Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

obraz polaków w skandynawii

Polecane posty

Gość gość

Byłem niedawno kilka tygodni w Norwegii i Szwecji i zdziwiło mnie jak wielu skandynawów postrzega Polaków jak ludzi ze wschodu. Dla nich nie ma większej różnicy między Polakiem a Rosjaninem czy Ukraińcem. Dziwnie się z tym czułem. Ja nie czuję jakichś więzi z tymi narodami, a dla nich to praktycznie jedno i to samo. Nie dziwi was to?

Gość gość
Nie wiem ja jestem kobietka to mnie tam Szwedzi lubili ale faktycznie kiedyś jeden Norweg mi powiedział ze Polak to taki "ciut lepszy rusek "

Gość gość
ja żałuję, że nie poznałem tam jakiejś fajnej skandynawki, ale dowiedziałem się ,żebym nawet nie próbował, bo one nie lubią polaków, rusków i w ogóle tych ze wschodu. Ja tam nie czuję się człowiekiem ze wschodu.

Gość gość
Nie, mieszkam w UK i już sama mówię o Polsce jako części Europy wschodniej. Nikt nie bawi się w "Europę środkową", jest wschód i zachód. Wyglądamy podobnie jak ludzie z innych krajów słowiańskich, mamy podobne akcenty i poniekąd kulturę. Więc normalne, że wrzucają nas do jednego worka.

Gość gość
no nie wiem, ja byłem tam pierwszy raz i to było dla mnie dziwne. Jeszcze raz napiszę, że nie utożsamiam się z kulturą wschodu ani żadną słowiańskością. Proszę Cię, nie mów o polsce jako o europie wschodniej, bo to nieprawda.

Gość gość
to jest prawda, nikt nie mówi o europie środkowej, a zachodnim krajem Polska nie jest. Wielkiej różnicy w zachowaniu i kulturze nie widzę między krajami europy wschodniej i tu Polska idealnie pasuje.

Gość gość
no przepraszam bardzo, ja nie zachowuję się jak rusek czy ukrainiec. Dla mnie to oburzające wrzucać wszystkich do jednego worka.

Gość gość
Bo może się po chamsku zachowywales albo Masz typowo "ruską " twarz , ja mieszkałam w Szwecji 2 lata i Szwedzi którzy ze mną pracownią byli zawsze mili i nigdy nie wytkneli mi polskosci

Gość gość
Nawet przeciętny Fin (Finlandia to nie Skandynawia, ale ma kompleks Szwecji) myśli o Polsce jak o kraju Europy Wschodniej, choć Finlandia leży bardziej na Wschód niż Polska. :D Ale przynajmniej odróżniają Polaków od Rosjan, bo tych drugich nie znoszą, a rosyjskie kobiety uważają za dziffki.

Gość gość
oni nie mówili tak o mnie tylko ogólnie o polakach, że tam polak czy rusek to w sumie jedno i to samo. Nawet był tam jeden rusek, to norweg powiedział mi, że na pewno się dogadamy, a ja nie umiem po rusku. Był bardzo zdziwiony.:)

Gość gość
Serio ? Bo ja znałam fina w związku z Rosjanka i jeden finan mi powiedział ze Rosjanie to najbliżsi kuzyni Finów

Gość gość
rosjanie też się źle nie zachowują. Większość jakich znam poznałam na studiach i to byli zupełnie normalni więc nie czułam się urażona kiedy będąc w tym samym worku

Gość gość
polskie kobiety to też d****** więc w sumie polka ruska jedno i to samo:)

Gość gość
Bez przesady , nawet niemcy i Norwegowie wiedzą że Polki szanują się dużo bardziej od rosjanek , które na zachodzie wręcz odprawiaja cyrki

Gość gość
ale zobaczcie nawet polscy aktorzy jeżeli już wystąpią w amerykańskich filmach to grają najczęściej kogo? Rosjan.:)

Gość gość
No w sumie prawda , widziałam sporo Rosjan i są podobni do Polaków jak jeden mąż , za to skandynawa rozpoznasz w oka błysku

Gość gość
a polaka nie da się pomylić ze skandynawem?

Gość gość
Nie Polaka nie da się pomylić ze skandynawem, to już raz poznałam wielkiego rosyjskiego blondyna z kwadratową podłużna szczena i to jego pomyliłam że skanynawem ale Polaka nigdy

Gość gość
tylko jak ma jakieś skandynawskie korzenie. Polacy mają zupełnie inny wygląd

Gość gość
A co miał powiedzieć facet w związku z Rosjanką? :D Finlandia była przez sto lat częścią Imperium Rosyjskiego, ale większość Finów czuje większą więź kulturową ze Szwecją, której częścią byli przez siedemset lat. Drugim językiem urzędowym w Finlandii jest szwedzki, nie rosyjski. A według przeprowadzonego rok czy dwa lata temu sondażu, Rosjanie są jedną z najmniej mile widzianych nacji w Finlandii. Uważani są za pijaków (rosyjscy kierowcy ciężarówek są często łapani na jeździe po alkoholu) i arogantów Gorszą opinię mają tylko Irakijczycy i Somalijczycy. A Rosjanki są uważane za wyjątkowe materialistki, które szturmują Helsinki w poszukiwaniu bogatego męża lub sponsora. Zresztą nawet się z tym nie kryją, bezwstydnice. Do tego większość prostytutek w Finlandii to Rosjanki (i Estonki). Także cieszy mnie, że chociaż tam nie wrzucają Polaków do jednego worka z ruską swołoczą.

Gość gość
czy ja wiem czy taki zupełnie inny wygląd? Polacy też mają różną szczękę, głowę, skandynawowie też. Mi np mówią, że wyglądam jak harry potter, a ten aktor nie był polakiem. Poza tym jestem rudy:)

Gość gość
Boże Polacy mają zupełnie inna urodę , popatrz jak wygląda szwed basshunter albo PewDiePie i pomysł czy widziałeś kiedyś takiego Polaka

Gość gość
co mnie obchodzi jakiś pieprzony basshunter? szwedzi też są różni, nie wszyscy wyglądają jednakowo. w 40 mln narodzie polaków też są różni ludzie.

Gość gość
Akurat Szwedzi maja jednostajne geny bo Szwecja była odcięta , polskie zalewaly mongoly Żydzi niemcy ruscy , pewnie jakieś najazdy kozaków Tatarów i nie wiadomo jeszcze co , dzikie węże

Gość gość
taaa zwłaszcza dzikie węże i mongoły.:)

Gość gość
Dużo Polaków ma azjatycki zarys oczu , tylko ze na to nie zwracasz uwagi

Gość gość
takich skośnych oczu to raczej nie mają.

Gość gość
gość dziś rosjanie też się źle nie zachowują. x Łotysze i Estończycy mają na ten temat inne zdanie. To co wyprawia rosyjska mniejszość w krajach bałtyckich woła o pomstę do nieba. W Polsce za takie zachowanie ruskich leje się po pyskach.

Gość gość
Ale popatrz na ludzi z zachodu , oni mają zupełnie inne oczy :3 mnie tam faceci z niemczech zawsze za oczy chwalili

Gość gość
a ja jestem facetem i mnie nie chwalili:) ( skandynawowie).