Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kociaraja

zaopatrzenie dla kota

Polecane posty

Gość kociaraja

Mam zamiar adoptować kota ze schroniska. Jak się powinnam do tego przygotować? Co na początek będzie mi niezbędne?

Gość Ewa333333
na początek : 1. transporter, najlepiej plastikowy, otwierany od góry, tzn. cała górną połowę się zdejmuje (bo wpychanie kota albo wyciąganie go przez boczne drzwiczki bywa trudne a czasem niemożliwe...) 2. trzy miseczki, ciężkie - metalowe z gumą na spodzie, albo ceramiczne, zwykłe (do wody, suchej karmy i mokrej - mięska albo puszki 3. kuweta - w miarę możliwości duża i głęboka - trzeba ją ustawić gdzieś w kącie, nikt nie lubi załatwiać się na widoku, może być kryta, wtedy klapka musi chodzić luźno, żeby kot chciał do niej wchodzić 4. żwirek - jedni wolą drewniany, inni bentonitowy, jeszcze inni krystaliczny, poczytaj o różnicach. Ja stosuję bentonitowy Benka, bezzapachowy compakt, czyli drobny, do tego puder odkażający, którym posypuje się żwirek po wybraniu kulek różnego rodzaju :) 5. łopatka do wybierania kulek z kuwety - maksymalnie duża i solidna, czasem siuśki przylepiają się do dna albo ścianki kuwety - wtedy trzeba mocniej skrobnąć i bylejakie łopatki się łamią 6. drapak - najlepiej taki przykręcany do ściany - deska obita sizalem, trzeba przyczepić do w ustronnym miejscu, dość wysoko, tak - żeby wyciągnięty kot dosięgał do jej górnego końca 7. jakaś zabawka typu piórko na kijku, chociaż to za kilka złotych można zrobić samemu (w pasmanterii kupujesz kolorowe piórka za grosze i taśmą klejącą przylepiasz na koniec metrowego patyka) 8. można kupić kocyk i legowisko albo budkę, aczkolwiek nie ma żadnej gwarancji, że kot będzie z tego korzystał, bo zwykle i tak sam sobie wynajduje jakiej ulubione miejsce (np. telewizor kineskopowy, kaloryfer, parapet, szafa itd.) to by było na tyle :) a, no i do weterynarza trzeba się umówić na odrobaczanie i ewentualnie szczepienia, jeśli kot młody poza tym trzeba przejrzeć uszy (nurzeniec), oczy i skórę (pchły i choroby skórne)

Gość uleczka131a
Może zajrzyj sobie tu https://www.zwierzakowo.pl/58-kuweta-dla-kota Ja właśnie szukam kuwety, bo stara już ma swoje lata. A i chyba lepszej jakości są obecnie. Popatrz po zakładkach powinieneś dostać tu wszystko o czym napisała pani Ewa.

Gość gość
Najlepiej porozmawiaj z dobrym weterynarzem, na pewno Ci doradzą. Ja zawsze chodzę z kotkiem do http://medi-vet.com.pl/ i nieraz bardzo mu tam pomogli.

Gość My Cat Home
W przypadku drapaków, mogę spokojnie polecić firmę http://mycathome.pl/. Produkty naprawdę wysokiej jakości i co najważniejsze, będzie mógł on rosnąć razem z twoim pupilem :)