Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ktora z was nosi okulary od minus 6 w zwyz

Polecane posty

Gość gość

Czy są to grube szkła czy lepiej nosić soczewki?

Gość gość
Przy takiej wadzie wzroku lepiej to zoperować laserowo, im wcześniej tym lepiej (naturalnie o ile nie ma innych przeciwskazań). Koleżanka miała -5 a teraz widzi świetnie, zabieg trwał 20 minut + parę dni oszczędzania się. Jeśli okulary - to z pocienianymi szkłami wtedy nie będą tak strasznie grube, albo soczewki.

Gość gość
Tez myślę o laserze tylko to kosztuje z 5000 tys.,

Gość gość
Koleżanka się zoperowała korzystając z grouponu (tylko naturalnie wybrała godną zaufania lecznicę). A nawet jeśli prywatnie - to 5 tys. nie jest nieosiągalną kwotą, ludzie większe kredyty na durne wesela biorą, a ty na zdrowiu i komforcie życia chcesz oszczędzać?

Gość gość
Ja mam -5,5 i teoretycznie szkła od okularów powinny przypominać denka od butelek. Na szczęście jest możliwość tak jakby ich "splaszczenia". Dzieki temu szkła nie są grube, a mają moc taką, jaką powinny :-) Nie jest to olbrzmi koszt :-)

Gość gość
14:38 ile trzeba zapłacić za takie szkła?

Gość gość
gość dziś Koleżanka się zoperowała korzystając z grouponu (tylko naturalnie wybrała godną zaufania lecznicę). Ja mam -5 i też zastanawiam się nad zabiegiem, czy mogłabyś powiedzieć w jakiej Klinice koleżanka miała zabieg? Powstrzymują mnie możliwe komplikacje, boję się ewentualnych powikłań.

Gość gość
Kilka lat temu była to dopłata ok 300 zł do zwykłych szkieł. Teraz pewnie już jest taniej :-)

Gość gość
Dodam, że robiłam w Vision Express.

Gość gość
ja nosilam -7,75, mialam plastikowe fotochromy i nie byly grube, ciezko mi teraz to ocenic ale moze mialy ze 3mm w najgrubszym miejscu, lekkie, nie czulam ich na nosie, lepiej sie nosilo niz nawet nizsze, jedyny minus to cena, zaplacilam chyba 1200zl. nawet jak masz soczewki to okulary i tak musisz miec w zapasie. Przeszlam Lasik rok temu i jest to super rozwiazanie ale nie piszcie ze to takie hop siup bo az tak rozowo to nie jest.

Gość gość
15:36 a jak u ciebie po lasiku? Napisz coś więcej. Ja jestem matką karmiąca wiem ze to na razie przeciwwskazanie. Ale czy np.jakbym poszła teraz na badania kwalifikacyjne i wtedy umówiła się na termin np.za 4 miesiące to by te badania nadal się liczyły czy musiałabym ponawiac? 1200 zł za okulary to bardzo dużo. Ja juz powinnam dawno nosić ale nie moglam się przekonać do okularów..chyba teraz dopiero dojrzalam ale znowu nie chciałabym nosić jakichś grubych

