Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Załamana pr

Czy mogę być w ciąży? :(

Polecane posty

Gość Załamana pr

Witajcie, piszę tutaj bo nie mam nikogo bliskiego z kim mogę się podzielić moją historią. SZYDERCOM i wiedzącym lepiej dziękuję za komentarze. Od ponad dwóch miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne Diane. W drugim cyklu wzięłam 25 tabletek dlatego przedluzyłam przerwę na okres do 9 dni by nieco "wyrównać" te tabletki, które wzięłam nadprogramowo. W sobotę mój chłopak zaskoczył mnie swoją wizyta więc wzięłam dwie pigułki pierwszą o 20:00, a druga o 22:00. Potem doszło do stosunku przerywanego, ale boję się że już po wytrysku mógł przenieść nasienie do mojej pochwy i tym samym mogło dojść do zapłodnienia. Około 5:00 zaczęło mnie mdlić, wymiotowałam ale to była sama żółć. Poza tym w ulotce Diane jest napisane że lek wchłania się 3-4 h. W niedzielę i poniedziałek też wzięłam pigułki o 22:00. Czy w tej sytuacji mogłam zajść w ciążę? Test robię dopiero w przyszłym tygodniu. Proszę o konstruktywne komentarze. To dla mnie trudne, sama nie wiem dlaczego tak postąpiłam... :/

Gość gość
Trzeba dokładnie przestudiowac ulotkę. opisze jak to wyglads ns przykladzie Yasmin (21tab, 7dni przerwy). Abolutnie nie wolno robić dłuższych przerw między tabletkami niż 7dni! Inaczej dla organizmu jest już koniec ochrony antykoncepcyjnej i może wystąpić jajeczkowanie, którego kolejne tabletki już nie zatrzymają. Można brać np. 2 opakowania pod rząd i 7 dni przerwy. Lub 1 opakowanie+tyle dni ile potrzeba aby opóźnić okres (tylko trzeba pilnowac zeby sie nie pogubić w tabsach), 7 dni przerwy i kolejnej opakowanie. Przerwę można skrócić, ale nie wydłużać!! Na mojem asz duze ryzyko wpadki. Z jednej strony nie tak łatwo zajsc w ciaze, z drugiej strony ja wpadłam przy 1-akcji z gumką, która się zsunela i to to było po wyczuwalnej owulacji. Nie ma zartow. Usunelam i teraz stosuje tabsy+gumka.

Gość Załamana pr
Odwołałam wizytę u ginekologa, którą miałam zaplanowaną na 7.08. bo boję się że może wyjść, że jednak zaszłam (ginekolog to przyjaciel rodziny, wyda mnie). To ostatni dzień tabletki z "niepełnego" trzeciego blistra, od 8.08. robię przerwę na okres jestem załamana, wiem że to idiotyczne co zrobiłam ale nie mam warunków ani pieniędzy by utrzymać dziecko.

Gość Cleo1976
Popełniłaś błąd.NIE WOLNO samowolnie wydłużać przerwy w tabletkach antykoncepcyjnych.A jeśli już tak zrobiłaś,należało potem przez 7 dni zastosować dodatkowe zabezpieczenie.Na pocieszenie.Diane to straszne świństwo,brałam je przez 2 lata i często po nich wymiotowałam,mimo że nie byłam w ciąży.Zamiast więc panikować,odczekaj 14 dni od tamtego stosunku i zrób test ciążowy.Na przyszłość-przy każdym zaburzeniu w braniu pigułek,wymiotach,biegunce-pamiętaj o prezerwatywie.

Gość Załamana pr
Konsultowałam się z lekarzem, twierdzi że szanse na ciążę są niewielkie. Mam dokończyć trzecie opakowanie i zrobić przerwę czyli za 11 dni.