Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość W UK 5 lat

Problem z akcentem w Anglii

Polecane posty

Gość W UK 5 lat

Mieszkam w Anglii od kilku lat i od samego poczatku od Anglikow slysze, ze mam francuski akcent. Pojac tego nie moge - jestem Polka , po polsku mowie z polskim akcentem, a tu Anglicy- ''jestes z Francji?'' Az doszo do tego, ze jedna babka nie chciala mi uwierzyc, ze jestem z Polski. Mowila, ze ma Polakow sasiadow i brzmie zupelnie inaczej niz oni. Nawet nie dowierzala gdy mowilam, ze nigdy nie mieszkalam w Francji. Przyznam, ze troche mnie to wkurza, bo mimo, ze uwazam francuski akcent za ladny to juz gdy slysze Francuzow mowiacych po angielsku to nie podoba mi sie ich akcent. Czy ktos z mieszkajacych w Anglii tak ma? Jakies cwieczenia na akcent czy tak po prostu jest jest ? :D

Gość gość
może nie mówisz "r"?

Gość gość
To standard...niemiecki, francuski, nawet hiszpański. Po prostu nie rozpoznają akcentów i jak nie jest brytyjski to jest jakiś "europejski". Często jak Polacy próbują zmienić akcent to wychodzi im francuski właśnie.

Gość W UK 5 lat
No tak rzeczywiscie moje r stalo sie z czasem troszke mieksze, a moze w niektorych slowach go nie mowie. No ale chyba Francuzi sa znani z tego ich ''r''?

Gość gość
Ja całe życie mieszkam w centralnej Polsce, polski to mój pierwszy i ojczysty język, nigdy w życiu nie byłam na wschodzie i nie znam żadnych wschodnich języków (ruskiego, ukraińskiego, białoruskiego) a często słyszę pytanie czy jestem Ukrainką bo mam wschodni akcent.

Gość W UK 5 lat
Tylko, ze ja nie probuje zmieniac akcentu , samo tak wychodzi :/ I zawsze jest to francuski, nie zaden inny. Raz facet do mnie mowi, ze mieszkal we Francji pare miesiecy i gadam jak oni. A najsmieszniejsze jest, ze ja siebie tak nie slysze. Ja tam slysze Polski akcent.

Gość gość
akurat do Ukrainek mamy podobny akcent, rosyjski łatwiej rozpoznać, ale polski, ukraiński, litewski, czeski itd brzmią prawie tak samo dla ucha kogoś kto nie jest z tej części Europy.

Gość W UK 5 lat
Ja tez jestem z Polski centralnej i jedna Polka pytalam mnie i kolege (z tego samego miasta) czy nie jestesmy z bialorusi ? :D Ja to sie smialam , ale kolega nerwa zlapal.

Gość gość
Buhaha biznesmeni z Jukeja a siare nawet akcentem robią :P

Gość W UK 5 lat
Albo ogladalismy Wimbledon- Radwanska cos wygrala i jest rozmowa z nia po angielsku, a tam kolezanka Angielka- czemu nie brzmisz jak ona? Ciut irytujace

Gość gość
Możliwe, że lekko seplenisz (czego nie słychać kiedy mówisz po polsku) i ten "syczący" dźwięk sprawia, że brzmisz jak Francuz kiedy mowisz po angielsku :) Albo przeciwnie - za ostro wypowiadasz "s" i zamieniasz je w zmiękczone "z" np. w "is".

Gość W UK 5 lat
Ale jak pytam obcokrajowcow czy mam francuski akcent - to oni, ze w zyciu. Poznalam kiedys Francuske i az spytalam o to, a ona zdziwiona mowi, ze by nie pomyslala, ze jestem z Francji, ze to nawet podobmnie nie brzmi.

Gość gość
Ale mnie o to pytają Polacy tu mieszkający a nie jacyś angole!

Gość gość
Odpowiadaj, że nie każdy w Polsce mówi tak samo i są indywidualne i regionalne różnice w wypowiadaniu głosek - podobnie jak w UK :)

Gość W UK 5 lat
A to moze i tak jest. Wiesz nie pomyslalam, ze to moze byc ''s'' i ''is''. Sprobuje sie przysluchac. A tak w ogole spotkalam kiedys Francuske i oczywiscie spytalam ja o to, a ona, ze za cholere nie brzmie jak Francuska, ze mam polski akcent (ma kolegow Polakow) z lekka nalecialoscia z Liverpoolu. czyli inna opinia.

