Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

MMR dlaczego ludzie się boją tego szczepienia?

Polecane posty

Gość gość

MMR - dlaczego ludzie się boją tego szczepienia?

Gość gość
bo w USA duzo dzieci zachorowalo na autyzm po mmr, obejrzyj film zaszczepieni, polecam! druga sprawa to jest zywa szczepionka ktora moze dawac duzo powiklan

Gość gość_mama W
3 lata temu NIC nie wiedziałam, przychodnia nakazała szczepić, ja jako młoda mama dostosowałam się do zaleceń, bo i nie miałam powodów się stawiać (nie mam medycznego wykształcenia) Dziś bym już dziecka tym nie zaszczepiła. Medyczne wykształcenie - jak się okazuje - nie jest niezbędne. Dużo jest informacji na ten temat. A nie zaszczepiłabym, bo moje dziecko jest ofiarą tej szczepionki. Nic poza tym mi nie potrzeba więcej wiedzieć. Długo odrzucałam tą prawdę, ale niestety ona taka jest.

Gość gość
mama_W co z Twoim dzieckiem?

Gość gość
My szczepiliśmy córeczkę Infanrix Hexa 6w1 i nigdy nic jej nie było. Mmr było jedyną refundowaną szczepionką. Po szczepieniu wróciliśmy do domu, po godzinie mała dostała katar, wieczorem już ledwo oddychała tak miała zapchany nos. Katar mega silny utrzymywał się dwa tygodnie, mała była mrudna, pozbawiona sił, momentami jakby nieobecna, po czym wysypało jej plecy i brzuch. Wysypka po 2 dniach sama zniknęła. Lekarz oczywiście stwierdził że to na pewno nie po szczepieniu, ale poszliśmy przecież z całkowicie zdrowym dzieckiem. Wcześniej byłam zdecydowanym zwolennikiem szczepień i zastanawiałam się jak można nie szczepić dzieci, ale teraz sama się zastanawiam czy z drugim dzieckiem nie odroczę w czasie tego szczepienia.

Gość gość
szczepionii 6 w 1 sa oczyszczone i rzadko zdarzaja sie nopy, mmr ma takie skladniki ktore moga powodowac alergie

Gość gość
po 6w1 nie będzie powikłań? Skąd ta pewność? a czy odroczenie w czasie coś da?

Gość gość
skąd wiedzieć czy pozytywne opinie o 6w1 nie piszą koncerny?

Gość gość
Moja Córka ma 15 miesięcy, szczepionką Mmr nie szczepiliśny i nie mamy takiego zamiaru. Źle zareagowała na źywą szczepionkę z krztuścem, miała płacz nieukojony tzw. krzyk mózgowy i nigdy więcej źywych szczepionek!

Gość bojąca się szczepionek
Słyszałam, że: świnka jest niebezpieczna dla chłopaków jeśli chodzi o płodność różyczka przechorowana w ciąży przez kobietę również jak z tym sobie poradzicie

Gość gość
Przez świnkę moi dwaj kuzyni są bezpłodni. Zarazili w wieku 17 i 19 lat w czasie wakacji na Mazurach. Dostali powikłań (dorosłemu facetowi podczas świnki puchną jaja). Dziś jeden jest rozwodnikiem przez to - sam sobie jest winien, twierdził, że to przez żonę nie mogą mieć dzieci. Wszystko się wyjaśniło, kiedy młodszy się ożenił. Przez trzy lata starań nic mu nie wychodziło, poszli się zbadać z żoną no i wyszło, że on strzela ślepakami. Lekarze stwierdzili, że to wina świnki przebytej w wieku nastoletnim.

Gość gość
My dwoje dzieci szczepiliśmy 6w1 i też było bez powikłań. Natomiast syn zaszczepiony mmr wg kalendarza szczepień słabo to zniósł, chorował dość długo tak jak ktoś pisał katar, ale jeszcze kaszel i wysypka. Drugi synek ma już dwa latka i czekamy do 3 żeby zaszczepić, aż organizm będzie silniejszy i lepiej to zniesie.

Gość gość
Wg filmu "Zaszczepieni" szczepienie szczepionką mmr po 3 roku życia znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia autyzmu i innych powikłań. Zwłaszcza jeśli chodzi o chłopców, bo to oni są najbardziej narażeni na autyzm.

Gość gość
Szczepionka 6w1 nie posiada pełnokomórkowego krztuśca przez co ryzyko niepożądanych objawów poszczepiennych jest mniejsze.

Gość gość
Ja szczepilam priorixem jak dziecko miało 2 lata 3 mies. Bałam się bo to ciężka szczepionka. To była jedyną szczepionka na którą moje dziecko zareagowalo gorączka. Ale innych powikłań brak.

