Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

alimenty na pełnoletnia córkę

Polecane posty

Gość gość

Ojciec nie zapłacił juz trzeci miesiac alimentów na mnie Wie ze pracuje w weekendy i wakacje i dalje sie uczę . Dla mnie te 700 zł to ogromna suma , dla niego raczej niewiele . Stwierdził ze mam sie zabrac za robote i studiowac zaocznie , a kiedy zaczynałam studia koniecznie miałam studiowac dziennie a on mi reszte zapewni ... no to mi zapewnia ... od roku juz płacil bardzo nieregularnie a teraz wcale Co mam robic ? Zarabiam niewiele , nie starcza na wynajem mieszkania , opłaty etc . Pracuje cale wakacje , moze pojade tylko na weekend nad morze , ale w tej sytuacji pewnie wcale ... Przed studiami obiecał ze kupi mi mieszkanie , potem sie wycofał bo ma problemy w firmie . A teraz nic . Nie dosc ze całe życie go nie było to nawet przelewu nie potrafi zrobic . Beznadziejny człowiek . Co mam zrobic

Gość gość
Przestać liczyć na ojca, studentka nie zarobi 700 zł? W jakim mieście studiujesz?

Gość gość
Chyba nie wiesz ile kosztuje wynjecie mieszkania i życie , zakup ksiazek etc

Gość gość
To idz do nornalnej pracy jak cie nie stac na studiowanie! Wszyscy w Polsce musza skonczyc studia??? W Polsce nie ma obowiazku studiowania.

Gość gość
studentka wynajmuje mieszkanie?a pokoj Ci nie wystarczy?

Gość gość
nie możesz zamieszkać w akademiku? A stypendia socjalne?

Gość gość
JEzeli ktos cie namawia do studiowania , obiecuje etc i jest nim twój ojciec to masz wrazenie , ze chce dla ciebie najlepiej . Ale gdy trwasz w tym i wypina doope to co ? Ja sobie zarobie na studia czy tez nie ... ale pytam co moge zrobic aby sciagnac od niego ta kase ??????????? chce skonczyc te studia !!!!

Gość gość
stypendium zadnego nie dostane bo niby mam alimenty . wynajmuje mieszkanie 2 pokojowe a ja podnajmuje pokój . Mozecie odpowiedziec na pytanie > ?

Gość gość
Zanim uda ci się ściągnąć cokolwiek to minie dużo czasu. Na twoim miejscu skupiłabym się na samodzielności, pogódź się z tym że z obietnic nic nie będzie, a nie tracisz czas na rozpamiętywanie

Gość gość
Ty nie sciagniesz....ale komornik jak najbardziej! Po prostu zglos to, wejda mu na konto i beda sciagac kase bez szarpania sie o pieniadze ktore ci sie naleza

Gość gość
Chyba tak zrobie i udam sie do komornika . Całe zycie klamie mi prosto w oczy , mam juz go dosc ,

Gość gość
700 zł to jest i tak bardzo mało, ludzie dostają o wiele więcej od rodziców w okresie studiów. Nie każdy dostaje kopa w tyłek w wieku 18 lat.. Łatwo rezygnować z pieniędzy w imieniu kogoś, tylko gdybyście same miały odpuścić 7 stów, to byście nie były takie szybkie.. Do komornika zgłoś.

Gość gość
Komornik , zgłos i spokój , a nie całe życie Cię okłamuje .

Gość gość
Komornik :) ja hajsu do tej pory nie dostalam, ale to zabezpieczenie na przyszlosc. Jakby on chcial alimentow. A dla pyskaczy - nie kazdy studiuje kierunek gdzie moze pracowac na caly etat. Ja bylam w stanie zarobic max. 600-700zl by nie zawalac studiow, miejsce w akademcu to 350zl, miesieczny 50zl. Stypendium socjalne przy sadownie zasadzonych alimentach sie nie nalezy. A skoro sa zasadzone tzn. ze ojca stac. Stypendium za srednia mialam 300zl, ale wtedy gdy nie pracowalam.

Gość gość
Dlatego napisałam, żeby tak nie liczyć na komornika, zgłosić ok ale trzeba się przygotować że to może długooo potrwać, lepiej już teraz tworzyć plan B. ja miałam rentę rodzinną po ojcu a stypendium socjalne mi się należało. Czyli to dochody matki najwyraźniej zawyżają...

