Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urodzenie dziecka i co dalej

Polecane posty

Gość gość

Witam. Za kilka miesięcy będę rodzić dziecko. Mój facet pracuje bez umowy, nie ma ubezpieczenia. Ja skończyłam szkołę i od września też nie będę miała ubezpieczenia. Chwytam się różnych dorywczych zajęć żeby cokolwiek więcej zarobić. On nie ma meldunku, ja jeszcze jestem zameldowana u rodziców w domu, ale mam z nimi nie za dobry kontakt i nie wiem czy dziecko mogłoby być zameldowane tam gdzie ja. I jak to będzie po urodzeniu dziecka? Wiem że trzeba zarejestrować dziecko, nadać mu pesel, wybrać pediatrę itp... Ale czy ten brak meldunku i ubezpieczenia będzie jakimś problemem? Co robić w takiej sytuacji?

Gość gość
Skrobanke!

Gość gość
Dziecko z automatu ma meldunek tam gdzie matka

Gość gość
U nas jest podobnie ale ja mam macierzynski i dodatkowo pracuje 2razy w tyg Mam z zusu i maly jest ubezpieczony. Maz od wrzesnia bedzie juz mial umowe. Po co robiliscie sobie dziecko jak was na nie nie stac. Nie wiecie co to kondony? Jaki start dacie temu maluchwi bezmozgie yeti?

Gość gość
Kurwa, wpadliśmy i to z mojej winy bo niestety pojęcie o odpowiedzialności zaczęłam mieć po różnych wybrykach które zrobiłam i zaczęłam myśleć o życiu niestety za późno. Nie prosiłam o waszą ocenę naszych warunków i mojej ciąży więc powstrzymajcie się od komentarzy na ten temat. Wiem i konsekwencje ponieść trzeba, o dziecko zadbać trzeba jak najlepiej się da.

Gość gość
A jak moi rodzice się nie zgodzą na zameldowanie tam dziecka? Już kilka miesięcy temu wspominali coś o wymeldowaniu mnie bo jestem tam raczej tylko gościem. A mieszkam tak raz u nich, raz u faceta, jak jedzie na jakąś fuchę za granicę to jadę z nim i wtedy tam mieszkamy, teraz najważniejsze jest żeby udało się ogarnąć ciut większe mieszkanie, bo jednak jeden pokój i łazienka to nie jest odpowiednie miejsce do pojawienia się jeszcze 3 osoby.

Gość gość
Jak już ktoś napisał dziecko automatycznie jest meldowane tam gdzie matka, z automatu też ma ubezpieczenie. W razie wątpliwości polecam wizytę w MOPSie. Nie jest to w większości przypadków miłe doświadczenie ale jest to instytucja która ma pomagać ludzim w trudnej sytuacji.

Gość gość
Dostaniesz kosiniakowe i 500plus oraz dodatek 100zl rodzinne Powinnas sobie poradzic a teraz daj ogloszenie ze posprzatasz mieszkanie czy cos na drobne rzeczy bedzie bo becikowe i inne bedziesz miec dopiero 2 miesiace po porodzie( zaswiadczeniw do mopsu o becikowe dostaje sie na wizycie po pologu czyli 6tyg) do tego pewnie z miesiac sie czeka Jest cos takiego jak zasilek celowy idz zapytaj W jakim miescie mieszkasz

Gość gość
Dziecko będzie zameldowane tam gdzie ty i rodzice nie muszą dać zgody, urząd sam zamelduje. Radzę mieszkać u rodziców, póki co i mysleć o swoim, ale pomału, dziecko najważniejsze, a rodzice na bruk nie wyrzucą. Dbaj o dobry kontakt z rodzicami, życze powodzenia i szacunku dla rodziców.

Gość gość
Biedne dziecko juz na samym starcie przegrane...bo rodzicow polglowkow

Gość gość
jak masz maturę to idz na studia z akademikiem. Wiele akedmikow jest dla matek z dziecmi. Ksztalc sie i wychowywuj.