Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy o ciąży powiedzieć kierowniczce ?

Polecane posty

Gość gość

Dziś miałam dostać okres zrobiłam test i wyszedl pozytywny. Jutro mam wolne. Nie wiem kiedy dostane się do lekarza. Kiedy powiedzieć o ciąży kierowniczce ? Jutro ? Czy poczekać na wizytę u lekarza ? Ja myślę by poczekać ale dopiero jutro mam zamiar dzwoni do przechodni i na pewno nie w tym tyg chyba Ze ponad komplet mnie przyjmie. Pracuje w sklepie

Gość gość
Po 12 tygodbiu ciazy jak najwiesze ryzyko poronienia minie. Do lekarza najwczesniej w 8 rc.

Gość gość
Właśnie porpnienie... juz raz to przeżyłam 2 ciąża przebiegała super. A jak z ta będzie nie wiadomo. Tak jak pisałam pracuje w sklepie na kasie nie siedzę bo jestem koordynatorem sali wiec zajmuje się sala nie kasami nawet nie ma opcji by mnie przeniosła.

Gość gość
Dopiero po wizycie a najlepiej po 10 tc. Generalnie jak lekarz potwierdzi ciążę i bijące serce. Nie daj Boże się okaże że to ciąża biochemiczna... jutro powiesz w pracy, za 5 dni dostaniesz okres a za tydzień wypowiedzenie, bo kierownik będzie wiedziała, że planujesz ciążę. Nie ma się co spieszyć, uzbrój się w cierpliwość. Gratuluję i życzę powodzenia!

Gość gość
Trochę się martwię. Jedna pracowała do 4 miesiąca druga aby się dowiedziala poszła na zwolnienie. Trzecia do 8 tyg bo tedy miała lekarza na nfz. Czwarta po pracowała jeszcze 2 od poinformowania i poszła na zwolnienie. A ja nie wiem co robiCi.

Gość gość
A praca ciężka? Dźwigasz?

Gość gość
No ja w pierwszej ciąży miałam przez pierwsze tygodnie nakaz leżenia i l4, więc od razu poinformowałam. W drugiej powiedziałam chyba w 9 tc a na zwolnienie poszłam po 20 tc jak się lato zrobiło i się przeniosłam do domku letniskowego z moim dwulatkiem :)

Gość gość
Autorko zarejestruj się u ginekologa, jeśli na NFZ to na wizytę poczekasz, a jutro idź do lekarza rodzinnego i weż L4 na ból kręgosłupa, biegunkę czy cokolwiek, nie wspominaj o ciąży.

Gość gość
Oficjalnie informuje się na początku 4 miesiąca, czyli po 12 tyg. Do 10 tyg robi się potwierdzenie ciązy u ginekologa, ja poprosiłam nawet o zaświadczenie.

Gość gość
Powiedzialam od razu, bylam jeszcze na urlopie. Na drugi dzien zrobilam bete i z wynikiem do gin prywatnie i z miejsca dala mi zaswiadczenie o ciazy choc to byl 5 tc. W pracy chcieli bym poszla na L4 od razu. Przeciez to bylo nierealne, to wpisali mi wszystkie wolne z danego miesiaca pod rzad i jeszcze 2 tyg urlopu ( moja kierowniczka boi sie o ciezarne w pracy). Potem poszlam na dwa dni do pracy a ze zaczal sie 8 tc to dostalam l4 od mojej prywatnej gin. Pracowalam na dziale mieso, wefliny, ser, ryby, salatki itd. W sumie sie cieszylam, bo od 6tc mialam straszne mdlosci, oslabienie. I juz do konca ciazy cos mnie dopadalo. W pierwszej ciazy pracowalam na pol etetu i nie fizycznie, wiec sobie pracowalam do 36 tc. Za drugim razem to w 36 tc urodzilam, wiec roznica miedzy jedna ciaza a druga kolosalna...

Gość gość
A powiedzialam od razu i zaswiadczenie tez szybko, bo w sierpniu mialabym nadgodziny, czesto po 10 godzin, 12, w tym niedziele i chcialam tego uniknac. Ogolnie niecierpie kierowniczki ale tym razem bylam w szoku, ze tak o mnie dba.

