Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy zaryzykowalybyscie kupno oleju kokosowego w biedronce lub innym markecie?

Polecane posty

Gość gość

Chce na nim smażyć ale boje się kupować w markecie bo może to być podrobka i nie daj boże olej palmowy albo inne mieszaniny Cena jest super ale czy nie jest to ryzyko? Gdzie wy kupujecie pewny olej kokosowy do smazenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W lidlu nie kupuj bo jest nierafinowany i ma zapach. jakosciowo moim zdaniem jest ok. Ja zwykla fryture kupowalam do frytownicy czy jak na wysokim ogniu cos robilam, bo do smażenia moim zdanien szkoda hajsu na kokosowy - on wcale taki zdrowy nie jest (oliwa i rzepak zdrowsze).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
olej rzepakowy ma wysoką temperaturę dymienia - najlepszy do smażenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Taki olej za 10 zł z marketu nie ma żadnej wartości. Generalnie nawet "dobry" nie jest idealny, wg najnowszych badań jest gorszy niż smalec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kurde a ja smaze na nierafinowanym... tez ostatnio czytam ze olej kokosowy jest niezdrowy, ale to jak na razie tylko na kafeterii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Od dawna wiadomo,ze olej kokosowy w wiekszosci sklada sie z kwasow nasyconych. Wiec nie wiem czemu lasce szamanizm zarzucasz. Po prostu zrobiono z tego mode i sie wszyscy podniecili. Ja go tylko do wlosow uzywam. Do smazenia najlepsze sa te, ktore maja wysoki punkt dymienia jak ktos zauwazyl. A nierafinowane i tak i tak utraca wlasciwosci po podgrzaniu (a jak je spalisz to otrzymasz gaz bojowy z I wojny swiatowej :P )l

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja używam kokosowego do wypieków, ale smażyć na tym bez sensu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
9:53 Ojejku, obraz sie bo ktos stwierdza, ze a) olej kokosowy nie jest tak zdrowy i fantastyczny jak probuje sie wmowic b) smazenie na nierafinowanym jest glupota. Masz caly net do czytania by zweryfikowac info i myslec samodzielnie zamiast kpic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś No to brawo dla Ciebie, ale inne chcą smażyć. Nie rozumiem skąd w ogóle afera. Są dostępne badania i porównania olejów, kokosowy nie wypada w nich szczególnie dobrze i tyle. Ma pewne właściwości (są ludzie co z niego pastę do zębów robią np.), ale zgadzam się z tym, że do spożywania są lepsze oleje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Każdy olej kokosowy ma swoje właściwości zdrowotne. Nawet ten rafinowany leczy egzemy i ropnie. A jeśli każdy najgorszy olej kokosowy to leczy, tzn, że jest zdrowy. Wściekajcie się ile wlezie, ale to prawda. To oliwa jest przereklamowana, a do ssania lecznicze właściwości ma słonecznikowy nierafinowany. Mój organizm odrzuca oliwę, a olej winogronowy jest dla niego super. Prawda jest taka, że na nierafinowanym tłuszczu roślinnym nie smażymy. Nieważne jaki to tłuszcz. A olej palmowy utwardzony (nieutwardzony płynny jest prozdrowotny) jest dokładnie jak margaryna. Czyli jak każdy tłuszcz utwardzony niezdrowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Olej kokosowy to tylko kosmetycznie, na włosy, do płukania ust. Do smażenia nie ma to kompletnie sensu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kokos jest extra do ciala, bo ma taka sama tt jak temp ciala ludzkiego. Uzywanie go do celow spozywczych to jakas pomylka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Arths
Dnia 17.07.2017 o 11:39, Gość gość napisał:

olej rzepakowy ma wysoką temperaturę dymienia - najlepszy do smażenia

Oliwa i rzepak do smażenia? Temperatura dymienia nie ma tutaj nic do rzeczy. Rafinowany olej kokosowy też ma wysoką. Chodzi o oksydację kwasów tłuszczowych. Rzepakowy składa się głównie z jednonienasyconych i wielonienasyconych, które są wrażliwe na temperaturę. Olej kokosowy to głównie nasycone, stabilne termicznie... Nie macie pojęcia o czym piszecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Arths
Dnia 17.07.2017 o 12:13, Gość gość napisał:

Kokos jest extra do ciala, bo ma taka sama tt jak temp ciala ludzkiego. Uzywanie go do celow spozywczych to jakas pomylka.

Sam jesteś pomyłką. Poczytaj o kwasach MCT i kwasie laurynowym. Potem się wypowiadaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc

a olej kokosowy z Rossmana ?, kupiłam bo był w promocji tak normalnie kosztuje 25 zł ja kupiłam za 18. 

 

a tak z innej beczki... naczytałam się w necie , że olej kokosowy jest dobry na twarz , która ma skłonność do wyprysków itp ma działanie bakteriobójcze, na razie próbuje, bo próbowałam różnych kremów ale tam sama chemia więc pewnie dlatego nie było widać efektów i wypryski dalej pojawiały się.

 

Ktoś podzieli się opinią na ten temat i też go stosuje na twarz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przed chwilą, Gość gosc napisał:

a olej kokosowy z Rossmana ?, kupiłam bo był w promocji tak normalnie kosztuje 25 zł ja kupiłam za 18. 

 

a tak z innej beczki... naczytałam się w necie , że olej kokosowy jest dobry na twarz , która ma skłonność do wyprysków itp ma działanie bakteriobójcze, na razie próbuje, bo próbowałam różnych kremów ale tam sama chemia więc pewnie dlatego nie było widać efektów i wypryski dalej pojawiały się.

 

Ktoś podzieli się opinią na ten temat i też go stosuje na twarz?

Czego się naczytałaś??? Nie ma żadnych właściwości bakteriobójczych, a dla skóry skłonnej do zapychania jest wręcz zabójczy! Dużo lepszy będzie choćby zwykły olej winogronowy dla takiej skóry (a optymalny np. konopny).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1 minutę temu, Gość gość napisał:

Czego się naczytałaś??? Nie ma żadnych właściwości bakteriobójczych, a dla skóry skłonnej do zapychania jest wręcz zabójczy! Dużo lepszy będzie choćby zwykły olej winogronowy dla takiej skóry (a optymalny np. konopny).

PS. żeby uregulować skórę trzeba dobrze i mądrze dostosować całą pielęgnację. Żaden krem nie pomoże, jeśli wysuszasz podczas mycia, żadne mycie nie pomoże jeśli zapychasz kremem etc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc
11 godzin temu, Gość gość napisał:

PS. żeby uregulować skórę trzeba dobrze i mądrze dostosować całą pielęgnację. Żaden krem nie pomoże, jeśli wysuszasz podczas mycia, żadne mycie nie pomoże jeśli zapychasz kremem etc.

czyli olej kokosowy ,nie pomoże??? serio??  kupiłam taki duży słój i co mam z nim teraz zrobić . Masakra , wszędzie piszą , że olejk kokosowy to cudo i nawet opóżnia proces starzenia się , więc już sama niewiem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×