak ojciec ma mieszkanie? Co z dobrem dziecka? Czy zostanie prawnym opiekunem ojciec ze wzgledu na lepsza sytuacje finansowa mimo agresji w rodzinie...

Gość gość
Do jego domu który zakupił zanim byliście małżeństwem nic nie masz. Trzeba było wcześniej myśleć pracować i odkładać a nie teraz. nie rozumiem nie pracujesz bo co? Bo ja wróciłam do pracy jak córką miała 6 mcy

Gość gość
Mieszkanie nabył przed zawarciem małżeństwa, wiec prawnie należy tylko do niego, nawet jesli spłaca kredyt będąc w małzeństwie. Jest wpisany w akcie jako jedyny właściciel. Nie sadze, zeby zostało dziecko z nim, ale jesli nie zostaną mu ograniczone prawa, to oboje macie takie same obowiązki wobec dziecka, musicie razem wszystko uzgadniać. To co nabyte w czasie trwania jest juz wspólne. Ale podział majątku to osobne postępowanie, zakładane juz po rozprawie na osobny wniosek. Musiałabyś wystąpić o pozostanie w mieszkaniu, ale nie wiem jak sad ma to spojrzy.