Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to jest inteligencja?

Polecane posty

Gość gość

kto wie?

Gość gość
dla ciebie? tym samym czym niebo dla swini ;)

Gość gość
Zadalam pytanie idiotyczne i widze, ze nie brak tych, ktorzy MUSZA na nie odpowiedziec. Jaka to sila was do tego zmusza? Przeciwna to tej, ktorej pytanie dotyczy?

Gość gość
Jaka to sila was do tego zmusza? x Wybacz, to magiczna siła inteligencji, ktorej nie uswiadczysz :(

Gość niegrzeczny chlopiec
Zadalam pytanie idiotyczne... Dokładnie :D :p

Gość allium
zdolność do uczenia się .

Gość gość
zdolność do uczenia się . x gowno prawda :D

Gość gość w kość
22:14 inteligentna odpowiedź?

Gość gość
Mozna sie dobrze uczyc skonczyc studia a potem latami szukac pracy i to jest wlasnie BRAK inteligencji.

Gość gość
najprościej - szybkość procesowania :)

Gość gość
brzuch mnie boli

Gość gość
Do 22:18 A co ma szukanie pracy do inteligencji?

nie chodzi mi o uczenie się w sensie chodzenie do szkoły czy studiowanie . Inteligencja to dla mnie umiejętność obserwacji świata , wyciągania wniosków , dostosowywanie albo siebie do warunków albo warunków do siebie .

Gość gość
nadal tak nie uwazam. mam od kurdupla aspergera, jestem cholernie naiwna i nieufna, nie cierpie towarzystwa innych ludzi,wszyscy mają mnie za tępego dziwaka i ekscentryczke, ale kiedy w liceum przyszło co do robienia testow na inteligencje to te najbardziej wrzeszczące i wielce poznane na swiecie wypadly ode mnie gorzej.

Gość gość
bo inteligencja to nie jest wartość "stała", większość osób badanych na różne umiejętności będzie miało podobne wyniki na każdym teście, ale zawsze jest kilka dziedzin w których wyraźnie są lepsi i kilka w których im idzie słabiej (nawet jak i tak są inteligentniejsi niż średnia). Osoba z aspergerem może mieć niezłe umiejętności logicznego myślenia takiego jak w matematyce (które bada klasyczny test inteligencji), ale wyłoży się na planowaniu kiedy w grę wchodzi analiza kilku możliwości i prawdopodobieństwa.

Gość gość
Wiecie ze ludzie maja rozne inteligencje takie jak:IQ,emocjonalna,przestrzenna,jezykowa,muzyczna.Robilem testy na 4 z nich oprocz muzycznej.

Gość gość
Tego, ze inteligencja nie swiadczy o umiejetnosciach poznawczych, bo to sie nazywa mądrością życiową, a nie inteligencją. Nie mialam nigdy problemow ani z przedmiotami scislymi ani z analizowaniem kilku wypadkow czy humanem, wiec daruj sobie takie przytyki. Najpierw odeslij sie do wiarygodnych zrodel wiedzy o aspergerze, a nie wyciagasz wnioski z onetu :)

Gość gość
oczywiście, że inteligencja ma wpływ na umiejętności poznawcze, ale nie możesz porównywać autyzmu do tego jak działa inteligencja u zdrowych ludzi. Ludzie z aspergerem mają zazwyczaj normalną lub trochę wyższą inteligencję, nie cierpią na żadne upośledzenie umysłowe. Braki są w zdolnościach sojalnych i nie potrafią skorzystać z tej inteligencji w obserwacji otoczenia. I dziękuję, że mnie odsyłasz do nauki o twojej chorobie, ale ja już się o tym swoje naczytałam na studiach.

Gość gość
jeżeli aspergera nazywasz autyzmem, a ludzi z nim głupszymi to za wiele sie na tych "studiach" nie nauczylas. I to widac jak na dłoni, że za duzo internetow czytasz ;)

Gość gość
drażliwi Ci z aspergerem;)

Gość gość
to jest schorzenie ze spektrum autyzmu, sprawdź najnowszą aktualizację DSM - większość psychiatrów i neurologów zgadza się, że podział na autyzm i aspergera jest błędny Samo to, że masz chorobę nie znaczy, że wiesz o niej więcej niż przeciętny student nawet drugiego roku. Zapalenie pęcherza też nie zrobi z ciebie urologa :)

Gość gość
nie trzeba sprawdzać żadnych aktualizacji to co napisałeś spokojnie można "zerżnąć" z Wikipedii:P

Gość gość
Inaczej - autyzm, asperger i calościowe zaburzenia rozwojowe są teraz pod jedym szyldem "spektrum autystycznego" (od DSM V, aktualizacja z 2013 roku)

Gość gość
albo stąd: https://www.autism.com/news_dsmV dosłownie pierwszy link w wyszukiwarce :) Więc jak widzisz, wcale nie jest ciężko znaleźć te informacje. Jako ktoś kogo to dotyczy powinno cię to interesować

Gość gość
moze skoro pani dochturka taka obeznana to poda swoje dane i sie da do siebie zapisac? ;)

Gość gość
Nie jestem lekarzem :) Nie każdy kto studiował psychologię jest psychologiem. Swoją drogą po co ta defensywa? Było pytanie czym jest inteligencja, odpowiedź to zdolności analityczne i poznawcze, nikt nie podważał twoich wyników z liceum.