Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytania do mam i przyszłych mam.

Polecane posty

Gość gość

Proszę o anonimowość. Mam kilka pytań. 1. Jakie herbatki można pić w ciazy? Naczytalam się że niektóre zioła mogą szkodzić a czarna i zielona herbata niby zakazane i oczywiście kawa. A na ciepło chce człowiek coś wypić na śniadanie i nie tylko tak by nie zaszkodzić maluszkowi. 2. Jak przygotować się na 1 usg. Trzeba jakieś dodatkowe badania wykonywać czy lepiej poczekać na wykaz od lekarza. Czy partner wchodził z wami od razu do gabinetu? Czy w ok 8 tygodniu ciazy będzie słychać serduszko i będzie wiadomo czy to ciąża pojedyncza czy mnoga? 3. Jak radzicie sobie że stresem? 4. Kiedy informowaliście najbliższych o ciazy i w jaki sposób? Jak reagowali? 5. Jakieś rady dla przyszłej mamy w 1 ciazy?

Gość gość
Jestem facetem, moja Żona jest na końcu ciąży, nie długo będziemy rodzicami. 1. O herbatkach to nie wiem, a z kawą to różnie piszą, jedni żeby nie inni, że z umiarem, ale można. Moja Żona pije jedną dziennie, ale słabą. DO tego ma niskie ciśnienie więc jest OK. Jak masz wysokie to chyba lepiej nie. 2. Tak byłem na każdym usg mojej Żony od samego początku, nie było jakiś specjalnych wskazań lekarskich. 3. Ze stresem nic niestety nie zrobisz, żeby go nie było. Był od samego początku i cały czas jest, choć teraz już dużo mniejszy. Sposoby na radzenie sobie z nim? hmm... to chyba każdy ma swoje. Jednemu wystarczy obejrzeć dobrą komedię, inny pójdzie na spacer czy na zakupy. Nie ma jednej uniwersalnej metody. 4. U nas najbliżsi dowiedzieli się po 20 tygodniu ciąży. Nie chcieliśmy ich informować telefonicznie (mieszkają daleko). Na wspólnym spotkaniu się dowiedzieli. Były łzy szczęścia. :-) 5. Rady??? To zachowaj zdrowy rozsądek we wszystkim co robisz. W internecie jest na każdy temat mnóstwo rad. Ilość bzdur pisanych przez ludzi jest przytłaczająca. Czasami człowiek nie wie w co ma wierzyć, bo w jednym miejscu piszą jedno a w drugim co innego na ten sam temat. Jedna rada, jeśli szukasz informacji na temat, który jest dla Ciebie kompletnie nieznany to zacznij czytanie od artykułów fachowych, a nie blogów. Młode matki na blogach takie bzdury wypisują, że tylko zrobią Tobie mętlik w głowie. Na końcu. Trzymam kciuki, wszystko będzie ok. :-)

Gość gość
Herbaty owocowe, soki 100%, i wyciskane (najlepiej), woda. Kawa to uzywka źle działa na malucha w brzuchu, mocna czarna herbata też źle wpływa, nie powtórzę Ci bo lekarz mi mówił fachowym zapłonem, inna z mlekiem jest ok. U mnie jak dowiedzieli się o ciąży to tak 85% była niezadowolona. Chore wiem ale im było nie po nosie, że zaczęłam układać swoje życie, obcy mi szczerze gratulowali a rodzina robiła przytyki(dawno urodziłam ale jak wracam myślami do tamtych chwil to łzy mam w oczach). Tak jakby mieli dla mnie inne plany ale nie bycie mama. W efekcie wyprowadzilam się do innego miasta i mam spokój :-) stres w ciazy był cały czas a pod koniec największy mam na myśli traktowanie przed przyjęciem na porodowke. Mój chłopak był od początku na każdej wizycie u lekarza. Moja rada? Bądź zdrowa egoistka myśl o sobie i o dziecku w pierwszej kolejności. Dbaj o siebie. Nie będzie lekko ciąża to nie.choroba jak mówią złośliwi ale to ogromny wysiłek dla kobiety. Uczysz się na nowo swojego ciała i organizmu.

Gość gość
Zargonem *;inka z mlekiem *

Gość gość
U mnie już teraz jestem najgorsza w domu. Wyzwiska bo zaczynam sobie układać życie i przestaje być służąca rodziców która wypierze ugotuje posprzątam itd. Bo i tego nie doceniali. Mam wspaniałego chłopaka który jest zawsze przy mnie. A dla nich jestem cpunka alkoholiczka narkomanka d***** Kurwa ladacznica. Chociaż nie dałam im mu temu powodów by mnie tak nazywać. Nie imprezowalam nie zmieniam partnerów jak rękawiczki. Bardziej wolę książki niż imprezy. Itd dobrze się uczyłam nie wagarowalam sama.sobie zawsze pracę znajdowałam. Mimo to nigdy im nie dogodzilam. Teraz planujemy informować rodziców a za 1,5mc iść na swoje i przez te 1,5mc będzie ciezkie. Koleżanka się poplakala jak się dowiedziała ona jedyna poza partnerem wie. Rodzice jak się dowiedzą moi albo mnie wyrzuca z domu albo urządza mi piekło na ziemi jakbym miała 16lat. Pominę zaliczenie drzwi po powrotach od chłopaka wieczorem. Wyznaczanie dorosłej kobiecie godzin w których mogę w domu się pojawić wieczorem. Boję się stresu jaki mi zgotuja. Ż drugiej strony nie mogę bronić chłopakowi dzielić się nowina z rodziną bo wiem że chce a wtedy lepiej jak samo powiemy niż jak ktoś obcy.

Gość gość
Ja poraz pierwszy bicie serca widziałam pod koniec 5tyg.ciazy nie ma nic piękniejszego wyglądało to tak Niebo nocą a na tym czarnym niebie malutka jak główka od szpilki gwiazdka mygajaca. Miłość,miłość, miłość ❤️

Gość gość
1. Jakie herbatki można pić w ciazy? Naczytalam się że niektóre zioła mogą szkodzić a czarna i zielona herbata niby zakazane i oczywiście kawa. A na ciepło chce człowiek coś wypić na śniadanie i nie tylko tak by nie zaszkodzić maluszkowi. 2. Jak przygotować się na 1 usg. Trzeba jakieś dodatkowe badania wykonywać czy lepiej poczekać na wykaz od lekarza. Czy partner wchodził z wami od razu do gabinetu? Czy w ok 8 tygodniu ciazy będzie słychać serduszko i będzie wiadomo czy to ciąża pojedyncza czy mnoga? 3. Jak radzicie sobie że stresem? 4. Kiedy informowaliście najbliższych o ciazy i w jaki sposób? Jak reagowali? 5. Jakieś rady dla przyszłej mamy w 1 ciazy? &&& 1. Można pić rumianek i miętę. Czarną herbatę ale słabszą, nie za często. 2. Na usg nie przygotowujesz się jakoś wyjątkowo. Idziesz jak na badanie jak na każde badanie ginekologiczne. Ja męża nie brałam, poszłam sama. Potem pokazałam mu zdjęcie :) :) Serduszko bije od 6-7 tyg. Ja byłam w 10 tyg i już widać czy to ciąża pojedyncza czy mnoga :) Sama nic nie robiłam, wynika robiłam ze skierowania lekarza. 3. Po iluś wizytach nabrałam wprawy i przestałam się stresować :D :D 4. Otoczenie informowałam w drugim trymetrze, czyli tak 12-13 tydzień. Najbliższi wiedzieli, bez mówienia ;) 5. Rada to taka, wszystko co robisz, robisz dla maluszka :)