Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża, poród i co dalej?

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, weszłam tu żeby się poradzić bo nie wiem jak to wszystko wygląda. Mam 19 lat, jestem w 6 miesiącu ciąży. Termin mam na koniec października. Skończyłam 3 klasę technikum i rzucam szkołę żeby potem zająć się dzieckiem. Facet stara się, pracuje, ale szczerze to c*****e te jego prace, wszędzie problemy, nerwy, nie chcą dać pieniedzy i z normalną umową ciężko. Myślimy żeby jechać do niemiec chociaż na te 2-3 miesiące żeby zarobić na mieszkanie dziecko itp a tam są lepsze pieniądze, jego kolega tam robi wiec znamy sytuacje tam. Ale co wtedy z lekarzem? Musiałabym tam znaleźć lekarza? Ja po niemiecku znam kilka słów :( i bałabym się tam rodzic, wole rodzic w pl. Tutaj też bez niego bym nie została sama. Nie wiem co robić. Jak się dziecko urodzi to jak to jest? Oboje jesteśmy bez ubezpieczenia, nie mamy meldunku. Co w takiej sytuacji? Jak potem z lekarzem dla dziecka trzeba wybrać i chyba zgłosić a jak bez ubezpieczenia? No i jakbyśmy jechali do tych niemiec to co z lekarzem? Pomocy bo nie mam się kogo poradzić a dla mnie to wszystko to jakaś czarna magia.

Gość gość
trzeba bylo usunac. szkoly nie trzeba rzucac zeby sie gowniakiem zajac :o tłumaczysz tym sobie tylko swoje lenistwo :o

Gość gość
nikt doopy ci dawac nie kazal skoro jestes tak nieogarnieta zyciowo :o

Gość gość
Nie rzucaj szkoly! Dopiero kiedy Ty albo twoj partner ma prace dziala ubezpieczenie zdrowotne. Po co chcesz jechac od razu z facetem, nawet nie mezem? Skoncz szkole, naucz sie jezyka i wtedy zdecyduj sie na wyjazd. Dypomy z Polski sa akceptowane, inaczej nie masz zawodu.

Gość gość
W Niemczech jest obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne dla wszystkich, ktorzy zarabiaja wiecej niz 450 euro miesiecznie.

Gość gość
A kto się zajmie dzieckiem jak urodze? On i tak zarobi więcej niż gdybym ja pracowała a on się dzieckiem zajął. A ktoś przecież musi opiekowac się mała, na niańke nie mamy kasy. Nie jest moim mężem bo ja nie chcę brać ślubu, ewentualnie kiedyś tam cywilny.

Gość gość
Chce z nim jechać bo przecież sama tu nie zostanę sama sobie nie poradzę.

Gość gość
tak to jest jak sie doopy daje po pijaku za szczeniaka.

Gość gość
A co do szkoły, mam zdaną jedna kwalifikacje, taka jak zdają po zawodówce to chyba będę miała wykształcenie zawodowe.

Gość gość
Zdobadz jakis zawod bo inaczej cale zycie bedziesz NIKIM.

Gość gość
w 3 klasie ma sie zdane 2, marne prowo :o

Gość gość
Nie dałam d**y po pijaku, wiec zamknij tą mordę bo nie wiesz jak jest... kochamy się bardzo, wyszło jak wyszło i trzeba ponieść konsekwencje skoro tak się chciało. Tylko kompletnie nie wiem co robić jak to będzie.

Gość gość
goowno ci da ta 1 kwalifikacja skoro DYPLOMU i tak nie dostaniesz, a nikt nie przyjmie głąba, bez ukonczonego technikum :o ukonczone czytaj matura i zdane wszystkie kwalifikacje i przedmioty zarowno zawodowe jak i zwykle.

Gość gość
To nie prowo, zdałam egzamin praktyczny i teoretyczny z pierwszej kwalifikacji i taki sam zdają po zawodówce. Kwalifikacja A.19, fryzjerstwo.

Gość gość
haha zdała jedną kwalifikacje z fryzjerstwa, dała doopy majac 18/19lat i rzuca sie do kogoś po studiach :D nikt cie z jedna kwalifikacją nie przyjmie, to jest taka sama sytuacja jakbys poszła do chirurga, ktory ma wyuczony zawod tylko na 50%. czyli w 50% moze cie zabic i wyciac pol jelit :D

Gość gość
sKORO NIE CHCESZ RODZIC W nIEMCZECH, TO URZADZAJCIE SIE W pOLSCE, WIELE RODZIN TAK ZYJE, czy to pracujacy faceci w Norwegii, czy w Niemczech. Co tu chcesz robic, jak nie znasz jezyka? Zdecydujcie sie z ktorym krajem wiazecie swoja przyszlosc. Jeszcze euro z Niemiec ma wieksza wartosc niz zlotowka w Polsce, mozecie sobie zaoszczedzic na wlasny kat, najpierw male, pozniej wieksze mieszkanie. Musicie przeliczyc, co Wam taniej wyjdzie, niech Twoj facet najpierw poszuka mieszkania.