Gość W UK 5 lat
do dzis 18:27 i ludzie z Twojwgo miasta tak mysla? co oni glusi :D Do kolejnego goscia- no ale w sumie to nie jest tak,ze w Polsce mamy duzo akcentow ;) ale sklamac zawsze moge , a co mi tam :D

Gość gość
Francuska to może być piekarnia, a kobieta narodowości francuskiej to francuzka. Won do szkoły niedouku, tak po cudzemu się chwalisz a ojczystego języka nie znasz. Wstyd.

Gość gość
Widzisz :) Więc się nie przejmuj. Po prostu większośc osób tak naprawdę nie zna się na akcentach i o ile ktoś nie ma bardzo oczywistego to nie mają pojęcia skąd jest. Z kolei w regionie w którym mieszkam od lat większość osób rozpoznaje akcent jako wschodnioeuropejski (do których należy polski), ale jak jadę w inny region UK to natychmiast rozpoznają skąd jestem jeżeli chodzi o Anglię :D

Gość gość
Jedno jest pewne: obcego akcentu nie pozbędziesz się przez całe życie. To jedna z nielicznych rzeczy jakie z PL wywiozłaś.

Gość W UK 5 lat
Rzeczywiscie moj blad gnomie.Niestety jakbys mieszkal dlugo w innym kraju tez by Ci sie troche mieszalo. Tak bywa. Nie pisze w ogole po polsku od lat :/ Zeszta nie o tym temat.

Gość gość
Mi się wydaje że normalnie mówię, Ukraińcy jednak bardzo zmiękczają wymowę co da się słyszeć każdego dnia bo ich tu bardzo dużo w sklepach choćby jako ekspedienci czy kucharze w restauracjach. W Lublinie ludzie bardziej zaciągają.

Gość W UK 5 lat
Gosc 18:32 dziekuje za slowa otuchy :)

Gość gość
Niektórzy się pozbywają, np. mój partner mówi z bardzo czystym brytyjskim akcentem (no, jednym z brytyjskich akcentów), a ja za cholerę nie mogę swojego poprawić. Za to wolę nie próbowac na siłę bo często efekty są jeszcze gorsze

Gość W UK 5 lat
Ja jeszcze nie slyszalam Polaka mowiacego z czystym brytyjskim akcentem. Czy on wyjechal w bardzo mlodym wieku?

Gość gość
Tak, tylko, że ja też i co z tego? :P Ludzie którzy mają bardzo dobry słuch zazwyczaj świetnie naśladują akcenty (np. aktor Anthony Hopkins). Nie jestem jedną z tych osób. Za to nie widzę powodu żeby się tym przejmować - każdy region ma inny akcent, są nawet miasta które mają swoje dialekty, masa ludzi z całego świata, straszny kocioł kulturowy więc co za różnica czy mam akcent rozpozawalny i jak go rozpoznają? Na studiach miałam wykładowców z akcentami tak mocnymi, że na początku ciężko ich było zrozumieć więc skoro oni mogli mieć to gdzieś to ja też mogę :)

Gość W UK 5 lat
No tak, ale to jest roznica A. Hopkins jest Walijczykiem - aktorzy pochodzacy z anglojezycznych krajow umieja imitowac akcenty z innych anglojezycznych krajow. Nie mowie, ze Ci nie wierze ale to rzadkosc. I w sumie jak ma talent do akcentow to moze i do innych akcentow ma i moze zrobic kariere ? :D Spojrz na Polskich aktorow w zagranicznych filmach - nie mowia z amerykanskim czy angielskim akcentem. Mi nie zalezy zeby brzmiec jak Anglicy tylko z tym francuskim akcentem mnie troche irytuje.

Gość gość
on akurat umie imitować akcenty wielu nacji, ale to jest akurat talent :)

Gość gość
poza tym olej to, dla Anglika kazdy kto mówi "de" jest albo Niemcem albo Rosjaninem więc sama widzisz jaki mają rozjazd w ocenie :P

Gość gość
to fajnie :D moze grac w accent challenge

Gość W UK 5 lat
hehe no niezle gdzie tam niemiecki do rosyjskiego xD ok dzieki.