Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

Jak pokonac zaparcie

Polecane posty

Gość gość
Zaparcia można pokonać odpowiednio zróżnicowaną dietą. Jak ja zmieniłam tryb odżywiania to od czasu do czasu zaczęły mnie właśnie męczyć zaparcia. Ale ja znałam na nie skuteczny środek, a mianowicie dicopeg 10g :)

Gość Uzy_zka
Dobra dieta... lekkie produkty, które będą powodować, że wypróżnienia nie będą ciężkie i nieprzyjemne. Dużo wody, błonnika. W ostateczności czopki. Ale to jak już czopki, to faktycznie jakieś takie sprawnie działające, co by za długo na efekty nie musieć czekać.

Gość gość
Zmiana diety na pewno pomoże, ale na to trzeba trochę czasu i konsekwencji. Z doraźnych środków to można pic siemię, wodę z cytryną, czy maślanke. Co do czopków to ja mam sprawdzone evaqu. Szybko działają ale bez przeczyszczenia.

Gość gość
najlepszy na zaparcia jest dicopeg 10g który skutecznie mi pomaga. do tego warto pić dużo wody z cytryną

Gość gość
również stosuję dicopeg 10g na zaparcia, do czopków nie mogę się przekonać szczególnie do ich aplikacji

Ja mam dla ciebie domowy sposób, który mi za zwyczaj pomaga. Pije codziennie około 30 minutek przed pierwszym posiłkiem szklankę przegotowanej cieplej, ale nie gorącej wody z sokiem z poł cytryny. Koleżanka ma podobny sposób, otóż ona pije rano nasączono wodę przegotowana z dwoma śliwkami suchymi, również jedna szklankę przed pierwszym posiłkiem.

Gość gość
Mnie też eva/qu pomagają, ale ja te zaparcia to miewam sporadycznie więc nawet z tym nie idę do lekarza, bo raczej nic niepokojącego się nie dzieje.

Gość gość
nigdy czopków nie stosowałam tak prawdę mówiąc. Raczej suszone owoce zajadałam. Teraz jak mam deskę myjącą http://uspa.pl/pl/jak-dziala-deska-z-bidetem/ to ona pomaga mi walczyć z tym problemem. Wody trochę tam wleci gdzie trzeba podrażni, podrażni i plum wszytko co sie zatrzymało wylatuje. I wszytko bezboleśnie

Gość gość
ależ ciekawe urządzenie ta deska...ale chyba kosztowne..szczerze, miała bym obawy przed siadaniem gołą pupą na czymś co jest podłączone do prądu i polewa wodą ;), ale każdy robi to co lubi, jak dla mnie tańsze i jednak bezpieczniejsze rozwiązania na zaparcia to np. musujące czopki, jakoś ta deseczka, choć faktycznie z bajerem nie wydaje mi się, żeby miała lecznicze właściwości..

Gość gość
Obrzydliwe reklamy środków które na dłuższą metę mogą tylko szkodzić rozleniwiając jelita. A przecież w pierwszej kolejności trzeba się przyjrzeć swojej diecie. Jest tyle produktów, które możemy wprowadzić do diety i pomoc sobie na stale. Ja jak zaczęłam jeść dużo warzyw to zaczęłam mieć problemy. Raz czy dwa doraźnie wypiłam jakieś mocniejsze zioła a potem weryfikowalnym swoja dietę. Wprowadziłam zdrowe tłuszcze i pomogło. Nadal mam skłonności do lekkich zaparć ale dbam o dietę. Mi pomaga siemię lniane i suszone daktyle ale lista dobrych produktów jest długą wiec trzeba znaleźć swoje, wprowadzić je do diety i dążyć do uregulowania a nie się truć.

Gość choszka
Najszybciej i najprościej - iść do apteki, kupić czopki, zastosować się do ulotki. Ot, cała filozofia. Jeżeli chodzi o czopki, najszybciej eva/qu.

Gość Miamona
Tylko Eva quotes ostatnio coś nie działają tak jak działały. Chyba że to tylko na mnie tak działają bo ostatnim razem 3 na raz założyłam i nie było efektu.

Problem zaparć podczas wakacji czy podróży służbowej nie jest rzadką przypadłością. Gdy wyjeżdżamy nasz rytm dnia zaburza się, zmianie ulega również otoczenie, które może nie sprzyjać codziennym przyzwyczajeniom. Wszystko to może wywołać problemy z wypróżnianiem. Aby poprawić perystaltykę jelit powinniśmy wówczas zwracać szczególną uwagę na to co jemy. Należy pamiętać o tym by spożywać większe ilości płynów (woda lub skoki owocowe) oraz by posiłki obfitowały w produkty jak najmniej przetworzone, o dużej zawartości błonnika. Unikajmy potraw wzdymających zawierających np. rośliny strączkowe, gdyż ich spożywanie może w przypadku pojawienia się zaparć potęgować wzdęcia i bóle brzucha. Jeśli jednak zwykła dietetyczna ostrożność nie wystarczy i trzeba sięgnąć po inne środki dobrze jest wybrać taki, który najbardziej będzie odpowiadać naszym potrzebom. Możemy zdecydować się na działające łagodnie: substancje wypełniające, np. śluzy roślinne obecne w nasionach lnu czy łupinach babki płesznik, które ułatwią poślizg mas kałowych a dodatkowo działają ochronnie na śluzówkę jelit; produkty zawierające probiotyki czyli wspomagające rozwój flory bakteryjnej oraz specyfiki działające na drodze osmotycznej, zatem zatrzymujące wodę w jelicie. Silniej działać będą roślinne produkty pobudzające perystaltykę i zwiększające ilość wody w jelicie grubym (na bazie ziół zawierających antrazwiązki). Dodatek w ich składzie np. ziół łagodzących wzdęcia i ułatwiających wydalanie gromadzących się w nadmiarze gazów (koszyczek rumianku, owoc kopru,), będą dużym atutem takiego specyfiku. Aby dowiedzieć się więcej o tym jak radzić sobie ze złą perystaltyką, zapraszam na blog http://www.movea.pl/blog.