Gość gość
bedziesz musiala ponownie przejsc kwalifikacje do zabiegu. robilam Lasik we Wroclawiu, procedura jednodniowa. Rano mialam badania kwalifikacyjne, potem zabieg. Sam zabieg byl nieprzyjemny, ja sie gorzej czulam niz podczas cesarki; np nikt ci nie pisze ze czujesz smrod palonego bialka. Sam zabieg trwal 30 min, potem odpoczywasz z pol godziny, kolejna kontrola, dostajesz leki, instrukcje jak zakraplac i nastepnego dnia masz sie stawic na kontrole. Po zabiegu reszte dnia lezalam w zaciemnionym pokoju, oczy pieka i bola. przez pierwszy tydzien masz spac bez poduszki zeby nie dotknac oka poduszka, spalam w okularach przeciwslonecznych. zakraplasz oczy co 2h, do miesiaca wzrok ci sie stabilizuje, ja np mialam tak ze czasem nie moglam zlapac ostrosci, zwlaszcza w nocy wiec nie bylam w stanie jechac autem. Przez miesiac masz unikac basenow, zapylonych miejsc, nie nosic ciezkich rzeczy, uwazac zeby dziecko cie nie uderzylo albo nie zatarlo oka brudna reka, co przy moim maluchu bylo wyzwaniem. Ja wrocilam do pracy przed komputerem po 3 tygodniach ale gdybym mogla to poczekalabym jeszcze tydzien bo na poczatku oczy mnie bardzo bolaly od monitora. Kontrole masz po 1 dniu, tygodniu, miesiacu i 6 mcach. Ogolnie to zrobilabym ponownie zabieg, warto zyc bez okularow, ale nie uwazam ze to takie hop siup jak to reklamuja, ze tydzien i po sprawie. Wez pod uwage ze jeszcze Lasik jest jednym z lepiej znoszonych zabiegow ale musisz miec rogowke odpowiedniej grubosci. a nawet jak pojdziesz na laser to iles przed zabiegiem nie wolno nosic soczewek. ja akurat nosilam glownie okulary a soczewki tylko awaryjnie wiec dla mnie nie byl to problem i nie pamietam czy mowa byla o 2 tyg czy miesiacu wiec tak czy inaczej potrzebujesz szkiel.

Gość gość
W jakim wieku można robić zabieg?

Gość gość
Trzeba mieć bodajże 20-21 lat żeby oko nie rosło juz

Gość gość
Niestety, jest cała masa przeciwwskazań do takiego zabiegu. Też jestem z Wrocławia, nie znalazłam tutaj kliniki, która robi takie zabiegi np. u ludzi z Hashimoto... :-(

Gość gość
Ja mam 4,5 i 5,5, dwa miesiące temu zamawialam nowe okulary, 700 oprawa i 700 szkla, pocieniane, z powloka chroniaca przed zarysowaniami, antyrefleks, nie zmniejszają oka itd, wszystkie możliwe bajery

Gość gość
Ja mam -8,0 i nosze soczewki bo przy tej wadzie jest widoczna roznica w komforcie widzenia. Okulary nosze tylko wieczorem jak juz zdejme soczewki. Szkla mam dosc grube, placilam 500zl, za ciensze ceny byly 800-1200, jak dla mnie kwota porażająca.

Gość gość
Nie lepiej wam zabieg zrobic niz tyle aksy na okulary wydawac?

Gość gość
No ale właśnie chodzi o to, że nie każda wada kwalifikuje się do zabiegu!

Gość gość
Ja noszę -7,5 w jednym i -6 w drugim oku. Musiałam dobierać sobie specjalne okluary w http://gabinetypawlik.pl/ . :) Na szczęście widzę poprawnie i wszystko jest ok.

Gość gość
Ja mam -7 do tego astygmatyzm -4,5 mam szkła cienizujace czyli cieńsze o 30 % koszt jednego szkła 300 zł, są jeszcze cieńsze o 50% ale droższe przy mojej sądzie narazie wystarczyło 30 %

Gość ineczkawroclaw
Przy dużej wadzie wygodniejsze od okularów są soczewki. Dobierze je każdy optomestrysta. Zakładanie wcale nie jest trudne, tutaj można sobie o tym poczytać, gdyby ktoś był zainteresowany: https://www.acuvue.pl/uzytkowanie-pielegnacja-soczewek/noszenie-soczewek-kontaktowych/zakladanie-zdejmowanie . W moim przypadku noszenie soczewek jest na tyle wygodne i mało uciążliwe, że nie zastanawiam się nad operacją laserową.

Gość gość
Ja mam różnowzroczność, jedno oko minus, drugie plus... Wada podobno będzie stale postępować, nosze okulary za 1400zl, moja wada sie w ogole kwalifikuje na zabieg?