Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mercii1

Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań hormonalnych

Polecane posty

Gość mercii1

Witam, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badań : Prolaktyna 26,00 ng/ml norma : 4,79 23,30 Prolaktyna po MCP 286,00 ng/ml (po 60 minutach od zażycia tabletki). Androstendion 3,49 ng/ml norma: 0,30 3,30. Badania wykonane w 19 dniu cyklu. Od 10 miesięcy próbujemy zajść w ciążę... czy wyniki są powodem do niepokoju? Pozdrawiam

Gość gość
Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu miesiączkowym, lecz ulega zmianom w dobowym i jest wyższy nocą w porze snu. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku.

Gość mercii1
Dziękuję, czytałam już powyższe informacje nt prolaktyny. Lekarz zlecił mi takie badanie i było ono wykonane zgodnie z zaleceniami. Nie miałam jeszcze okazji iść do lekarza z wynikami i zastanawiam się czy będzie wdrożone jakieś leczenie czy takie odstępstwo od normy jest akceptowane?

Gość gość
Daj znać jak coś. Ja mam ten sam problem.

Gość mercii1
No i wydawało mi się, że jest ok a wygląda na to, że nie jest. Lekarz zalecił Luteinę od 19 - 25 dnia cyklu oraz Bomergon na zbicie prolaktyny. Do tego coś jeszcze na tarczycę... Mam mieszane uczucia i boje się efektów ubocznych