Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moge byc w ciazy?

Polecane posty

Gość gość

Witam, błagam o odpowiedź bo umieram z niepokoju. W niedziele współżylam z chlopakiem po czym we wtorek zapomnialam zazyc tabletke (z ostatniego rzedu blistra yasminelle). W środę spanikowana szybko wzielam tabletke po uplywie 18h i dopiero wtedy przeczytalam ulotke. Po 5min od zazycia wywolalam wymioty w celu usuniecia tabletki i mozliwosci wykonania 7dniowej przerwy. Nie mam jednak pewnosci czy tabletka zostala zwymiotowana. Jest piatek a ja nie dostalam jeszcze okresu. Czy moge byc w ciazy? Czy nawet gdyby zapomniania tabletka sie wchlonela to ten jeden dzien zrobil roznice?

Gość gość
marne prowo.

Gość gość
Prowo?

Gość Cleo1976
O,rany.Przede wszystkim każde zapomnienie pigułki może skutkować ciążą.Poza tym przed przyjęciem jakiegokolwiek środka antykoncepcyjnego należy przeczytać ulotkę.Przyjęcie pigułki po upływie 12 godzin lub, tym bardziej,jej zwymiotowanie,nie naprawi już błędu.Brak krwawienia z odstawienia może być skutkiem zaburzenia w przyjmowaniu pigułek-lub ciąży.Jeśli krwawienie się nie pojawi w ciągu 7 dni,zrób test ciążowy.

Gość gość
Zwymiotowalam ja zeby od razu zrobić zgodnie z ulotka 7dniowa przerwe. Jestem przerazona, nie wiem co robic

Gość Cleo1976
Brak przerwy w tym przypadku wcale by nie zaszkodził.Do 5 dni po stosunku możesz jeszcze zażyć pigułkę "po"-jeśli obawiasz się o skuteczność antykoncepcji.W przypadku zapomnienia pigułki należy zażyć ją jak najszybciej (ale najlepiej do 12 godzin)-a jeśli opóźnienie przekroczy 12 godzin, stosujemy antykoncepcję jak do tej pory, zabiezpieczając się dodatkowo prezerwatywą przez 7 dni.Nigdy nie słyszałam o konieczności zwracania zbyt późno przyjętej pigułki.

Gość gość
Czyżby ci/pą madrzejsza od głowy.

Gość gość
Nie wiem czy dobrze mnie Pani zrozumiala. W ulotce jest napisane ze w przypadku nieprzyjecia w ciagu 12h tabletki nalezy natychmiast zaprzestac brania i zrobic 7dniowa przerwe. Ja przeczytalam ten fragment dopiero po zazyciu zaleglej tabletki ale tak jak pisalam, mialo to miejsce duzo po czasie. Wiec chcialam ja jak najszybciej usunac z organizmu jakby wgl nie byla zazyta. Wiem ze postapilam idiotycznie ja przyjmujac ale wynikalo to z paniki. Gdyby tabletka byla zwrocona ochrona powinna byc utrzymana. Boje sie jednak ze moglam jej nie zwymiotowac i stad moje pytanie, czy brak krwawienia swiadczy o ciąży? Nie wiem co poczac, tabletki dzien po dzisiaj nie zalatwie gdyz wyjechalam.

Najlepiej zrobić test ciążowy. Wtedy będziesz wiedziała co i jak...Każdy organizm jest inny moja koleżanka przez rok brała regularnie tabletki poszła do ginekologa po receptę na następne opakowanie a po badaniu okazało się, że jest w ciąży. Tabletki antykoncepcyjne zamieniła na Folik Mama :D Nie, żebym Cię straszyła ale lepiej zrobić test dla pewności.