Gość gość
Piwiedz po wizycie u lekarza, ale idź juz teraz. Ja tez myślałam, ze w pierwszych tygodniach nie trzeba usg, bo byłam u lekarki, która mi go nie zrobiła, choć wizyta była prywatna i dopiero w 12 tyg robił mi lekarz i był w szoku, ze tamta lekarka nie zrobiła - wczesna usg jest kluczowe dla określenia wieku ciąży.

Gość gość
Tu ja autorka. Tak zrobię jutro pójdę do rodzinnego po zwolnienie ma pewno mi da. A do gin w sobotę prywatnie. Bo tylko wtedy tam przyjmuje. A Powedzcie jak to będzie... bo chodze do gin na nfz w przechodni przy szpitalu ale w szpitalu nie pracuje. Jak będzie wyglądać wizyta ? Będzie mnie zabierać na usg na nfz ? Czy będzie raczej mnie zapraszala na wizyte prywatna ?

Gość gość
Właśnie kierowniczka pracowała do 4 miesiąca ale jej pracy wygląda inaczej... przy papierach. A ja latam biegam wszystko tępo tępo... także nie jest lekko.

Gość gość
Boje się tego ze powiem o ciąży a tu za kilka dni wielkie bum poronilam i jak ją miałabym wrócić do pracy jak juz wszystkie wiedzą. A ile czasu mogę ciągnąć zwolnienie od rodzinnego ? Lepiej żebym ja zniosła to zwolnienie czy wysłać męża ? Wiem że wysyłają elektronicznie ale lepiej będzie wyglądać jak się ktoś jednak z tym zwolnieniem pokaże.

Gość gość
Ja bym powiedziała jak zacznie się 2 trymestr

Gość gość
Na NFZ z Tego co sie orientuje, przypada 3 razy usg na cała ciąże, pierwsze prenatalne, wiec nie sadze, by zrobiła ci teraz w przychodni. Także jesli chcesz mieć usg to prywatnie oczywiście zrobią bez problemu. Jesli masz obciążając prace i sie obawiasz to idź na zwolnienie. Wiesz, mam taka znajoma i oba kiedyś miała kierownicze stanowisko - mówiła, ze denerwowała sie na dziewczyny, które od razu przy pierwszych tygodniach ciąży, szły na zwolnienie. Jej myślenie zmroziło sie,kiedy sama była w ciąży i pogotowie ja zabrało z pracy, Bo ona taka mocna mówiła, ze bedzie pracować jak najdłużej.

Gość gość
A Rodzinny to cóż, średnio daje zwolnienie na tydzień. takE jesli weźmiesz jutro to akurat w sobotę pójdziesz do gin, zbada Cie, weź zaświadczenie potwierdzając ciąże. I mozesz powiedzieć kierowniczce, ale poproś ja o dyskrecje. Moze będziesz na siłach jeszcze troche popracować, zwłaszcza jesli ciąża zdrowa:) bo tez ne na co popadać w paranoje. A pracodawca na wobec ciebie pewne zobowiązania, np nie mozesz pracować dłużej niz 8 godzin; nie mOesz ciagle byc na nogach; dźwigać oczywiście powyżej 2 kg na stałe, nie wiem ile dorywczo - chyba 5? Jesli miałabyś pracować, to powinien dostosować do ciebie stanowisko pracy. Ale myśle, ze wielu pracodawców niekoniecznie ma do tego warunki, dlatego tez tak mało widuje sie kobiet w ciąży w pracy (pomijam prace biurowa, tam czesto pracują do końca ciąży nawet, jesli przebiega ciąża dobrze i im nie doskwiera).

Gość gość
Lekarz który zaprasza na wizytę prywatnie jest niepoważny, i szybko bym z takiego zrezygnowała. Ja też prowadziłam ciążę w poradni przyszpitalnej, nie wiem skąd mit że tylko 3 usg są refundowane- są refundowane min. 3, a reszta zależy od lekarza i przypadku, ja miałam usg na każdej wizycie, choćby tylko do osłuchania tętna i sprawdzenia czy dziecko rośnie. W pracy powiedziałabym od razu jeśli warunki są nieodpowiednie dla ciężarnej (nocki, nadgodziny, dźwiganie, cały dzień na nogach itd). Albo po prostu jeśli stan zdrowia nie pozwala.