Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bycie szczuplym a status spoleczny, ekonomiczny

Polecane posty

Gość gość

Zauwazylam, ze im lepszy status spoleczny tym ludzie sa bardziej szczupli, zdrowiej sie odzywiaja, czesto nie jedza miesa itd. Im nizszy jest ten status, tym waga idzie w gore. To widac czasami np. przy kasie w supermarkecie, gdzie ci niezadbani, czesto o patologicznym zachowaniu (klotnia, odzywki), otyli maja caly koszyk smieciowego jedzenia, napojow u cukrem i slodyczy. To tez widac na mojej uczelni (Niemcy), gdzie zdecydowana wiekszosc wykladowcow (kobiety, mezczyzni) sa szczupli. Owszem sa tez otyli, przy kosci, ale jest ich znacznie mniej. Chyba jednak cos w tym jest....ze dyscyplina, pewne wartosci i styl zycia przekladaja sie na wyglad zewnetrzny.

Gość gość
Jeszcze będziesz chora, po operacjach ratujących zdrowie albo i życie, w depresji, starsza niz teraz i też będziesz otyła.

Gość gość
To prawda, widać gołym okiem. W ogole kobiety które nie pracują sa zaniedbane, ubrane w jakiejś kiepskie, sprane ciuchy bo nie wychodzą do ludzi wiec to olewają, no i druga strona to ze nie mają ruchu bo pracując jest się w jakimś rytmie dnia, bo po pracy trzeba jeszcze zrobić zakupy, ugotować itp. Natomiast pracujący są wśród innych ludzi i nie chcą wyglądać zle na tle innych. To motywuje do dbania o siebie

Gość gość
To prawda co piszesz, zjawisko to jest bardzo powszechne w UK, ludzie z klasy robotniczej in ci na zasilkach są przy tuszy, a ci z klasy średniej w większości szczupli i wysportowani. Są oczywiście wyjątki.

Gość gość
Ogólne dziwie się ze ludzie nie dbają o swoje sylwetki i wygląd. Przecież w tv i prasie ciągle się mówi o tym co zdrowe a czego nie należy jesc bo szkodliwe, tuczące a do tego przecież nie trzeba dużych pieniędzy żeby ugotować zdrowy obiad...a grubasów coraz więcej. Czasami mam wrażenie jakbyśmy żyli w średniweczu

Gość gość
Nie mam na mysli ludzi chorych, bo wiadomo ze biorac kortyzon albo sterydy (np. majac raka) waga idzie w gore, cale cialo pecznieje niczym ciasto drozdzowe. Ale w wiekszosci nadwaga wynika wlasnie z pewnego stylu zycia. Bycie szczuplym wymaga wiele pracy: - trzeba sie zdrowo odzywiac, a wiec posiadac pewne kompetencje (np. organizacyjne) - trzeba miec motywacje i dyscypline i samozaparcie -trzeba uprawiac sport ( ludzie na wysokich stanowiskach potrafia przed praca isc o 5 rano pobiegac, albo na basen/silownie) - i nie oszukujmy sie - zdrowa i zbilansowana dieta jest droga, szczegolnie jak ma sie rodzine.

Gość gość
Też potwierdzam, ludzie prości, biedni, niewykształceni = większa waga, bezrobotne kobiety faktycznie są w 99% przypadków zaniedbane, chodząc do pracy lub posiadając działałność gospodarczą jesteś trochę zmuszona by dbać o siebie, rano wstać umyć się wszedzie, dokłądnie zęby, często guma do żucia, jakiś płyn do płukania ust, mając kontakt z ludzmi nie chcesz przecież być śmierdząca, nieświeża, chcesz jakos wyglądać a nie portki rybaczki i bluzka z myszką miki albo legginsy z ciucholandu i baleriny z gumy za 10 zł

Gość gość
"""Chyba jednak cos w tym jest....ze dyscyplina, pewne wartosci i styl zycia przekladaja sie na wyglad zewnetrzny.""" Od siebie dodam: w kazdym wieku

Gość gość
Trudno sie nie zgodzic z Autorka. Pozdrawiam z uczelni z Holandii. Holendrzy pytaja kiedy Niemcy oddadza im rowery.

Gość gość
''''pracując jest się w jakimś rytmie dnia, bo po pracy trzeba jeszcze zrobić zakupy, ugotować itp'''' Nie przyszłoby mi do głowy po pracy robić jakieś zakupy albo jeszcze gotować, po pracy jest odpoczynek, a może się mylę i trzeba znów zapierniczać?

Gość gość
Co ty gadasz, ja mam depresje od 10lat a jestem szczupla, bo nie wpieprzam wszystkiego co nie ucieka na drzewo, grubi sa grubi z lenistwa, slabej woli, obzarstwa, 1na 1000przypadkow grubości to wynik choroby czy ciazy, reszta to zaniedbanie i tyle. Większość znanych mi grubasow to osoby bardzo zdrowe, majace duzo energii, ale nie uprawiają zadnego sportu, jedza bez opamiętania

Gość gość
Biedni sa grubi, o ile nie sa skrajnie biedni (co bylo czeste w Polsce). Biedni w normalnych panstach, gdzie bieda nie oznacza totalnego braku pieniedzy, najczesciej maja pieniadze na najtansze jedzenie, ale prawie na nic wiecej, wiec jedzenie i piwo sa glowna "atrkacja". Je sie z nudow. Je sie dla przyjemnosci. Je sie bo sa swieta. W tym czasie zamozni ludzie: jedza DROGIE, wartosciowe jedzenie. Ono tak nie tuczy. Poza tym bogaci w wolnym czasie jezdza po swiecei, zwiedzaja, graja w tenisa, graja w polo czy w golfa, plywaja w basenie, zegluja, uprawiaja kejt, jezdza konno, chodza do teatru, itd. - w tym czasie nie jedza, wiec nie tyja. Im sa bogatsi, tym bardziej prawdopodobne, ze maja sluzbe, ktora dba o ich talerze, myje salate, obiera marchewkie, przygotowuje rybki i wolowinke. Biedny pracuje 8 godz, 2 godz dojezdza - na talerz wrzuca cokolwiek, co sie da szybko zrobic, bo pada na nos. Kupuje tanio, wiec byle co i to je.. Jego jedzenie jest pelne antybiotykow, pestycydow i hormonow - od tego sie tyje i to mocno. W tym tygodniu w Polsce przebadno 20 rodzajow platkow sniadniowych - az 10 z nich zawieralo szkodliwe dla ludzi pestycydy. Myslicie, ze nie ma ich w mace, w pieczywie, na warzywach? Stac was, zeby kupowac tylko i wylacznie zywnosc ekologiczna???

Gość gość
Dobrze zarabiający prostaczkowie także sa grubi