Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Macierzyński i urlop wychowawczy

Polecane posty

Gość gość

Czy jak mam umowe na czas określony moge iść na macierzyński i drugie pytanie aby iść na urlop wychowawczy trzeba miec przepracowane 6 miesiecy czy wlicza sie w to również moja poprzednia praca?

Gość gość
Od styczniazmienily sie przepisy i zasilek przysluguje nawet bezrobotnej mamie. Rozkminiam wlasnie zasilek wychowawczy, a zasilek z bezrobocia.

Gość gość
No tak. Ale macierzynski od panstwa to 1000zł a macierzynski z pracy to 80% wynagrodzenia

Gość gość
Ciaza trwa 9 mc, wiec nawet na l4 masz wiecej niz pol roku.. Jezeli umowa konczy sie po 3 mc ciazy i nie jest to umowa na okres probny,.z automatu zostaje przedluzona do dnia porodu. Chyba tak liczy sie srednia z ostatniego pol roku. Jezeli byla ciaglosc pracy miedzy pierwszym a drugim zakladem to na pewno.Ja mam ciut wiecej za soba nie wnikalam.

Gość gość
majac umowe do dnia porodu mozesz isc na macierzynski i rodzicielskinczyli razem rok czasu, ale wychowawczy ci nie przysluguje, trzeba byc zatrudnionym na umowe o prace zeby isc na wychowawczy a tobie zus bedzie wyplacal zasilki wiec umowy juz miec nie bedziesz po porodzie

Gość gość
Bo wychowawczy z zalozenia jest bezplatny, tylko gdy kryterium dochodowe jest bardzo male przysluguje zasilek ale to z mopsu, juz nie z zusu.

Gość gość
To kiedy macierzynski płaci pracodawca w wysokosci 80% wynagrodzenia?

Gość gość
wtedy kiedy masz umowe na czas nieokreslony i decydujesz sie odrazu na roczny urlop i pracodawca ma ponad 20 zatrudnionych osob

Gość gość
Yyy nigdy? Pracodawca placi tylko za 1 miesiac l4 pracownicy, potem placi zus. Maciezynski placi zus, na podstawie sredniej z ostatniego pol roku

Gość gość
macierzynski ustala sie na podstawie ostatnich 12 miesiecy przed przejsciem na L4

Gość gość
ok dzieki.. a jak mam umowe na czas okreslony na 3 lata? i L4 do 9 miesiaca i chce iść na macierzynski ?

Gość gość
Mam pytanie czy mowilyście w pracy o ciąży czy odrazu L4 i tak się dowiedzieli?

Gość gość
Ja musialam isc na l4 , a jak chcesz pracowac to pracodawca powinien wieddziec, bo kobieta w ciazy ma inne prawa i chocby wizyta u gin w godzinach pracy przestaje byc problemem..chociaz ja planowalam nic nie mowic , az po kres mozliwosci bo pracuje w dosc specyficznym miejscu , a naprawde lubie moja prace. I tak , zasugerowano mi ze mam juz nie wracac..

Gość gość
NIE NIE chce pracować chce odrazu iść na L4 , czy mówić czy odrazu dać zwolnienie,,,, sama niewiem

Gość gość
Zalezy gdzie pracujesz, jak w duzym przedsiebiorstwie to nawet nie zauwaza twojej mieobecnosci, jak w malym sklepiku, powinnas dac czas na znalezienie zastepstwa.