Gość gość
Ciężka sprawa, bo specyfiki z apteki nie zawsze pomagają. Dobra opcja to domowe sposoby, olej lniany, śliwki, wbrew pozorom szybko to działa. U znajomej spotkałam się jeszcze z czymś takim jak biobidet w łazience. Ma specjalną opcję na zaparcia, jak to działa nie wiem, nie próbowałam,ale ponoć skuteczne.

Gość naastka17
od kilku dni nie czulam potrzeby isc na wc a dziś tak mi się zachciało że usiadłam i.....nic :( mam ku.pe taka wielka i twarda że nie umiem jej wycisnac;( jak mi kawałek się wysunie to za chwilę jest znów w środku. Boję się tego bólu. Można to jakoś zmiekczyć mimo że jest już na tym etapie wychodzenia?

Gość gość
Mnie na zatwardzenie wystarcza gorąxa kąpiel w wannie z niewielką ilością olejku lewandowego ,nalewam sobie dość dużo wody abym mogła zanurzyć się cała i do tego dodaję ok.1\2 buteleczki olejku i leże ok .pół godziny masując delikatnie palcem wejście do o***tu a następnie delikatnie wkładam sobie niewielki kawałeczek odkrojonego mydła ,wielkość skrawka mydła dobieram w taki sposób aby nie podrażnić jelita. Zazwyczaj wtedy wystarczy około 10-minut i po problemie.

Gość gość
tyle tutaj czytam sposobów jak sobie pomóc przy tych problemach trawiennych i trochę się dziwię, że tyle osób w nie wierzy. Czyli za każdym razem jak dopadnie mnie zaparcie to mam jeść śliwki? Raczej średnio wykonalne. Wolę już brać kapsułki Intesta, które stosowane regularnie pomagają trawić pokarmy prawidłowo

Gość gość
jeśli mam dłuższe problemy to biorę nie tabletki doustne, ale czopki eva qu. Działają łagodnie a to chyba w tym wszystkim też jest ważne.

Gość gość
Gosc zgadzam sie z Toba :D Śliwki są spoko ale nie w nadmiarze. A poniewaz tez mialam ten problem co wy postanowilam sprobowac tej Intesty o ktorej napisalas i faktycznie jest o niebo lepiej :D Takze dzieki za polecenie :D

Gość gość
Mnie jak dopadnie zaparcie to wypijam duszkiem pół szklanki soku z kiszonej kapusty. Efekt gwarantowany!

Gość gośćsylwias
trzeba dużo wody pić bo jelita pobierają wodę i stąd zaparcia..

Gość AnnaBRz
Hej, gośćsylwias ma 100% racji. Przy zaparciach konieczne jest wypijanie dużej ilości płynów: najlepiej wody i herbat ziołowych. Do tego konieczna jest zmiana diety: bez alkoholu, kawy, napojów gazowanych, białego pieczywa. Do tego dużo ruchu. Bez tego ani rusz bo można się przez długotrwałe zaparcia nabawić hemoroidów. Co mi pomaga to probiotyk z dodatkiem błonnika z babki jajowatej. Stosuję biopron IB symbio (zielony) od kilku tygodni i mniej czasu spędzam w toalecie

Gość gość
buraki faktycznie czasem na mnie działają, śliwki w ogóle... Raz czy dwa brałam na uporczywe zaparcia czopki eva qu. Jak miałam zaparcia dłuższe niż 4 dni to jedyne wyjście dla mnie

Gość gość
Czopki to tylko doraźnie, nie można rozleniwiać jelit. Dobrze sprawdza się probiotyk z dużą ilością szczepów bakterii. Mi lekarz ostatnio polecił biopron z błonnikiem, fajnie uregulował moje zaparcia.

Gość gość
mi tez intesta pomogła na zaparcia,nawet diety nie musiałam zmieniać za bardzo, tylko piłam więcej wody po prostu, a odkąd zaczęłam stosować intestę, to się wszystko ładnie ruszyło :)

Gość lolita6969
mój sposób jest prosty - zacząć stosować lek Debutir. odkąd ja zaczęłam to problem z zaparciami minął. po prostu, jelita zaczęły regularnie pracować i zaczęłam się regularnie wypróżniać.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować