Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Anulaxxx

Czy rodzice mogą wyrzucić z domu 21 letnią córkę?

Polecane posty

Od jakiegoś czasu nie mogę znaleźć pracy, rozniosłam już chyba z 30 CV i żadnego odzewu a rodzice każdego dnia drą się na mnie, że jeśli nie znajdę pracy wyrzucą mnie z domu. Ostatnio mojej matce odbiło i podczas kłótni uderzyła mnie dwukrotnie w twarz z całej siły a wtedy ja nie wytrzymałam i powiedziałam "takiej drugiej wrednej krowy nie ma na całym świecie" a ona zadzwoniła do ojca, który jest w delegacji żeby przyjechał w weekend i mnie wyrzucił z domu. Wiem, że to zrobi bo jest agresywny, często pije i niejednokrotnie bił moją mamę. Matka się teraz do mnie nie odzywa i czeka na przyjazd ojca żeby się mnie pozbyć ale ja nie mam gdzie iść. Nie mam pracy ani pieniędzy, a przecież nie pójdę pod lampę. Próbowałam z nią porozmawiać ale się nie odzywa. Czy mają prawo wyrzucić mnie z domu?

Gość gość
Bardzo ci wspolczuje. Czasami zamiast cv wystarczy zadzwonic i pokazac charyzme. Bierz co jest o ile jest.

Gość gość
chyba jest tak że je śli jesteś tam zameldowana, to tylko ty sama możesz sie wymeldowac - nie może tego zrobic nikt za ciebie a wiec jesli nie beda cie chcieli wpuscic to mozesz zadzwonic na policje, bo maja obowiazek cie w puscic

Gość gość
Tak mają prawo Cię wyrzucić ale muszą sądownie. Ewakuuj się z domu. Idź do pracy chociażby do spozywczaka gdziekolwiek byle się odciąć od toksyczne rodziny.

Gość gość
Czy Ty wysyłasz c.v. tylko w jednym zawodzie?czy wszedzie gdzie się da. Bo jeżeli w jednym to wiadomo że ciężko znaleźć. Ja mam pracę do której trzeba mieć wykształcenie ale jeśli bym chciała znaleźć w tym zawodzie byłoby ciężko dlatego jestem przygotowana w razie czego sprzątać lub pójść na zmywak bo moja praca pomimo wykształcenia jest słabo płatna. Są miejsca gdzie pewnie więcej wyciągnie się na zmywaku. Na razie mi starcza kasy ale nie wiem czy zawsze tak będzie mogę się np. rozwieść lub mąż mi umrze i nie przeżyje z tego. Wtedy trzeba być przygotowanym że trzeba będzie robić wszystko co lepiej płatne. Takie życie.

Gość gość
Nie ma opcji żeby,, od jakiegoś czasu ", nie znaleźć pracy, rozumiem przejściowe kłopoty ale bez przesady, dzisiaj jak ktoś chce pracować to pracuje a pracy marzeń szuka się pracując tam gdzie można zarobić pieniądze.

Gość gość
Ja mam wrażenie że cv przestało być już cool, szybciej wyłapać można coś z neta albo osobiście.

Nie wysyłam CV a roznoszę osobiście. Wyraźnie to napisałam. Szukam jako pomoc kuchenna, kelnerka, sprzedawca czy nawet opiekunka do dzieci ale wszędzie mówią, że mam zostawić CV to się odezwą. Nie mieszkam w dużym mieście a małej wsi, więc jeździłam rozwozić nawet do okolicznych miast. Nie mam nawet samochodu bo dopiero co skończyłam szkołę więc godziny pracy muszą pasować do rozkładu jazdy autobusów. Poza tym większość z was pisze mi o pracy a ja zadałam pytanie czy mogą wyrzucić mnie z domu bo właśnie to mnie interesuje. Tym, którzy odpowiedzieli mi na to pytanie bardzo dziękuję.

Kato skoro się nie znasz nie wypowiadaj się, właśnie trochę o tym poczytałam i dowiedziałam się, że nie mogą mnie wymeldować jeśli tu mieszkam a co za tym idzie nie mogą mnie wyrzucić bo mogę wrócić z policją. Od października idę na studia więc dodatkowo mogę ich pozwać o alimenty co nie zmienia faktu, że zależy mi na znalezieniu pracy.

I Tak i Nie... W większości sady nie sprawdzają czy chcesz dobrowolnie opuścić mieszkanie rodzicow, gdy nie chcesz dobrowolnie musi sie odbyc postępowanie sądowne a wtedy nawet gdyby uparcie chcieli Ciebie Wymeldować beda musieli zagwarantowac Tobie inne mieszkanie :) na bruk nie mogą Cie wywalić . Ale w Polsce żyjemy i trzeba być czujnym

Gość gość
Oczywiście że nie mogą cię wyrzucić, co za tępoty wciskają ci totalne bzdury! Co do alimentów też masz rację i skoro chcesz się dalej uczyć to powinnaś skorzystać z tego prawa, trochę dorobisz i będzie Ci dużo lżej się utrzymać.

Gość gość
A po co ma straszyć cymbale kato? Składa w sądzie pozew o alimenty i je dostanie z palcem w doopie. Wyjedzie na studia,odetnie się od starych pójdzie do pracy plus alimenty i będzie mogła spokojnie żyć i się uczyć.

Gość Princessinthesky
30 cv to powinnaś dziennie wysyłać w swojej sytuacji. Po co je rozwozisz zamiast odpowiadać na ogłoszenia?

Gość gość
Już sobie wyobrażam jaka z Ciebie córka ;-( siedzisz na rodziców garnuszku i jeszcze masz odwagę mamie ubliżać od krów? Jacy by nie byli to Twoi rodzice, piszesz że ojciec pije, ale potrafi zarobić, utrzymać dom, a Ty kim jesteś? Siedzisz i nic nie robisz, myślisz o alimentach? Skandal. Natychmiast przeproś mamę, porozmawiaj też z ojcem, poproś ich o możliwość pomieszkania jeszcze trochę i szukaj pracy, nie ma tam gdzie chcesz to bierz cokolwiek. Takich ogłoszeń do pomocy w kuchni czy w handlu teraz w sezonie zatrzęsienie.

Gość gość
Wyrzucić mogą, TY możesz próbować wracać z policją, chociaż to różnie wygląda a jeszcze na wsi. Zresztą co Ci to da, że będziesz siedzieć na siłę, jak zechcą Ci utrudnić życie to sama się wyprowadzisz. Nie wiem po co doprowadzasz do awantur w sytuacji gdzie jesteś zależna. Powinnaś teraz szczególnie być wdzięczna, pomóc mamie, podziękować za pomoc codzienną. No i szukać pracy.