Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to nie za wczesnie?

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko ma 2.5 miesiaca i jest bardzo zywa i *****iwa, reaguje na bodzce, szybko sie rozwija i lapie raczkami zabawki intencjonalnie i wklada je do buzi. Utrzymuje swietnie glowke odkad skonczyla miesiac, polozona na brzuchu odpycha sie raczkami i przewraca na bok, i nie lubi jak sie ja nosi w poziomie tylko w pionie bo wtedy wszystko lepiej widzi. Glowe trzyma tak prosto ze nie ma z tym najmniejszego problemu, trzymam ja jedna reka pod pupe a druga asekuruje plecki i lekko glowke chociaz nie ma takiej potrzeby. I nawet prostuje nozki i opiera sie pelnymi stopami jak sie jej troszke pomoze, uwielbia ta pozycje, czasami jak marudzi to tylko w ten sposob sie uspokoja i zadowolona sie rozglada. Ale czy to nie za wczesnie? Boje sie ze przez takie trzymanie w pionie lub stawianie na nogi zrobimy jej krzywde, a moze przesadzam i nie ma w tym problemu.... Nigdzie nie moge znalesc info ze tak male bo ledwo dwumiesieczne dziecko tak robi.

Gość gość
Przez trzymanie w pionie nie zrobisz krzywdy, zakładając że dziecko ma normalnie zaokrąglony kręgosłup, w tej pozycji można też od urodzenia nosić w chuście. Oczywiście w granicach normy, ale żadna mama nie nosi 24 h na dobę, dziecko musi też poleżeć na plecach i brzuszku. Przez stawianie na nogi- owszem, to jest przedwczesna pionizacja i tym można zrobić krzywdę, podobnie jak sadzaniem (mimo że dziecko się rwie, zgina wpół w leżaczku, podciąga za krawędź wózka czy siada trzymane za rączki). Niech sobie ćwiczy plecy na zdrowie. Tak samo nie wolno sadzać, prowadzić pod pachy, z tego powodu nie pakuje się niesiedzących dzieci do nosideł. Siadanie, wstawanie, chodzenie- to wszystko jak dziecko samo jest na to gotowe, bez pomocy mamy.

Gość gość
Dzieki za odpowiedz, musze tez przywolac meza do pozadku bo on czesto ja tak trzyma jak sie z nia bawi i ona to uwielbia i jest wtedy bardzo radosna, nie mielisly zielonego pojecia ze to szkodzi na kregoslup. Z drugiej strony mieszkam za granica, i maz jest obcokrajowcem, i tutaj podejscie do maluszkow jest inne, od noworodka uklada sie go w pozycji siedzacej badz pol-siedzacej na kolanach jak go trzymasz w rece, i to opieranie dziecka na stopach tez widzialam jako cos normalnego. Nikt zadnych czapek nie zaklada po porodzie, no chyba ze jest zima i wszyscy nosza cos na glowie, ja tez nie zakladalam. Podejscie bardziej na luzie chyba. Ale z tymi pozycjamo dla dziecka to wole sie upewnic.

Gość gość
Jeszcze napisz że ze szpitala sama przyjechała

Gość gość
12.46 Idiotka

Gość gość
Moja tez sie dzwigala, ale sama jak na kolano do karmienia, chyna ze 3 mc miala. Pediayra powiedzial ze ja robi sama to ok, ale nie pozwalac za czesto.