Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wykonywanie zdjęć rtg w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Pracuje na co dzień jako asysta stomatologiczna i wykonuję również zdjęcia rtg punktowe i panoramiczne. Staram się o dziecko czy ktoś z was wykonywał pacjentom zdjęcia rtg podczas ciąży? W sumie niewiele informacji znalazłam na ten temat w necie jak to wygląda od strony która wykonuje zdjęcia.

Gość gość
Miałam robione rtg we wczesnej ciąży i dziecko jest ok ale Too było tyko raz. Wydaje mi się że przebywanie częste wsrod promieni rtg nie jest zdrowe.

Gość gość
Będąc w ciąży nie można wykonywać zdjęć rentgenowskich! Przebywasz w promieniowaniu rozproszonym, jonizującym, a to może uszkodzić płód, zwłaszcza, że tych zdjęć wykonujesz kilka/ kilkanaście na dzień. Personel rentgena stale przebywa w promieniowaniu jonizującym, więc to nie jest jednorazowa dawka. Sama wykonuję kilkadziesiąt zdjęć dziennie, więc wiem jak to wygląda.

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi wprawdzie wychodzę robić to rtg do innego pomieszczenia, przebywam tam przez chwilkę ,pół biedy z punktowym ale z panoramą już pewnie nie fajnie. Nie wiem na ile takie promieniowanie jest szkodliwe dla personelu. To nowoczesny sprzęt ale może lepiej nie ryzykować po zajściu w ciąże. Problem w tym że nie mogę już pójść na zwolnienie planując ciąże tylko dopiero w niej będąc a to trochę trwa zaczym się dowiem. Najlepiej żeby się wypowiedział jakiś radiolog albo ktoś kto miał takie doświadczenia w ciąży czy w jakiś sposób mu to zaszkodziło.

Gość gość
Pisałam już wyżej, że przebywa Pani w promieniowaniu jonizującym. Wiadomo, że w trakcie wykonywania zdjęć wychodzi się z pomieszczenia, ale po wejściu potem do tego pomieszczenia przebywa Pani w promieniowaniu rozproszonym. Jeżeli Pani się tak bardzo obawia, to można założyć fartuch ołowiany. Wszystkie moje koleżanki, nim dowiedziały się, że są w ciąży pracowały w rentgenie i wszystkie urodziły zdrowe dzieci. Po potwierdzeniu ciąży nie wolno wykonywać zdjęć RTG! A tak poza tym czy posiada Pani uprawnienia do wykonywania zdjęć RTG? Czy ma Pani skończony kurs ochrony radiologicznej? Po ukończeniu takiego kursu nie byłoby takich pytań z zakresu szkodliwości promieniowania RTG.

Gość gość
LITOŚCI czy Polska to III świat ? Jakim cudem kobieto dopuszczno cię do tej pracy bez PODSTAWOWEGO przeszkolenia i wiedzy ?!:O to sie nadaje do inspekcji pracy .Serio :O

Gość gość
Miałam szkolenie ale to było dawno temu i z tego co pamiętam było dużo gadania o pacjencie a o personelu dużo mniej(pierwszej młodości już nie jestem). Poza tym wtedy były w większości miejsc jeszcze te stare aparaty a ja się zastanawiam nad promieniowaniem z nowych aparatów czy rzeczywiście są aż tak szkodliwe. Z tego co wiem wiązka idzie głównie w pacjenta z takiego aparatu i nie rozprasza się tak. Już się dowiedziałam że jednak pomimo to jest to szkodliwe więc tyle w temacie.

Gość gość
No wiadomo że nasz kraj to III świat w końcu szkoda kasy na szkolenie bo pracodawcy taki "biedny"

Gość gość
Ja chodzę do stomatologa www.medident-tabor.pl super ceny i bardzo dobra obsługa.