Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość_mama W

spektrum autyzmu mimo braku szczepień

Polecane posty

Gość gość_mama W

Zapewne taki temat już był. Jeśli któraś może - niech podeśle link. A najlepiej proszę o wypowiedzi. Czy u waszego dziecka (bądź innego wam znanego, z rodziny czy z zaprzyjaźnionego domu) zdiagnozowano autyzm bądź zespół Aspergera, a dziecko nie było szczepione (wcale bądź szczepionką mmr). Zależy mi na informacji z pierwszej ręki. Dziękuję.

Gość gość
Poczytaj http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,17788666,Szczepionki_nie_powoduja_autyzmu__Zbadano_95_tys_.html Za to ich brak moze byc przyczyna chirob ktore koncza sie kalectwem lub smiercia!

Gość gość_mama W
Dziękuję. Na temat tego czy szczepienia aktywują autyzm bądź ZA mam swoje zdanie. Niestety przykład w rodzinie. Zastanawiamy się teraz czy te zaburzenia (głównie ZA) występują u dzieci nieszczepionych. Po prostu chcemy wiedzieć.

Gość gość
Moja kuzynka ma nieszczepione dziecko z autyzmem. Ona w ogóle jest z tych EKO matek, co piorą w orzechach i same uprawiają warzywa. Dziecko ma jakieś zaburzenia ze spektrum autyzmu (co dokładnie Ci nie powiem, bo nie jesteśmy zbyt blisko a ja nie mam w zwyczaju dopytywać ludzi o rzeczy, których nie chcą mi sami powiedzieć), ale nie było szczepione na nic.

Gość gość
Ja mam wprawdzie szczepione dziecko, nie mówię że szczepionki nie dają efektów ubocznych- podejrzewa się że po prostu u dzieci autystycznych działają źle na organizm albo są swoistym katalizatorem objawów, ale muszę stwierdzić że nie zauważyłam absolutnie żadnych negatywnych skutków szczepień u synka z ZA, nie miał nawet stanu podgorączkowego, a pierwsze objawy były widoczne już przed podaniem MMR. Tyle że u nas idzie to w linii męskiej w rodzinie, mąż i teść też mają takie same objawy i problemy, tylko nikt ich nigdy nie diagnozował, to tak do przemyślenia dla osób które rzucają hasełkami że "kiedyś to takich przypadków nie było".

Gość gość
Moja siostra ma starszego syna ze zdiagnozowanym zespołem aspergera, szczepiona na wszystko obowiązkowe +dodatkowe. Młodszy syn nie szczepiona na nic -autyzm wczesnodzieciecy... Ja sama nie szczepie. Córka szczepiona tylko w szpitalu, bo nie interesowałam się tym tematem. Syn wcale.

Gość gość
Jak nie szczepicie to jak radzicie sobie z sanepidem , czy są kary za nieszczepienie i czy was nekaja odnośnie szczepień? Ja szczczepie ale nie chce szczepić mmr

Gość gość
Ja syna szczepilam mmr i chyba jest nirmalny. Teraz nuedlugo musze szczepic corke mmr i nie wiem co robic

Gość gość
Hej moja pediatra powiedziała, że najlepiej przełozyć szczepienie-chodzi o mmr do skończenia 2 lat u dziewczynek i 3 lat uchłopców - ponoć wtedy ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest b. małe. Zgłaszasz w swojej przychodni, że chcesz szczepić tylko przekładasz termin szczepienia za np 6 m-cy. Wtedy przychodnia nie wysyła już zawiadomień, tylko samemu trzeba pilnować terminu.

Gość gość
Ale co w tym dziwnego? Przecież autyzm nie ma NIC WSPÓLNEGO ze szczepieniami. Jedyne dziecko z aspergerem, jakie znam ma rodziców zdrowo yebniętych, i właśnie m.in. na nic go nie zaszczepili :o

Gość gość_mama W
Dziękuję za wypowiedzi. Sama jestem mamą chłopca z ZA. Po mmr dostał szału, najkrócej mówiąc. Po czasie dowiedzieliśmy się, że to mogło być zapalenie mózgu. Tak więc swoje już wiem i to jest bardzo bolesna dla mnie wiedza. Zastanawia mnie właśnie, co by było gdyby... Wiem, że może nie czas już na to, ale dławi mnie to każdego dnia i muszę z tym żyć. Po czasie, mądrzejsza o doświadczenie - także nie szczepiłabym mmr albo właśnie w późniejszym czasie, a szczególnie ostrożna byłabym właśnie mając chłopca. W rodzinie nikt dotąd nie wydaje się tknięty ZA bądź autyzmem, tak do prapradziadków dziecka, to ustaliłam.

Gość gość
Najprawdopodobniej, predzej czy pozniej objawy by wystapily, wiec nie masz co sie obwiniac. Dorosli ludzie ze spektrum czesto zyja bez diagnoz i jakakolwiek analiza po latach jest ciezka. Np. Wislocka podobno miala ZA. Tak twierdzi jej corka.

Gość gość_mama W
Możliwe to wszystko. Ale wygląda, że szczepienie aktywowało to w nim. Nigdy później nie był takim radosnym dzieckiem, jak do 13 m-ca. A to najłagodniejszy skutek.

Gość gość
U mnie jak u autorki. Ta sama sytuacja. Nie znam skali ZA u dzieci nieszczepionych. Ale czytam o tych szczepieniach i związek jest. Wiadomo, mniej tego niż więcej.

Gość gość
Tak jakby zapytać "spektrum autyzmu mimo nie bycia nigdy w Chinach" związek taki sam :D