Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moj brat nie moze byc chrzestnym miej coreczki..tak mu nagadali w pracy koledzy

Polecane posty

Gość gość

wg swoich kolegów z pracy moj jedyny brat nie moze byc chrzestnym nagadali mu ,ze chrzestny musi zyc zgodnie z nauka kosciola ,a brat zyje w konkubinacie i ma dziecko nieslubne. czy to serio jest wazne?przeciez nie musi sie przyznawac ksiedzu do tego. a ja nie mam innego rodzenstwa juz i kogo mam wziac na chrzestnego?

Gość gość
Oczywiście że to wazne?! Na co ci ten chrzest jeżeli widac że nie zależy ci na nim...Pewnie ślub tez brałaś bez wiary :-/

Gość gość
Brat ma racje. Chrzestny musi zapewnic dziecku wychowanie zgodne z kk. Musi tez pojsc do spowiedzi.

Gość gość
tak to jest ważne masz wybrać na rodziców chrzestnych osoby żyjące zgodnie z nauką kościoła będące przykladem dla twojego dziecka i dbające o podtrzymanie i rozwijanie duchowe wiary po to też chyba chrzest? no chyba ze chodzi ci tylko o odfajkowanie bo wypada to w zasadzie prawda - nie musi nic mówić księdzu i jakos obleci.

Gość gość
Może nie być ojca chrzestnego, moga być też 2 matki chrzestne jeżeli nie masz.

Gość gość
autorko nie czytaj tych morałów miałam dokładnie identyczna sytuację, brat zyje bez ślubu, ma dziecko. Ale to mój jedyny brat i mamy super kontakt, nie wyobrażałam sobie innego chrzestnego i został nim. Poszedł do swojej parafii i dostał zaświadczenie, oczywiście nie przyznając sie do konkubinatu. \i w nosie mam Wasze gadanie i oburzenie. Mam sobie wziąć kolegę na chrzestnego bo ona ma slub? słaby argument. Różnie się życie układa a mój brat jest bardzo dobrym i wartościowym człowiekiem.

Gość gość
Ja byłam chrzestną mimo że byłam po rozwodzie, żyłam w konkubinacie i miałam dziecko.

Gość gość
autorko nie czytaj tych morałów miałam dokładnie identyczna sytuację, brat zyje bez ślubu, ma dziecko. Ale to mój jedyny brat i mamy super kontakt, nie wyobrażałam sobie innego chrzestnego i został nim. Poszedł do swojej parafii i dostał zaświadczenie, oczywiście nie przyznając sie do konkubinatu. i w nosie mam Wasze gadanie i oburzenie. Mam sobie wziąć kolegę na chrzestnego bo ona ma slub? słaby argument. Różnie się życie układa a mój brat jest bardzo dobrym i wartościowym człowiekiem. X ale taki chrzest jest nieważny bo jest oparty na kłamstwie czyli zatajeniu prawdy, normalnie twój brat by nie dostał rozgrzeszenia, po co w ogóle chrzciłaś dziecko w kościele katolickim skoro nie przestrzegasz jego zasad?!

Gość gość
Po co chrzciłyście jeżeli to wszystko macie w d***e? Aby pokazać się sąsiadom ile to kasy wydałyście na imprezę? Patologia....

gość dziś Wiesz, ja nie jestem chrześcijaninem, ale znam dość dobrze zasady. Zdaje się, że w Waszym wypadku chrzest był jedynie pokazówką. Ważny zapewne jest, natomiast nieważny jest ojciec chrzestny, a Ty chrześcijanką nie jesteś.

Tak na dobrą sprawę z takim podejściem do chrztu równie dobrze możecie wybrać osobę będącą obecnie muzułmaninem i żyjącą w świetle zasad wiary muzułmańskiej, albo mormona. Ważne, by w dzieciństwie był ochrzczony. Księdzu może nakłamać, a co tam :)