Gość gość
Naprawde komornik nic nie zrobi ? No to jestem w kropce . Mama mi dużo pomaga . Miała odłozone troche kasy , dała mi ,myslaam ze gdy komornik sciagnie to oddam mamie ( mama jest chora , potrzebuje duzó na leki , czasami na prywatna wizyte ) Jakim to rzeba byc chamem !!! a kasę ma , bo był na wakacjach , ma firmę .

Gość gość
Zgłoś do komornika , nie dość że będą mu ściągać alimenty to jeszcze będzie ponosił koszty komornicze więc nie bardzo się to jemu opaci. Jeśli studiujesz rodzic ma obowiązek płacić Ci alimenty bez względu na to ile byś sobie dorobiła w pracy.

Gość gość
W jakim jesteś wieku autorko ?

Gość gość
A gdybym zmieniła na studia zaoczne i pracowała ( zarobki ok 1900 zł ) to tez musiałby placic alimenty ? znacie sie może ?

Gość gość
Jedynym rozwiązaniem jest komornik. Możesz ściągnąć też zaległe alimenty. Masz tytuł wykonawczy? Wyrok lub postanowienie sądu z klauzulą wykonalności? Jeśli była sprawa w sądzie wystąp o odpis z tą klauzulą i do komornika.

Gość gość
mam 21 lat

Gość lochy won
Maciory bez szkoły zasiadające dumnie na kasach w marketach juz napadły na autorkę i szczekają durne suki :D :D Autorko rodzice mają obowiązek utrzymywania dzieci póki te się uczą do 25 lub26 roku życia (dokładnie nie pamiętam, sprawdź sobie) Tak mówi polskie prawo i możesz ojca podać do sądu, jest przegrany na starcie i jeszcze zaległości będzie musiał ci zapłacić. Tak wiec nie słuchaj życiowych niedorajd bez matury tylko powołaj się na polskie prawo, które w tym momencie jest po twojej stronie.

Gość lochy won
gość dziś A gdybym zmieniła na studia zaoczne i pracowała ( zarobki ok 1900 zł ) to tez musiałby placic alimenty ? znacie sie może ? xxx Tak, póki się uczysz płacić musi. Nie ma znaczenia rodzaj uczelni ani tryb nauki.

Gość gość
Ojej , kwota alimentów była zapisana w wyroku rozwodowym . Czyli 15 lat temu i ta kwota sie nie zmieniała , ale czy tam jest zapis z klauzula wykonalnosci to nie mam pojecia .

Gość gość
Jakie czekają nas zmiany Zapowiadane zmiany spowodują, że rodzice pełnoletniego dziecka będą mogli uchylić się od płacenia alimentów. Podstawą uchylenia się będzie nadmierne obciążenie wynikające z płacenia alimentów. Projekt zmian został przygotowany przez Ministerstwo Sprawiedliwości. Nadal rodzice będą mieli obowiązek płacenia alimentów na małoletnie dziecko. W tej kwestii nic się nie zmieni. Zmiana dotyczy alimentów na pełnoletnie dzieci. Rodzice będą mogli się uchylić od płacenia alimentów na swoje pełnoletnie dzieci, nawet jeśli alimenty zostały orzeczone przez sąd. Obecnie pełnoletnie dziecko nie może liczyć na alimenty od rodziców jeśli: płacenie alimentów wiąże się z nadmiernym uszczerbkiem dla rodzica, dziecko nie dokłada żadnych starań, aby samodzielnie się utrzymać.

Gość gość
Poszłabym do prawnika , ale szkoda mi kasy . Zbieram każdy grosz .

Gość gość
Nie jest to takie oczywiste, poczytaj sobie dokładnie przepisy, poza tym jeżeli ma firmę to oficjalnie może ona ponosić straty, co nie jest trudne. Samo posiadanie działalności gospodarczej nie przesądza o wysokich alimentach.

Gość gość
Ojciec ma dobrze prosperujaca firme . Ma nowa rodzine , ciągle jezdza na wakacje , kupuje nieruchomosci .

Gość gość
Trochę to potrwa ale przez komornika ściągniesz te alimenty. Chyba że ojciec będzie coś mataczył z dochodami firmy, ale nie sądzę żeby aż tak ryzykował. Ale przygotuj się na kilka miesięcy bez tego zastrzyku gotówki bo niestety tyle te przeprawy papierkowe trwają.