Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panteistka

Chyba jestem panteistka. Uwazam ze Bog jest w lesie w drzewach w blasku slonca

Polecane posty

Gość Panteistka

Czy jest ktos kto tez tak uwaza? Zamiast isc do kosciola woli isc do lasu i tam czuje jakas sile wyzsza>

Gość gość
A chrzescijanstwo to wlasnie nie panteizm? Przeciez kazdy duchowny Ci powie ze Bog jest wszedzie. Swiety Franciszek uwazal, ze Bog jest w kazdym stworzeniu. W ewangelii nawet byl fragment o tym, ze "podnies kamien a mnie tam znajdziesz".

Gość gość
gość dziś Co ty nie powiesz. Pokusiłam się kiedyś i zajrzałam do Biblii, jak to Bóg niby oczekuje całopalenia i rozkoszuje się wonią palonego barana. Księga Kapłańska to jakiś kosmos, takie brednie tylko ludzie mogli wymyślić.

Gość gość
Żeby nie być gołosłowną to było z Księgi Rodzaju: (20) Noe zbudował ołtarz dla Pana i wziąwszy ze wszystkich zwierząt czystych i z ptaków czystych złożył je w ofierze całopalnej na tym ołtarzu. (21) Gdy Pan poczuł miłą woń, rzekł do siebie: Nie będę już więcej złorzeczył ziemi ze względu na ludzi, bo usposobienie człowieka jest złe już od młodości. Przeto już nigdy nie zgładzę wszystkiego, co żyje, jak to uczyniłem.

Gość gość
A co ma piernik do wiatraka? Poganskie pierwotne religie wszystkie zakladaly ofiary w ludziach i zwierzetach a jednoczesnie uwazaly ze bostwa sa wszedzie. Szamanizm, druidyzm, religie Majow, Aztekw i wiele innych. Dalej nie wiem co mial na celu twoj wyrwany z kontekstu komentarz.

Gość gość
gość dziś Ktoś tam pisał, że Bóg jest w każdym stworzeniu (w kontekście chrześcijaństwa), no jakby był w każdym to by sam siebie nie kazał palić.

Gość gość
Tylko to zalezy, czy ktos uznaje jednego Boga czy wielu, lub tez jakis blizej nieokresloną energię, absolut itp.

Gość gość
W drzewach, kamieniach itp. To siedzą siły nieczyste, Bóg nie siedzi sobie pod drzewem i nie czeka aż ty pójdziesz tam, on jest absolutem, masz Go odnaleźć w sobie i w swoim bliźnim a nie w trawie. Ale ci, co nie chcą tego pojąć, nikt nie zdoła wytlaczyc.

Gość gość
po prostu jesteś poganką :)

Gość gość
zacznij chodzić w niedzielę do kościoła franciszkańskiego , w każdym dużym mieście jest jedna ich świątynia . Tam na pewno odnajdziesz siłę wyższą .

Gość gość
a wiecie,że w blasku słońca najbardziej p***a jest śmierdząca