Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

motylek9424

ellaone dwa dni po

Polecane posty

współżyłam z moim chłopakiem w 17 dniu cyklu.. więc teoretycznie dzień płodny po owulacji (cykle 28/29 dniowe). pomimo próśb mój chłopak skończył we mnie... Ellaone przyjęłam około 42-48 godzin po niezabezpieczonym stosunku... jak myślicie, czy ta tabletka jest skuteczna? proszę o odpowiedź

Gość gość
Jest skuteczna do 120 godzin po stosunku.Nie bój się.Przy tym, jeżeli nie obserwujesz swego cyklu (radzę zacząć) to nie wiesz, czy to rzeczywiście był Twój płodny dzień! Nie wierz w kalendarzyki!

Skuteczność antykoncepcji awaryjnej jest najwyższa w pierwszej dobie po niezabezpieczonym stosunku i wynosi wtedy 97,9%. Tak, jak każda metoda antykoncepcji nie daje ona 100% skuteczności, dlatego, aby uniknąć tego rodzaju sytuacji, warto pomyśleć o stałej antykoncepcji na przyszłość.

Gość gość
Nie ma 100% antykoncepcji po.Tylko płód może zostać uszkodzony.

Właśnie jedyną obserwacją jest kalendarzyk :/ dlatego nim się sugerowałam. Cykle mam teraz regularne, wcześniej okres spóźniał się nawet 3 miesiące.. mam problemy z prolaktyną. Pozostało poczekać, 16 miałam ostatnią miesiączkę.. mam nadzieję, że tabletka zadziałała! A co do uszkodzenia płodu, to nie pisz takich bzdur !! Poczytaj ulotkę oraz wypowiedzi lekarzy na ten temat!

Gość Cleo1976
Dni płodnych (owulacji) się nie wylicza z kalendarzyka, tylko obserwuje! Jeżeli wzięłaś Ellę jednak przed owulacją, to miesiączka może się, nawet znacznie, opóźnić mimo braku ciąży.Opóźnienie powyżej 7 dni z reguły wskazuje na ciążę-wtedy robimy test-ale NIE po elli.Ja czekałam na miesiączkę po niej 21 dni.Jeśli wzięłaś ją po owulacji, miesiączka może też wystąpić w terminie lub nawet nieco wcześniej.Jej działanie polega na hamowaniu działania progesteronu, co albo blokuje owulację (brak wtedy miesiączki, dopóki ta owulacja nie wystąpi)-albo obniża temperaturę poowulacyjną, co normalnie wywołuje krwawienie.Jeżeli doszło do zapłodnienia ten środek może, choć nie musi, utrudnić dalszy rozwój zarodka i jego zagnieżdżenie w macicy.W 98% przypadków jednak w ogóle nie dochodzi do powstania zarodka-a więc i miesiączka jest prawdziwą miesiączką.Jestem przeciwna aborcji.:)

Czyli jeżeli zazylam ellaone w drugiej dobie, to nie mam powodów do zmartwień ? :) powinnam dostać miesiączkę ? :)

Cleo1976 bardzo dziękuję za wypowiedź! Uspokoilas mnie :) a Ty po jakim czasie wzięłaś Elleone? I jak to u Ciebie wyglądało ?

@gość 18:45 Antykoncepcja nie uszkadza płodu, co za bzdury. Jeśli kobieta jest w ciąży pigułka antykoncepcji awaryjnej jej nie przerwie.

Gość Cleo1976
Po 20 minutach.Miałam te pigułki w domu.Miałam straszne skutki uboczne-bóle brzucha, głowy, uderzenia gorąca, mdłości.Normalnie używam prezerwatywy i obserwuję cykl.Niestety, prezerwatywy czasem pękają.U mnie było to przed owulacją-i opóźniło ją (a więc i miesiączkę) o 21 dni.Dlatego radzę używać tego środka tylko w razie zdecydowanej konieczności.Chociaż tylko u kilku procent kobiet objawy są tak gwałtowne.Większość ma normalną miesiączkę w normalnym terminie.

Hej! Dziś dostałam okres, tydzień po terminie. Przypomnę, partner skończył we mnie podczas dni płodnych :| możliwe, ze miałam owulację.. tabletkę zażyłam ok. 48 h po niezabezpieczonym stosunku. Także głowa do góry! Ona działa usmiech.gif ale takich nerwów nie życzę nikomu.

Gość EmiWro
Tabletka nie uszkadza płodu, ellaone nie jest tabletą wczesnoporonną jak np. Escapelle. Ellaone stwarza środowisko trudne do zagnieżdżenia się plemnika, co utrudnia zajście w ciążę. W większości przypadków jest skuteczna, aczkolwiek zdarzają się ciążę po niej. Byłam zmuszona też ją wziąć, w dzień po zażyciu jej jedynymi skutkami ubocznymi to była straszna senność i uderzenia gorąca. W ciągu kilku dni od wzięcia miałam straszne osłabienie organizmu, potrafiłam spać po całe dnie, kręciło mi się w głowie i też nie miałam apetytu i wiadomo obrzęk piersi i bóle krzyża jak przed miesiączką. Po kilku dniach objawy te ustąpiły i samopoczucie wróciło do normy. Aczkolwiek był to pierwszy i jestem pewna, że ostatni raz, ponieważ już drugi raz do takiej sytuacji nie dopuszczę. Głowa do góry, będzie wszystko ok :)