Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panna od glukozy ble

Badanie glukozy w ciąży

Polecane posty

No mam nadzieje ;) narazie na samą myśl mnie cofa

Gość gość
Badanie na obciążenie glukozą wykonuje się pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży i tylko raz. Twój lekarz może jakąś kasę na boku robi, że każde pacjentkom dwa razy taki hardkor przechodzić. A może masz cukromocz? ketony w moczu? albo na czczo coś nie tak.

Gość gość
"słucham się lekarza a nie ludzi w necie. A poza tym pytałam o ewentualnie inny sposób na to badanie, czy może są jakieś zamienniki tej glukozy?" xxxx To po cholerę droga autorko, zakładasz ten topik i nadal pytasz w necie?

Gość gość
15.40 O ile nie ma wskazań by wykonać je wcześniej np. wysoki cukier na czczo.

Przecież lekarz nie zlecił mi konkretnego laboratorium, tylko badanie. A że zrobiłam je w klinice gdzie on pracuje to moja własna wola. Ceny te same, a przynajmniej nie siedziałam w poczekalni pełnej chorych ludzi ;)

Pytałam o zamienniki ewentualnie lub czy jest jakaś inna możliwość wykonania badania. Może ktoś wie. Pytam bo jestem ciekawa.

Gość gość
Chyba nie ma zamiennika ale cukier na czczo z krwi powinien już wskazać wartość cukru. Moim zdaniem jeśli Nie jest podwyższony to Nie ma sensu wysyłać każda pacjentke na badanie krzywej cukrowej chociaż do końca tego nie wiem,może się mylę. W każdym razie ja miałam robione to badanie w 24 tc i też zwymiotowalam cały dzień lezalam i czułam się do kitu powiedziałam sobie ze drugi raz nie podejde do tego badania i powiedziałam to lekarzowi. Spytał mnie wtedy ile miałam cukru z krwi a miałam około 70 to powiedział mi wtedy ze nie muszę już robić 2 raz i żebym dala sobie spokój.

Gość gość
Nie ma, trzeba to przeżyć. Ja ze względów zdrowotnych miałam to badanie tyle razy, że procedurę znam na wyrywki. Szczęśliwie nigdy nie miałam problemów z wypiciem glukozy. Nigdy nie kumałam dlaczego inne babki mdleją, rzygają, narzekają, ale widocznie taka uroda. I miałam to badanie zarówno na początku ciąży jak i w 6 miesiącu, bo w moim przypadku tak trzeba było.

Z wypiciem to ja nie miałam problemu. Gorzej z utrzymaniem w żołądku ;)

Z wypiciem to ja nie miałam problemu. Gorzej z utrzymaniem w żołądku ;)