Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy 1,5 roku to już czas na wychowanie?

Polecane posty

Gość gość

Czy w tym wieku można już uczyć dziecko, że czegoś nie wolno? Albo że jak coś porozrzuca powinno po sobie posprzątać? Czy to normalne, że na takim etapie rodzice chodzą cały czas za dzieckiem i na wszystko mu pozwalają? Że jak nabałagani sprzątają po nim i dalej za nim biegają? Że nawet nie próbują mu pokazać jak się po sobie sprząta? Że dziecko nie posiedzi, nie zabawi się nawet przez chwilę jakąś zabawką? Czy takie ciągłe łażenie za dzieckiem jest normalne? Jak tu żyć, jak pójść do łazienki czy jak zrobić obiad kiedy ma się takie dziecko?

Gość gość
Ja od początku tłumacze synkowi ze czegoś nie wolno, ma 9 msc. Mało z tego rozumie, ale ciągle mu powtarzam, np gdy pociągnie za kabel, że nie wolno, bo kopnie go prąd, jak trzaski drzwiczkami od szafek, nie można, bo możesz przyciąć paluszki. Mam nadzieje ze moje starania teraz będą miały odzwierciedlenie w późniejszym wieku

Gość gość
To jest czas,zeby dziecko uczyc, jak najwiecej z nim rozmawiac. Nie tak,ze zostawiasz i kazesz sie bawic, a potem sprzatac. Trzeba pokazywac wszytkie czynnosci, jakie wykonujesz, w tym sprzatanie, głosno objasniac. Uczy,ć powoli czynnosci, ktore moze potem probowac wykonywac samo - rysownie, ukladanie z klocków. A chodzic za dzieckiem w tym wieku musisz, ze wzgledu na jego bezpieczenstwo. On dopiero zaczyna sie uczyc, wiec nie mozna liczyc na jego samodzielnosc.