Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

vemcia

Rtęć termometry żarówki

Polecane posty

Cześć :) Czy kiedyś zdarzyło Wam się stłuc termometr rtęciowy, żarówkę z rtęcią? Co wtedy zrobiliście?:> Ja 8-9 lat temu chcąc "strzepnąć" termometr stuknęłam w kant stołu. Końcówka się potłukła i srebrna ciecz się rozlała :(. Miałam wtedy z 17 lat, więc moje beztroskie podejście do życia spowodowało to, że odkurzyłam odkurzaczem (teraz wiem, że tak nie można!!), ciuchy, które były na krześle (na nie też rtęć się wylała - chyba bo średnio to już pamiętam) dałam to prania, a chyba niektóre ubrałam na następny dzień ;(. Prześcieradło zmieniłam i też dałam do prania. Kołdrę niestety zostawiłam i jeszcze długo mi służyła :(. Po jakimś czasie jednak zaczęłam czytać, że rtęć się bardzo niebezpieczna... i od tamtej pory czyli już prawie 8 lat panicznie boję się, że własnie wtedy mogłam się tą rtęcią "zatruć". Cały czas mi ONA towarzyszy. Dom wydaje mi się taki skażony i ja też :( Czy Wy też mieliście taką "przygodę"?

Gość gość
Nie ma żarówek z rtęcią. Skoro nie ma objawów zatrucia do tej pory to nic Ci nie będzie.

Gość gość
Tego rtęci jest zbyt mało żeby stężenie było na tyle duże by być szkodliwe. No chyba że zaczęłaś wąchać ją z bliska...