Gość gość
przeciez jej facet to istna porazka. nawet w pracy nie potrafi sie dogadac :o

Gość gość
No dobra ale to samo zdają ludzie z 3 technikum i z zawodowki. I oni uzyskują tytuł fryzjera po zdaniu tej kwalifikacji i mogą normalnie pracować. A ta druga kwalifikacja z technikum, po jej zdaniu uzyskuje się tytuł technik usług fryzjerskich, to jest chyba mistrza odpowiednik i z tym tytułem można np. Otworzyć swoją działalność czego nie można po tej A.19

Gość gość
ale ta typiara jest w technikum. i to sie nie liczy. musi zdac obie (badz 3) by miec cokolwiek

Gość gość
NIE OBRAŻAJ MOJEGO FACETA!!! Jak on ma się dogadać, co ma zrobić szefowi jak on tak obiecuje i obiecuje a chuj z tego jest. Wypłata miała być najpierw na początku miesiąca, potem się zmieniło ze w połowie umowa miała być po miesiącu, a umowy dalej nie widać. A też co, rzuci ta robotę i nie wiadomo gdzie coś znajdzie i za ile. On jest pracowity, chce robić i stara się jak najlepiej.

Gość gość
Kurcze, no to lipa, zawsze mogę chyba potem się jakoś doksztalcic, szkoła dla dorosłych, kursy itp. A teraz to dziecko jest najważniejsze i będę musiała się nim zająć. Wiem ze nie będzie łatwo, ale jakoś damy radę, staram się tak myśleć. Najważniejsze ze mam jego, że nie jestem sama z tym wszystkim.

Gość gość
bo jest pizdą ktora nie potrafi sie dogadac i negocjowac swojego to go wykorzystują :D jakby byl pracowity i ambitny to by byl po studiach gdzie prace ma sie od reki

Gość gość
Fryzjerka to w Niemczech najgorszy zawod. Przestaw sie na pielegniarstwo, tutaj po szkole pielegniarskiej mozesz niezle zarabiac i jest praca. Nie musisz studiowac ale dobrze znac jezyk.

Gość gość
boze laski, to marne prowo. ktora 19latka jest na tyle durna zeby koorwic sie z typem ktory nawet pracy nie umie znalezc? :D i niby po cholere facet ma ją ciagnc za soba do niemiec? :D przeciez ona moze zostac tutaj a on by jej hajs wysylal. Takiego gniota to juz dawno tutaj nie było :D

Gość gość
To nie jest prowo, przysięgam. Nigdy nie liczyła się dla mnie kasa czy praca tylko miłość. Wiem, przyznaje się ze nie jestem zbyt odpowiedzialna osoba, Żyłam chwilą, z dnia na dzień, miłość, marzenia... Tylko teraz się wszystko zmieniło, pojawi się nasze maleństwo.

Gość gość
A co mi z tych pieniędzy jak ja tu będę zupełnie sama? Jakby się coś działo odpukać, to co ja wtedy zrobię? Kto się mną zajmie, kto przy mnie będzie?

Gość gość
sranie w banie. Psycholka od Agniesi z koneksjami chyba przepustke z czubków dostała :D

Gość gość
Widzimy się codziennie każda wolna chwile razem spędzamy i co, on by sobie tam teraz pojechał a ja została tu sama. To nie na moją psychikę i nerwy.

Gość gość
to sobie gnij w biedzie i nędzy. Az pozniej w mediach uslyszymy ze kolejny kocyk byl za sliski :o

Gość gość
Kurde, weźcie przestańcie obrażać i wymyślać jakieś prowo. Bo to nie jest prowo. Tak mam w życiu i musze sobie z tym dać radę. Wiem ze może to wygląda tak ze trudno w to uwierzyć ale to prawda. Cóż, pewnie według większości z was jestem głupia, dobrze, ale pomimo trudności i strachu jestem szczęśliwa. I szukam jakiś podpowiedzi co dalej bo po prostu nie mam z kim o tym tak szczerze pogadać.