Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nieskuteczne zamykanie okien w upał

Polecane posty

Gość gość

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, mieszkanie mam cały dzień nasłonecznione. Problem w tym, że nie wiem, w jaki sposób miec niższą temperaturę w mieszkaniu. GDy mam otwarte okna, to wpada gorące powietrze i jest ponad 30 stopni, choć mniej duszno. Natomiast dziś wypróbowałam taki sposób, ze wietrzyłam tylko nocą, a na dzień zamknęłam okna i zasłoniłam. Efekt jest taki, że mam nadal ponad 30 stopni- dokładnie 33, ale też jest potwornie duszno. Wszyscy poradzili mi, ze zamknięcie i zasłonięcie okien działa, a u mnie spowodowało to, że po prostu w mieszkaniu nie ma czym oddychać prócz gorąca. Czy coś moze robię nie tak z tymi zamkniętymi oknami? Może macie jakieś rady, co do tych okien?

Gość gość
Mam/miałam ten sam problem.Od kiedy mam zewnętrzne rolety jest o wiele lepiej.Okna otwieram na noc a w dzień mam zamknięte.Opuszczone rolety nie pozwalają aby nagrzały się szyby i w pokoju mam w miarę chłodno.Za to w zimie rolety trzymają ciepło bo pomiędzy szybą a roletą wytwarza się "termos",który trzyma temperaturę

Gość gość
ja zaslaniam i uchylam okna po tej stronie mieszkania, po ktorea w danej chwili jeszcze albo juz nie swieci slonce. wszystko mam zasloniete praktycznie cala dobe. no a wieczorem/w nocy wietrze porzadnie otwierajac okna. czasem wieszam cos mokrego, by nawilzc powietrze, np. piore zaslony, firanki i wieszam mokre, albo po prostu mokre scierki.

Gość gość
nigdy bym okien nie zamknęła,wole powietrze upał i zimne prysznice

Gość gość
Ja zamykam okna, zasłaniam, włączam klimę i tyle

Gość gość
Ja otwieram tylko w nocy, a w dzień zamykam okna i zasłaniam rolety, wtedy jest zdecydowanie chłodniej, choć nie idealnie. Teraz 27, a za oknem 36 (na słonecznym balkonie). Jeśli wolisz mimo upału otworzyć okno, to sobie otwórz i tyle, nie musisz robić tak jak ja.

Gość gość
U mnie jest właśnie taki problem, że mam mieszkanie na jedną stronę- i to tę słoneczną oraz to, ze cała ściana, na której sa okna jest po prostu ciepła, jak kaloryfer. Jak już wczesniej wspomniałam, mieszkam w bloku z wielkiemj płyty na przedostatnim piętrze. Myślę, ze temperaturę zwiększa właśnie ta ciepła ściana, nie mam pojęcia, jak ją zaizolować, by słońce jej nie nagrzewało aż tak.

Gość gość
Metoda zamykania i zasłaniania okien ma sens jeśli włączamy klimatyzator w innych przypadkach jest gorzej niż przy otwartych oknach.

Gość gość
Może markizy Fakro do okien pionowych będą dla Ciebie rozwiązaniem. Poszukaj w necie coś na ten temat i pomyśl nad zakupem. I tak do następnych upałów zostało Ci rok, możesz chwilkę poczytać na temat sposobów chronienia wnętrza przed nagrzewaniem się.