Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panna od glukozy ble

Badanie glukozy w ciąży

Polecane posty

Wypiłam to dziadostwo, ale po godz zwymiotowałam. Jestem w 8tyg ciąży. Są jakieś inne sposoby na to badanie. Na samą myśl o powtórce jest mi słabo i niedobrze.

Gość gość
Sok z cytryny

Gość gość
Dlaczego robisz to badanie w 8 tyg?

No dobra, dajmy na to że wcisne tą cytryne. Ale co jak zwroce wszystko znowu? Mam tak pić do skutku? Może są jakieś inne sposoby na to badanie?

Nie mam pojęcia po co. Problem nie leży w wypiciu, bo spoko dałan radę. Problem jest w tym że mi się to przelewa po brzuchu i nie jestem w stanie tego utrzymać w środku.

A po tym badaniu mam wrażenie że czuje tą glukozę dosłownie w powietrzu.

Gość gość
Sorry, ale jestes jakaś niespełna chyba - po pierwsze badanie z obciążeniem glukoza robi sie w drugim trymestrze.

Przecież sama sobie tych badań nie zleciłam...

Gość gość
Skoro lekarz jej kazał zrobić to badanie, to chyba widział jakieś wskazania ku temu.

Gość gość
Nie robi się badania krzywej cukrowej tak wcześnie. 24tc. Masz problemy z cukrem? Która to ciąża?

Pierwsza ciąża, nie mam problemow z cukrem.

Gość gość
cukier na czczo ok? A miałaś zrobić 50g czy 75g glukozy?

Nie wiem ile tam tego było, bo mi pielęgniarka rozrobione już dała. Miałam cytrynę, ale jej nie użyłam bo dałam rade wypić bez. Gorzej że po niecałej godzinie wszystko wróciło do kosza na śmieci. Pół dnia mi jeszcze niedobrze było. Mam powtórzyć badanie jak mi będzie lepiej, ale narazie się nie zapowiada, na samą myśl jest mi niedobrze.

Gość gość
Za wcześnie na to badanie zdecydowanie, nie masz wskazań. Zrób w ii trymestrze. 24-28tc Wtedy lepiej się też to znosi

Właśnie się sama zastanawiam po co to badać tak wcześnie. Ale zakładam, że lekarz wie co robi i ma w tym jakiś cel. Tym bardziej że długo staraliśmy się o tą ciąże i miałam leki na owulacje. Poza tym mam leki na podtrzymanie, duphaston i luteine.

Gość gość
Taka durna jesteś ze nie zapytałaś po co teraz to badanie?

Gość gość
póki co jeśli nie ma wskazań to nie ma sensu robić obciażenia bo i tak nie jest wiarygodne skoro to 8tc. Zapytaj gina dlaczego masz robić to badanie.

Przy najbliższej wizycie zapytam czy to konieczne. Wcześniej nie zdawałam sobie sprawy z tego że z reguły to badanie robi się później. I nie jestem durna jak to jakiś anonimek zakompleksiony powiedział ;) słucham się lekarza a nie ludzi w necie. A poza tym pytałam o ewentualnie inny sposób na to badanie, czy może są jakieś zamienniki tej glukozy?

Gość gość
nie ma zamienników ani innych sposobów.

Gość gość
Jakbym miała pić glukozę w 8 tygodniu, to też bym się porzygała. Miałam takie mdłości, że często nie mogłam nawet patrzeć na jedzenie, nie mówiąc już o piciu takiego ulepka. Jeśli nie miałaś żadnych problemów z cukrem to lekarz albo się pomylił albo jakiś niedouczony. Cukrzyca ciążowa ujawnia się w drugiej połowie ciąży i wtedy to badanie ma sens. Wtedy też większość ciężarówek nie jest już taka wrażliwa na zapachy i smaki, nie ma mdłości, więc łatwiej to przejść bez wymiotów.

Teraz to mnie zastanawia po jaki kij mi to badanie tak wcześnie. Może mu sie coś popieprzyło, no ale jak wół gościu mówił że mam wypić glukoze i siedzieć dwie godz i po tym czasie kolejne pobranie krwi. I jeszcze na karteczce to miałam zapisane.

Gość gość
na tak wczesnym etapie ciąży to się robi ale badanie glukozy we krwi na czczo a nie po obciążeniu.

Moja znajoma też się zdziwiła czemu to tak wcześnie. Ale tamte pielegniarki w tej klinice wcale nic nie mówiły że za wcześnie czy coś. Jeszcze usłyszałam że kolejne takie samo będzie po 20 którymś tyg.

Gość gość
To jakaś nadgorliwa klinika w takim razie, oficjalne zalecenia mówią o krzywej tylko raz w ciąży i to później.

Gość gość
Jest dostępna glukoza cytrynowa, nie dodaje się zwykłej cytryny bo to jest wtedy niemiarodajne. Robienie krzywej cukrowej w 8tc to jakaś pomyłka.

No teraz to ja sie zaczełam nad tym zastanawiać, ale jak wół to na kartce zapisane miałam i nikt się nie zdziwił nawet, że za wcześnie czy cokolwiek w tym stylu. I jeszcze gościu mówił że mam dwie godz siedzieć i się nie ruszać za bardzo.

Zlewam to w takim razie. Taktownie przemilcze i poczekam aż skieruje mnie na to w odpowiednim czasie ;)

Gość gość
Ja w pierwszej ciąży miałam cukier na czczo 111 w 6tc i w tym samym tygodniu wykrytą cukrzycę po obciążeniu glukozą. Potwornie chudłam (miałam z czego), w sumie 15 kg w ciąży schudłam, poroniłam ciąże w połowie. W następnej ciąży kazano mi zrobić krzywą już w 8tc. Czasami tak wczesne badanie to mus.

Wysłałam wyniki badań lekarzowi i napisał że wszystko ok, nie skomentował faktu iż glukozę zwymiotowałam, nie kazał badania ponownie robić. Ja ogólnie czuje się dobrze, staram się zdrowo odżywiać, mało jem słodyczy itp. Mam leki na podtrzymanie ciąży i myślę że być może dlatego tak wcześnie mam to badanie. Co nie zmienia faktu że nie bardzo jestem w stanie wykonać je ponownie.

Gość gość
Dasz radę je wykonać. Ja w 8tc też bym od razu zwymiotował. W 24tc jest dużo lepiej.