Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wizyta koleżanki z dzieckiem z ADHD

Polecane posty

Gość gość

Mam bliską koleżankę, jest mamą dziewczynki 10 letniej cierpiącej na ADHD. Bardzo często bywa z nią u mnie w domu. Problemem jest to, że podczas tych wizyt- choc bardzo lubię koleżankę, to ja czuję się potwornie zmęczona, ponieważ zamiast rozmawiać z koleżanką, to wciąż kontrolujemy, co robi jej córka. Ostatnio nie upilnowałyśmy jej i pomazała kredkami białą ścianę w przedpokoju, innym razem wytarła ręce z czekolady w ścianę i kanapę w jasnym kolorze. Oczywiście ścian nie udało mi się doczyścić. Staram się być wyrozumiała, bo to nie wina dziecka, ze cierpi na to zaburzenie. W dodatku często takie wizyty przeciągają się do np. 12 w nocy, ponieważ mała nie chce iść z mama do domu i histeryzuje, kłóci się, a koleżanka jest taką osoba, która we wszystkim córce ulega- to jej oczko w głowie i po prostu jak córka chce siedzieć, to siedzi do oporu. A ja jestem obca i nie mogę sie wtrącać w wychowanie cudzego dziecka, ani jej radzić, tym bardziej, ze wszelkie rady na temat jej córki od innych ludzi przyjmuje wrogo.

Gość gość
z jednej stronie robisz dobrą robotę, koleżance pewnie dużo dają te wizyty u ciebie, takie wytchnienie po harówie z dzieciakiem a z drogiej strony te zniszczenia czy też siedzenie do północy - dość kiepsko. Może spróbuj się umawiać np w parku, na jakimś nie wiem, placu zabaw, gdzie dziecko będzie się mogło zając chwilę soba na neutralnym gruncie? Albo zacznij ty chodzić w odwiedziny, będzisz mogła pogadać a sama ustalisz kiedy chcesz wyjść, gdy mała będzie przesadnie absorbująca. A jak koleżanka spyta czemu, to powiedz grzecznie wprost, że wolałabyś uniknąć dalszych zniszczeń w domu i tyle

Gość gość
Własnie, na placu zabaw to można by było sie wczesniej spotykac, ale te wizyty koleżanki są zazwyczaj wieczorem- ok 20:00. Po prostu ktoś puka, ja otwieram i koleżanka mówi, ze mała sie uparła, by przyjść do cioci, a ona jej nie potrafiła odmówić i sprawić przykrosci. No to ja je wpuszczam. To są zazwyczaj wizyty po tym, jak koleżanka z nią wieczorami od dziadków wraca. Idą droga przy moim domu i wtedy mała chce przyjść. U koleżanki nie bardzo można sie spotkąć, ponieważ ona mieszka u cioci i wujka.

Gość gość
acha puka będąc na miejscu, o matko... a mieszkasz sama? może wymów się kilka razy romantycznym wieczorem albo obowiązkami. nie rozumiem, nie głupio jej tak wpadać, nie zastanawia sie czy nie przeszkadza? jesteś i tak bardzo cierpliwą osobą, podziwiam

Gość gość
jak wstaje się rano do pracy czy obowiązków to cięzko siedziec z niezapowiedzianymi goścmi do północy, choćby temu

Gość gość
Koleżanka nadużywa twojej gościnności i po prostu twojej dobroci, wg. mnie to trochę taki pasożyt, wpada , bo mała chce , dzieciak rządzi, głupia mamuśka , która nie stawia granic. Pójdzie pózniej takie toto do szkoły i męczarnia dla nauczycieli i innych dzieci , nie rusz , bo ma ADHD, a błędy w wychowaniu?

Gość gość
dzieci sa niegrzeczne bo rodzice im na wszystko pozwalaja

Gość gość
dziecko nie powinno robic tego co chce.