Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyprawka do przedszkola dla 4 latka

Polecane posty

Gość gość

Czesc dziewczyny. Od wrzesnia moje dziecko idzie pierwszy raz do przedszkola. Czy moglybyscie napisac, co nalezy kupic takiemu dziecku w ramach wyprawki? Nie chodzi mi o kredki czy farbki, bo prawdopodobnie dowiemy sie na poczatku roku, czy trzeba bedzie kupowac na wlasna reke, czy jednak bedzie skladka ogolnoklasowa. Bardziej chodzi mi o to, jak Wy przygotowujecie swoje dziecko do przedszkola? Moj maly na dzien dzisiejszy ma plecaczek (a nawet dwa, na zmiane) i pudelko na kanapki. Jakie ubrania kupujecie i w jakiej ilosci? Czy kupujecie np. worek na ciapy, itd?

Gość gość
Kup zestaw bambino z allegro. 120zl duzy zestaw. Podkoszulek 5 szt ,spodni tez tyle, ze 2 bluzy, bluzki na dlugi rekaw ze 7. Worek na trampy i bidon na picie.

Gość gość
że co? jakie wyprawki? powariowałyście? Moje dzieci chodzą do państwowego przedszkola i nie potrzeba żadnych worków i pudełek na kanapki. Posiłki są na miejscu a kapcie na zmianę zostawia sie w szatni. Przybory do rysowania czy malowania kupuje się po pierwszym zebraniu kiedy już wiadomo co potrzeba.

Gość gość
A odnośnie ubrań to czy wy kupujecie je specjalnie do przedszkola? To w czym do tej pory chodziło dziecko? Moje dzieci nie mają osobnych ubrań do przedszkola bo niby jakie miałyby to być ubrania?

Gość gość
No wlasnie nie bede kupowala kredek, blokow czy farbek, bo nie wiem, jak to bedzie. Czy bedziemy sie skladac, czy moze na wlasna reke kupowac. Lepiej poczekac. Worek kupie na ciapy. Spodnie musze kupic, bo maly wyrasta, poza tym chce, by mial nowe na nowy etap w zyciu;). Podkoszulek prawdopodobnie nie bede kupowac wcale, bo ma okolo 11-12 nowych, nie uzywanych. Odkladalam, gdy maly dostal w prezencie ciut wieksze, wlasnie z mysla, ze przydadza sie do szkoly. Skarpety i majtki ma nowe, nierozpakowane w ilosci 10- zarowno skarpety i majtki, moi rodzice mieszkaja za granica i malemu zawsze kupuja, bo tam sa tansze . W ogole musze w przyszlym tygodniu zrobic przeglad jego rzeczy i co malo znoszone lub calkiem nowe poodkladam. Kurcze, jestem bardziej podekscytowana tym przedszkolem niz moj maly ;)

Gość gość
Moim zdaniem to normalne, ze przygotowujesz wszystko przed wrześniem. Ja tez robiłam rok temu przegląd szafy synka, zeby ewentualnie dokupić co trzeba wiec nie rozumiem zdziwienia niektórych. Idzie jesień i trzeba dzieciom kupić jesienne ubrania, bo nie sadze zeby te z zimy czy wiosny pasowały. Powodzenia życzę!

Gość gość
Tu autorka. No wlasnie nie rozumiem zdziwienia niektorych osob. Co to za pytanie, w czym chodzilo dziecko do tej pory? Wiadomo, ze w ubraniach. ale moj syn do tej pory nie chodzil do przedszkola, wiec wszystkie ubrania ma juz zwyczajnie znoszone. Mieszkamy na wsi, wiec miejsc, gdzie dziecko moze zniszczyc ubrania jest teoretycznie wiecej, poza tym mam bardzo zywe dziecko, wiec ubrania mu sie niszcza, chcac czy nie chcac. Nie uwierze, ze nie kupowalas, gosciu z 9:46, ubran dziecku, ktore pierwszy raz idzie do przedszkola. To nowy etap, nie tylko dla dziecka, ale i dla rodzicow. Wszystkie matki, jakie znam, juz w sierpniu kompletuja wyprawki dla dzieci. Niewazne, czy do przedszkola czy do szkoly. Co w tym dziwnego? Mam malemu zalozyc jesienne buty z poprzedniego roku? Przeciez w tym wieku dzieci bardzo szybko rosna, stopa tym bardziej. Ale jak ktos chce sie na sile przyczepic, to sie przyczepi.

Gość Jedynaczka4
Od września moja trzylatka też pójdzie do przedszkola.Zaczęłam przygotowywać wyprawkę dla mojego dziecka.Pod koniec sierpnia będzie zebranie rodziców i dowiemy się więcej co potrzeba? Jestem poddenerwowana.

Gość gość
Mój 4 latek też pierwszy raz idzie do przedszkola. Ciapy? Gdzie to się tak mówi na kapcie? Worka na buty nie kupuję bo chce i tak zostawić w szatni. Po co podkoszulki? Zimą zakładacie je dzieciakom? Specjalnie z myślą o przedszkolu to kupuję spodnie dresowe w więkzych ilościach, tak by było wygodnie i by nie było żadnych guzików czy zamków. Buty na jesień też kupię na rzepy, kurtkę jesienną kupię w sierpniu tak by we wrześniu rano jakby było chłodno mógł już założyć. Wiadomo jak to u nas z pogodą. Plecaczek już ma a pojemnika na jedzenie nie będę kupować. Syn jest zapisany na obiady. W naszym przedszkolu dzieci nie mogą przynosić ze sobą jedzenia z domu i jeść na zajęciach.

Gość gość
Jako nauczycielka przedszkola radzę Ci tylko zakupić wygodne ubranka. Co do reszty dowiesz się we wrześniu. Pamiętaj, że dzieci codziennie wychodzą na spacery, dlatego niezbędne są wygodne buty. Ciapy i buty nie sznurowane. Rękawiczki nie na pięć palców, chyba że dziecko samo potrafi założyć.

Gość gość
Trzeba zwrócić uwagę na wygodę i samodzielność dziecka. Ważne żeby kapciuszki do przedszjjila były łatwe do założenia to smak jak będziesz kupować buty na jesień to tak żeby dziecko mogło samo je założyć a nie denerwować się w szatni ze np suwak jest z boku but wysoki i musi prosić o pomoc. Oczywiście ciuchy różnią się trochę od tych które nosi normalnie bo np mój syn do przedsjza nie chce zakładać jeansow bo niewygodnie mu samemu chodzić do łazienki i przebierać się na gimnastyke. Więc do przedszla preferujemy dresowe spodnie. Czesto potrzebne są pizamka pościel.

Gość gość
Jak córka szła w zeszłym roku to kazdy rodzić przy zapisie dostawał ulotkę zeby dziecko miało kapcie na zmiane (zostawiane w szatni) Worek a w nim ubranie na zmiane na wypadek siusiu, oblania czy ubrudzenia na zajęciach plastycznych. I dodatkowo kubeczek paste do żębów i szczoteczke, bo prowadza profilaktyke mycia zębów. Wiem, że w przedszkolach, które praktykuja leżakowanie sa jeszcze kocyk i poduszka Ubrania nosiła te co zwykle, czyste i porządne, ale jakis super nówek tez nie dawałam bo wiadomo że na kolanach chodza czy w piasku się bawią więc szkoda.

Gość gość
nawet na tej ulotce pisalo, żeby dawać takie lużniejsze wygodne ubranka typu getry czy dresy zamaist sztywnych koszul na guziki i podenek na kancik, bo dziecko zamaist skupic sie na zabawie to się tylko umęczy żeby się nie pognieść

Gość gość_nauczycielka
1. Szczoteczka do zębów 2. Kapcie na rzepy lub wsuwane_ nie sznurowane 3. Kubek na wodę (powinna byc dostępna dla dzieci cały czas) 4. Ubranie na przebranie kilka par majtek, min. dwa podkoszulki, spodnie czy sukienki. 5. Kocyk, podusia owleczone w poszewki na leżakowanie. Materialy plastyczne powinny być zapewnione lub uwzględnione w tzw. opłacie na radę rodzicielską, ale zależy od placówki. Ja w grupie zbieram składkę 30zł na rok na potrzeby grupowe jak: chusteczki suche i mokre, pasta do zębów itd. Raczej nie dopuszcza się jedzenia potraw przyniesionych z domu- to m.in. zalecenie Sanepidu. Należy poinformować też o alergiach, głownie pokarmowych. Może okazać się niezbędne okazanie oświadczenia lekarskiego. Należy dostarczyc najpóźniej 1.09 oświadczenia, kto może odbierać dziecko z przedszkola z takimi danymi jak seria i nr dowodu, adres itp. I błagam, nie przedłużajcie rozstań z dzieckiem... najgorsze są matki, ktore godzinę buziaczkują i tulą dzieciaka,płaczą, nakręcają te dzieciaki tak, że potem jest problem z adaptacją i katorga dla wszystkich. Wprowadzić dziecko, jeden buziak i "papa".

Gość gość
21.39 Jak to nie zakładasz dziecku podkoszulki pod bluzke czy sweter? A jak mu będzie za gorąco w bluzie? Powinno się ubierać na cebulke.

Gość gość
Na pewno pasta do zębów, szczoteczka, kubek, ręczniczek- z uszkiem na haczyk, wszystko podpisane, polecam marker do podpisywania płyt. Do spania- sama zobaczysz jakie tam zwyczaje mają, w jednym przedszkolu prosili o poduszkę, kołderkę i prześcieradło, i piżamkę na zmianę, w innym tylko poduszka i kocyk- dzieci zdejmowały tylko buty do leżenia, ewentualnie spodnie jeśli któreś chciało. Poduszka tak czy inaczej będzie. Z resztą się wstrzymaj do zebrania. Kapcie- (ciapy mówi moja rodzina z Podkarpacia) wygodne, na rzep najlepiej. Worek bez sensu, przecież zostają w przedszkolu i dziecko ich nigdzie nie nosi. Plecak, bidon i śniadaniówka będą potrzebne tylko na wycieczki, a wątpię czy taka dłuższa się trafi w pierwszym półroczu, raczej dzieci się adaptują dopiero, wydatków i tak trochę będzie więc spokojnie możesz sobie odpuścić na razie. Dzieci nie mogą przynosić swojego jedzenia. Ubranka tylko wygodne i takie które dziecko potrafi samo założyć, nie ma sensu dawać mu spodni na guzik czy koszuli jeśli sobie z tym jeszcze nie radzi. Jeśli dżinsy, to raczej na gumce w pasie (Pepco ma nieraz takie spodnie, zwykłe, nie dresowe ale właśnie w pasie guma), spodnie dresowe, zwykłe bawełniane koszulki z długim i krótkim rękawkiem. Na pewno co najmniej jeden komplet, łącznie z bielizną, w szafce na zmianę, a jeśli zdarzają mu się wpadki toaletowe albo je z rozmachem, to więcej. To jak grubo, zależy od tego jakie dziecko ma upodobania, mój nigdy w pomieszczeniu nie chodził w bluzie, bawełniana koszulka tylko, długość rękawa i spodni w zależności od temperatury. Zwłaszcza że w przedszkolach szybko zaczynają grzać. Ale fakt, nawet w zerówce bywa że jedno dziecko w bluzie, a inne z krótkimi rękawkami, jak tam które lubi. Mój bluzę zakłada w cieplejsze dni tylko rano, na drogę, patrzę na prognozę i jeśli wiem że będzie cieplej, to zabieram ją ze sobą, bo panie raczej zakładają dzieciom na spacer to co rodzice zostawili, zresztą bywały już wymówki rodziców że Julcia miała zostawioną czapeczkę i polarek a pani nie dała przy 18 stopniach. Buty na każdą porę roku i kurtki takie żeby dziecko radziło sobie z ubieraniem, tak na przyszłość- praktyczniejszy komin/golfik zamiast szalika, rękawiczki na jeden palec, buty można oznaczyć jeśli myli lewy i prawy, czapki bez troczków i sznurowań. Ja na słoneczne dni zostawiam też czapkę z daszkiem i krem przeciwsloneczny, ale to trzeba ustalić, bo mogą się krzywić na krem. Ubrania wiem że idą hurtowo, zwłaszcza spodnie- dzieci masę czasu spędzają klęcząc na raczej szorstkim dywanie, targają się na kolanach momentalnie. Też nie rozdzielam już domowych i przedszkolnych, chyba że pierwsze dni jak ma coś nowego i wygląda to super porządnie. Ale jak mieszkasz na wsi to pewnie masz takie ubrania do zdarcia już zupełne na podwórko. O reszcie się dowiesz na zebraniu, czy kupujecie na własną rękę podręczniki, materiały plastyczne, robicie składkę na radę rodziców itd.