Gość gość
czyli 6w1 jest najbezpieczniejsza? przy corce lekarka ktora ma stosunek bardzo ostrozny do szczepien radzila mia ze zadnych platnych, tylko podstawowe... nie wiem co robic

Gość gość
mozesz szczepic szczepionkami bezplatnym redundowanymi przez nfz, tylko tam masz ksztusiec komorkowy ktory moze dawac powiklania neurologiczne, te szczepionki sa nieoczyszczone z tiomersalu, dziecko dostaje 5 zastrzykow i ty jako matko bedziesz patrzec jak bedzie ryczec 5 razy! a szczepionki skojarzone 6 w 1 czy 5 w 1 sa oczyszczone i maja krztusiec bezkomorkowy i dziecko dostaje 1 wklucie, ja bym sie nie zastanawiala tylko brala platne 6 w 1 , moze twojej lekarce chodzilo o to zeby nie brac dodatkowych szczepionek (zalecanych a nie obowiazkowych) typu rotawirusy, meningokoki, poza tym nie odbiegajmy od tematu mmr!:)

Gość gość
gdzies czytalam ze mmr jest szczepionka pochodzaca ze szczepow poaborcyjnych, czy tez macie takie informacje?

Gość gość
14:35 jak ci sie udalo odroczyc szczepienie mmr do 2 roku zycia, co na to pediatra i sanepid? chce zrobic tak samo dlatego pytam

Gość gość
gość 14:51, może masz rację, już nie pamiętam co do MMR 6w1 - to i tak mam nadal wątpliwość co sądzisz o takich opiniach że co z tego że jeden raz i jeden płacz jak kumulacja tego co się wkuwa dziecku jest taka duża, że może stanowić problem. Czy nie bezpieczniej dla dziecka rozłożyć na kilka, pomijając ważny fakt o którym piszesz, ze 6w1 oczyszczone i krztusiec bezkomorkowy. Dzięki!

Gość gość
ja corke szczepilam 6 w 1 narazie dwoma dawkami plus peumokiki prevenar 13, nie bylo problemow, po 1 dawce byla troche marudna, ale nie miala goraczki ani innych powiklac a po drugiej dawce byla senna, czeka mnie jeszcze 3 dawka i potem po roku, ja bym sie bala brac te szczepienia z nfztu, niedawno stalam w aptece i babka przede mna kupowala altacet bo pediatra kazala jej smarowac miejsca po ukluciach, ja sie pytam czy po 6 w 1 tez mam smarowac to mi powiedzieli ze nie ma takiej potrzeby

Gość gość
Altacet nie jest wskazany dla niemowląt; ja szczepie na NFZ i nie zauważam powikłań, nie ma dziecko gorączki. 6w1 jedno wkłucie - spoko, tylko czy wy matki zauważacie, ze to jest 6 szczepów na raz podany w ogranizm? Bo mam wrażenie, ze jedyne co widzicie, to to, ze dziecko bedzie mniej płakało; żadna z was nie widzi dalej. To, ze płatne nie znaczy ze lepsze. Nie wiem od czego zależą wszystkie powikłania - od pecha? Czy od tego, ze dziecko które zmaga sie z Nop ma po Prostu słabsze geny? I jaka szczepionka by nie była - NFZ czy płatna - i tak by dziecko doznało Nop?

Gość gość
a co sądzicie o priorixie jako alternatywie dla mmr?

Gość gość
15:55 ja wybierając 6 w 1 patrzyłam na bezkomorkowy krzusiec i żeby nie było rtęci i nie masz racji ze szczepionki z nfz są lepsze a z ciekawości spytam jak je rozdzielasz jeśli dziecko nie dostaje 5 ukluc naraz?

Gość gość
Nigdzie nie napisałam, ze z NFZ sa lepsze, napisałam, że płatne to ne znaczy, ze lepsze. Najwiecej to trzy wkłucia miał syn do tej pory.

Gość gość
To co refunduje nfz to jest zawsze gorsze, wiadomo chodzi o kase, podam przykłady: koreański euvax seria z 2011 wycofana były nawet zgony noworodków ,synflorox na 10 szczepów zamiast prevenar na 13 i słynne mmr, jak kogoś nie stać na płatne szczepionki to będzie zachwalal te z nfz

Gość gość
W sumie takie dyskusje sa poniekąd bezcelowe. Sa lekarze, którzy zachwalają płatne szczepienia skojarzone; sa tacy, Którzy doradzaja jedynie państwowe oraz, za ich pozwoleniem, rodzice wydłużają szczepienia w czasie. Producent bedzie zachwalał swoją szczepionkę - wiadomo. Oczywiście lojalnie powiadomi o skutkach ubocznych, bo jest do tego zobowiązany. Ale nikt za ewentualne komplikacje odpowiedzialności nie weźmie - nikt, wszak uprzedził O skutkach ubocznych. Tylko na rodzicach spoczywa ta odpowiedzialność co wybrać... Ja tez boje sie mmr, bardzo, Bo naczytałam sie, ze powoduje najwiecej powikłań (zgąbczenia mózgu, objawy jak autyzm)

Gość gość
to zamiast mmr wybierajcie priorix

Gość gość
Mnie stać na płatne - i nigdzie nie zachwalam NFZ. Położna jak i wiele innych opinii pomogło przekonac mnie do bezpłatnych. Niech kazdy robi jak uważa. Nie wiem skąd wniosek, ze kogoś nie stać na płatne to zachwala? A wiecie, ze bezpłatne i obowiązkowe od tego roku pneumokoki (synflorix) były jeszcze pare lat temu płatne i zachwalane? Teraz sa bezpłatne i uważane za gorsze... I tak w kółko bedzie na tym świecie - hajs hajs i jeszcze raz hajs.

Gość gość
poprzedniczko to na jakie konkretne się zdecydowalaś?