Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Gdzie sprawdzić czy działka jest budowlana ?

Polecane posty

Gość gość

Przez kilka lat myslalm ze mam działkę budowlaną tak twierdził mój tata. Kupił od ludzi... i zniszczył budynki bo do niczego się nie nadawały. I uprawiał tam plony. jakieś 3 mśc temu poszłam do gminy zapytać co z ta działka okazało się ze wcale budowlana nie jest. złożyłam wniosek na przekształcenie która możepotrwać 3 lata albo i dłużej. Czy mogę gdzieś to jeszcze sprawdzić ? Czy już pozamiatsne ? Tej działki jest ponad 90 ary.

Gość gość
Prawie na całym polu były budynki nawet po piwnicy jest nierówność tak samo po studni. Jak to możliwe ze nagle nie jest budowlana ? Facet w gminie mi nie wwtumaczyl ani nie wyjaśnił kazał tylko się uzbroić w cierpliwość

Gość gość
mysle, ze w ksiegach wieczystych, ktore mozna sparwdzic pzrez internet, wkliknij

Gość gość
Przez internet ? Jak to pierwsze słyszę dziękuję Zaraz zobacz

Gość gość
A jakie są użytki na tej działce jakie grunty np. Grunty orne, łąka czy budowlane?

Gość gość
To czy dzialka jest budowlana spr w gminie w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Nie sugerowalabym sie ksiega wieczysta, ja jestem np w odwrotnej sytuacji moja dzialka w księdze ma wpisane "laki i pastwiska" a w mpz widnieje jako budowlana i właśnie odebrałam ze starostwa pozwolenie na budowę.

Gość gość
To zależy czy działka jest na terenach znajdujących się w granicach miasta czy poza obszarem miejskim. Jak w mieście to w w wydziale polityki przestrzeniej urzędu miasta, a jeśli nie to w urzędzie gminy. Sprawdzamy plan zagospodarowania przestrzennego, czy w ogóle jest i czy obejmuje nasza działkę. Jeśli tak to w planie opisane jest przeznaczenie działki, a jeśli nie to składamy wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. W księgach wieczystych bym nie sprawdzała, z tego względu że mogą być nie aktualne dane. Do gość 21:15 pewnie ze w księdze będą łąki i pastwiska, dopiero jak skończysz budowę i zgłosisz w starostwie, to starostwo wysyła info do ksiąg wieczystych żeby zarejestrowac zmianę.

Gość gość
Najlepiej zakupić działkę od sprawdzonej firmy. Osobiście mogę wam polecić www.dzialki-szczecin.com Zakupiłam od nich działkę budowlaną pod Szczecinem. Wszystkie działki są uzbrojone i gotowe do zabudowy. Nie ma żadnych niejasności.