Jeśli chcesz upolować fajne ciuszki dla dzieciaka, to polecam Ci zajrzeć do naszej aplikacji mZakupy.com :) Teraz są takie przeceny, że np. w Endo koszulki, które kosztowały 39 zł zaczynają się od 7,90, a mamy w bazie jeszcze masę innych sklepów :) Monika z mZakupów ❤

Gość Tośka18
Przy kompletowaniu wyprawki do przedszkola należy pamiętać o odpowiednim obuwiu, takim, w którym skóra stopy może swobodnie oddychać i nie nabawi się wad postawy. Istnieje obuwie, które zadba, aby takie wady nie powstawały https://www.ministore.pl/buty-i-wkladki-profilaktyczne-k13 Surowcem jest tutaj naturalna skóra, co sprawia, ze są elastyczne i idealnie dopasowane do stopy przedszkolaka.

Przy kompletowaniu wyprawki do przedszkola należy pamiętać o odpowiednim obuwiu, takim, w którym skóra stopy może swobodnie oddychać i nie nabawi się wad postawy. Istnieje obuwie, które zadba, aby takie wady nie powstawały https://www.ministore.pl/buty-i-wkladki-profi laktyczne-k13 Surowcem jest tutaj naturalna skóra, co sprawia, ze są elastyczne i idealnie dopasowane do stopy przedszkolaka.

Gość gość
żadnych worków na kapcie, przedszkola zapewniają, to samo z pojemnikami na jedzenie, to nie szkoła, ze dajesz z domu, tam sa posiłki 3, 4 razy dziennie aż tak nie wiecie co się robi w przedszkolu? nie wierzę buty tylko na rzepy, chyba że dziecko potrafi wiązać sznurowadła, ubrania na zamek, bluza czy kurtka, bo guziki dzieci średnio zapną najprostsze rozwiązania i dresy głownie, zal mi dzieci, które męczą się w twardych dżinsach, albo sztywnych spodniach, dziecko musi mieć swobodę

Gość gość
przyda się na pewno sporo ubranek, opłaca się zamawiać na Psoty.com mają bardzo dobrej jakości więc można je prać i prać. Czasem też kupuje coś w galerii, można znaleźć jakieś promocje, chociaż jestem zwolenniczką kupowania w internecie

Gość gość
12:11, a co w tym dziwnego, ze nie wiem? To moje pierwsze dziecko, wiec skad mam wiedziec, jak wyglada organizacja przedszkola? Jedzenie u nas mozna dawac dziecku. Mojemu malemu daje kanapke. Obiady je w przedszkolu oraz sniadania, pytalam pani, ale kanapke rowniez zazwyczaj zjada. Wiec sniadaniowke kupilam. To samo z piciem. Robie herbatke w butelke z niekapkiem. Zawsze jest do konca wypita. Worek na ciapy kupowalam. Ciapy (nie jestem z Podkarpacia) zostawia w szatni, ale w worku ma ubrania na zmiane. Na przybory sie skladalismy, 80 zl na caly rok. Tak samo ksiazki Kolorowy Start, tez 80 zl. Ale juz kupowalismy we wlasnym zakresie. Maly juz mial jdna skladke (27 zl) na przebranie smerfa. W dzien przedszkolaka przebieralismy dzieci za smerfy, bo tak sie nazywa ich grupa. Ubezpieczenie to 40 zl, komitet 30 zl, dodatkowo 10 zl co miesiac skladka klasowa. To by bylo na razie na tyle, jesli chodzi o organizacje. Teraz i tak tydzien bylo siedzenia w domu, bo maly chory. Od jutra juz idzie do przedszkola. Buty potrafi sami zakladac, daje sobie rade. Toaletowe przygody mu sie nie zdarzaja, ale oczywiscie ma majtki na zmiane, podkoszulke.