Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to alergia pokarmowa?

Polecane posty

Gość gość

Odkąd zaczęłam rozszerzać dietę synkowi robią mu się czerwone krostki wokół ust, na brodzie, trochę na szyi. Krostki pojawiają się w ciągu dnia i znikają w nocy. Następnego dnia znów się pojawiają jakiś czas po posiłku. Czy to może być alergia pokarmowa? Czy po prostu skóra tak reaguje bo przez jakiś czas jest ubrudzona pokarmem? Podaję zupki jarzynowe i jabłka. Już sama nie wiem co mam podawać skoro nawet po marchewce tak się dzieje. Syn ma już pół roku. Miała któraś podobny problem?

Gość gość
Możliwe że tak. A dajesz w zupach seler (korzeń)? Wprowadziłaś gluten? To są najczęstsze alergeny z tego co się podaje w zupach w PL.

Gość gość
Ale to nie znaczy że to jest taka prawdziwa alergia, bo u dzieci to w większości tylko wrażliwość na niektóre pokarmy i sama mija po 3 r.ż.

Gość gość
Nie wprowadziłam glutenu, selera też nie. A jeśli to tylko wrażliwość to mam podawać dalej te pokarmy jeśli krostek jest niewiele?

Gość gość
Tak, bo dziecku nic nie będzie, ale postaraj się np. myć wszystko dokładniej przed obraniem. Może to opryski i nawozy tak na dziecko działają, bo może słabo je wymywasz? Wiem, że w PL nie każdego stać na bio, ale może postaraj się wyparzać albo moczyć te warzywa w wodzie z octem przed obraniem.

Gość gość
Może też mieć alergię na metal (nikiel) albo lateks, jeśli karmisz go łyżką z któregoś z tych materiałów - co by wyjaśniało podrażnienia okolicy ust (tak jakby alergię kontaktową).

Gość gość
21.49 Podaję słoiczki. Może w tym problem :-(

Gość gość
Nie wiem co może być złego w słoikach, bo raczej na kwas askorbinowy i cytrynowy nikt alergii nie ma? A co jest w tej zupce poza warzywami? Mleko w proszku i masło może? Jeśli jest na piersi, to możliwe, że może mieć jakąś lekką nietolerancje na białko mleka krowiego.

Gość gość
Autorko a czy twoje dziecko ma smoczek i się slini na zęby ?