Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktoś tu ma astygmatyzm?

Polecane posty

Gość gość

Źle się czuje choruje na to od niedawna i wkurza mnie ze np nie widze wyraznie ludzi na ulicy itp, jak swiatlo jest jasne to jeszcze bardziej widzę jak mi się rozmywa wszystko

Gość gość
ja dowiedziałam się rok temu że mam i nic z tym nie robię gdyby nie to badanie w ogóle bym nie wiedziała

Gość gość
tak ja mam, ale ty mowisz durna o wadzie wzroku a nie o astygmatyzmie :o

Gość gość
19:12 Do kogo to? Okulista mi zdiagnozowal astygmatyzm to chyba lepiej wie od ciebie!!

Gość gość
ale to idiotko nie są objawy astygmatyzmu :o

Gość gość
Też mam stwierdzony astygmatyzm,nic nie robię oprócz zakładania okularów do czytania. Przy okazji, astygmatyzm to nic innego jak wada wzroku, doucz się gościu powyżej i nie piertol głupot!

Gość gość
boze co za tłuki tu siedzą, astygmatyzm to "punktowa wada", a nie słabnacy wzrok :o

Gość gość
Ja mam tę wadę przy krótkowzroczności, miałam spory problem, żeby dobrać okulary. W końcu zdecydowałam się na wizytę u http://medorzel.pl/ i wszystko jest obecnie w najlepszym porządku.

Gość wawar
Taką wadę można skorygować laserowo, nie wiem konkretnie jaką metodą, ale jeżeli wybierzesz się to kliniki Optegra oni Cię przebadają solidnie i zakwalifikują do któregoś z zabiegów, Lentivu,Lasek, Femto,EBK . Nie zastanawiaj się bo wady się pogłebiają i coś z nimi trzeba zrobić.

Gość Alicja_M
Niby by się wydawało, że astygmatyzm to taka dość pospolita wada wzroku i wiedza o niej powinna być dość rozpowszechniona w społeczeństwie, a tu proszę mało kto wie, o co tak naprawdę chodzi. Radzę sobie doczytać np. tutaj - https://www.acuvue.pl/zdrowie-oczu/problemy-ze-wzrokiem/astygmatyzm, co to jest, jakie są objawy astygmatyzmu, jak się koryguje tę wadę. Na tej stronie można też sobie zrobić test, czy cierpimy na astygmatyzm - jeśli ktoś chciałby się sprawdzić przed wizytą u okulisty. W każdym razie, moim zdaniem nawet jeśli się ma astygmatyzm, to nie jest to jakiś powód do zmartwienia. W końcu masa ludzi ma tę wadę i nosi soczewki, które dla postronnej osoby są niezauważalne.

Gość gość
krótkowidz jak z daleka nie widzis zna ulicy

Gość lorenza
ja miałam stosunkową małą wadę -4, ale wieczorami oczy mi łzawiły, bolały mnie, do tego astygmatyzm. Zdecydowałam się na korekcję wzroku, bo bałam się, że wada mi się posunie kiedyś i miałam na początku miesiąca zabieg metodą lentivu w Optegrze w Rzeszowie. Wada zniknęła, ja się super czuję i wszystko widzę bez okualrów oczywiście.

Gość kinga

lorenza ja mam zabieg za kilka dni, dobrze że piszesz ze poszło u Ciebie tak super 🙂 Ja mam -5 na lewe i -4 na prawe i oczywiście astygmatyzm. Wcześniej wada stała mi praktycznie w miejscu, ale przez ostatnie 2 lata poleciała mi strasznie, dlatwego zedydowałam się na zabieg. Też będę mieć tą metodą Lentivu ale w Katowicach w Optegrze. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok, lekarz mi mówił, że jest to mega nowoczesna metoda i nie mam się czego bać, więć wierzę mu na słowo, że bęzdzie wszystko dobrze 🙂

Gość Lidka

Moja siostra bliźniaczka ma astygmatyzm (podobnie jak nasz ojciec i jego siostra). Pierwsze objawy naprawdę łatwo było zignorować, prawda wyszła na jaw dopiero podczas badania profilaktycznego w CENTRE DELA VISION.  Na szczęście nie jest to jakiś dramat, bo są skuteczne sposoby, by sobie z astygmatyzmem poradzić, ale jakoś nikt wcześniej u siostry nie stwierdził, dopiero ta placówka. Dodam, że chodzimy tu rodzinnie na NFZ i jesteśmy zadowoleni.