Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko panicznie boi się kąpieli

Polecane posty

Gość gość

Witam , mamy ogromny problem z nasza 1,5 roczna córeczka , otóż gdzieś od Ok pół roku Mała panicznie boi się kąpieli - nie podtopiła się nigdy ani nic w tym rodzaju. Lubiła się kapać w brodziku z kółeczkiem na szyji , pluskały woda i zawsze się cieszyła... od jakiego czasu kąpiel to u nas jakaś katorga. Dodam ze Mała do tej pory była kąpana w wanience lub w brodziku, obecnie mamy prysznic bez brodzika i kapiemy ja w wanience lub w małym baseniku. Jak tylko usłyszy wodę lub hasło ze idziemy myju to się zaczyna ... płacz , krzyki , uciekanie... .probowalismy na jakiś czas odstawić kąpiel i myliśmy ja gąbeczka , lecz gdy tylko poczuje na ciele wodę to od razu jest krzyk... o myciu głowy już nie wspomnę :( ręce nam już opadają. Jesteśmy bezradni nie wiemy już co robić żeby kąpiel stała się przyjemna. Jest okres wakacyjny wszystkie dzieci się pluskają w basenach a ona biedna boi się... fakt zdarza się ze wejdzie do baseniku usiądzie i chwile pobawi , raz nawet weszła po kolana do jeziora . Próbowaliśmy już chyba wszystkiego ...przeróżne zabawki , zagadywanie i inne rzeczy i dalej nic. A myć się przecież trzeba szczególnie przy takich upałach ... pomóżcie mamy bo już nie wiem co robić :(

Gość gość
Włącz jej świnke peppe ( wszystkie dziewczynki to lubią ) na komórce i oprzyj tak żeby sobie oglądała jak się kapie. U nas to dzialalo a krzyk przy myciu włosów był taki ze słychać było u sąsiadów

Gość gość
Mój syn też zaczął bać się kąpieli, jak miał rok i 8 miesięcy. Też nie kąpał się w basenie, ani nie chciał wejść do jeziora. Trochę odpuściłam. Myłam go gąbką z krzykiem wielkim rzecz jasna, aż ktoregoś dnia, jak zobaczył, ze ja idę do prysznica bez niego, pobiegł za mną i z płaczem sam wszedł do prysznica i jakoś go wykąpałam. Potem jeszcze przez jakiś czas robił tak samo, aż w końcu wpadłam na pomysł, żeby go czymś zająć w tym prysznicu, a że lubi przelewać wodę z kubka do kubka, to dałam mu 3 takie kubki i przy kąpaniu on sobie tą wodę przelewa, a ja go kąpię i tak jest do teraz i jakoś przeszła mu niechęć do kąpania, aż sama się dziwię, że coś zadziałało, bo mialam tak samo, jak Ty. Piszczy tylko trochę przy spłukiwaniu głowy, ale ja szybko przecieram mu oczy swoją ręką i teraz sam chętnie biegnie do kąpania. Życzę powodzenia ;)

Gość Host
Niepokojący objaw,gdyż pojawia się nagle po 1,5 roku. Sprawdź jak reaguje na nieoczekiwany strumień cieplejszej lub zimniejszej wody na rękę. Czy odczuwa jakiś dyskomfort lub ból .Tak np mają dzieci z autyzmem,czyli nadwrażliwość na zmianę temperatury. Warto sprawdzić by wykluczyć. Potem będą inne doświadczenia(oddzielny wątek,tam opisane szczegóły)

Gość gość
Host, dokładnie też o tym pomyślałam

Gość gość
Host, też o tym pomyślałam. Bardzo niepokojący objaw

Gość gość
To szatany ja strasza, bo na chwile jej dusza wyszla i boi sie kapac, bo szatany siedza w wannie.

Gość gość
A spróbuj wykąpać się z dzieckiem. Mój miał jakąś awersje i jak powiedziałam ze wykapie się z mamą to było ok nawet głowę dał sobie umyć bo najpierw mamie pole w na głowę wodę potem sobie. Pod prysznicem była tona zabawek ale mały na nowo polubił wodę.

Gość gość
Próbowaliśmy się kapać z dzieckiem już kilka razy ale też to samo. Ona od urodzenia jest wrażliwa sensorycznie ale z myciem nie było problemów a jak skończyła rok w lutym to tak już pol roku mamy problem z tym... autyzm wykluczony został u fizjoterapeuty...

Gość gość
Jaki autyzm!? Masakra. Niektóre dzieci boja sie kąpieli i tyle. Moja mama mi opowiadała, ze ja tez panicznie balam sie kąpieli a okazalo się, ze nalewali mi zbyt gorącej wody... No i ta woda lejąca sie do oczu. Do dzis nie lubię gorącej wody (zbyt zimnej tez nie) i uwaga... Nie mam autyzmu! Moje dziecko tez mniej wiecj w tym wieku przestalo lubiec kąpiele (prawdopodobnie przez to, ze myjemy jej głowę i zawsze cos jej poleci n twarz a nie znosi tego bo nic wtedy nie widzi!) teraz bierzemy ja sposobem, najpierw napuszczam wode robię jakas kolorowa piane i proszę córeczkę zeby wybrala zabawki jakie chce umyć zaznaczam przy tym, ze dzis jej glowki nie myjemy, ona wybiera sobie te zabawki wrzuca do wanny i wlazi za nimi a ja w tym czasie robię swoje oczywiście z myciem glowy wlacznie tylko bardzo delikatnie.

Gość gość
Najlepiej kogoś od razu zastraszyć autyzmem - co za kretyństwo!!! Dzieciak boi się kąpieli, bo najwidoczniej czymś się zraził. Woda w uchu, zbyt zimna / gorąca kąpiel, szampon w oczach itp.