Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 SmutnyCz艂ek28

Strach przed Rakiem

Polecane posty

Go艣膰 SmutnyCz艂ek28

Witam. Mam 28 lat, od 3 lat choruje na refluks 偶o艂膮dkowy i podobno IBS(choroba Jelita Nadwra偶liwego). Jesli chodzi o te dwie choroby to bywa艂o raz lepiej a raz gorzej ale generalnie sobie radzi艂em tez raz lepiej raz gorzej, generalnie da sie z tymi chorobami 偶y膰. Od jakiegos miesiaca czasu z przerwami boli mnie brzuch, mam mocne skurcze ktore ustepuja po oddaniu stolca. Jestem pod sta艂膮 opieka lekarska i dodatkowo wykonuje rutynowe badania co rok. Jesli chodzi o krew i mocz oraz usg to wszystko jest w normie natomiast ostatnia wykonalem sobie dwa testy na krew utajona, jeden test wyszedl ujemny a drugi niestety dodatni. Dodam ze mam bardzo podrazniony o d b y t i jesli chodzi o te drugie badanie to robilem je po dniu w ktorym oddalem stolec z okolo 10-12 razy i mocno sobie nadwyr臋偶y艂em skore o***tu az mnie swedzi i piecze. Nie mam stwierdzonych 偶ylak贸w i hemeroid贸w bo lekarz mnie pod tym wzgledem nie bada艂. Dodatkowo zdarza mi sie krawienie z dzias艂a po uzyciu nitki dentystyczne lub podczas mycia zebow(mam brodawke miedzy z臋bami) plus jeszcze zdarza mi sie rano jak wstane rozdrapac strupy po nocy w nosie. Jak mozna sie domyslic obawiam sie najgorszego, 偶e To Rak Jelita Grubego juz jakis nowotwor. W rodzinie nikt nie chorowal na Raka ani od strony Taty ani Mamy. Boje sie poprostu sie boje bo nie chce Chemii, nie chce bolu mysli o tym ze odejdzie w taki sposob, wolalbym aby mnie samochod zabil albo zginalbym w innych okolicznosciach ale nie ten pieprzony Rak. Wiecie co jeszcze tak sie nie balem. Jesli sa osoby ktore mialy, maja tego rodzaju Nowotwor, wygraly z nim to prosze jesli mozecie jak u Was to sie zaczelo. Boje sie kolonoskopii ze cos jednak wyjdzie i Swiat mi sie zalalamie...mimo ze zycia nie mam fajnego to nie chcialbym umrzec na raka i czuc ten bol powolnego odchodzenia.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
1. Ka偶dy cz艂owiek ma hemoroidy.. 2. Nie ma czego艣 takiego jak wygranie z rakiem jelita grubego. Jak juz to nowotworem, kt贸ry jeszcze nie zmutowa艂. Im dlzej zwlekasz tym wiecej czasu mu dajesz na zmutowanie w zlosliwca

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nie martw sie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wykonaj Kolonoskopie i b臋dziesz wiedzie膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jestes za mlody na takiego raka ale mozesz wychodowa膰 jesli bedziesz tylko pisal a nic nie robil z tym

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Na chorob臋 nie mo偶na by膰 za m艂odym ale trzeba to zbada膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 generaal9
generalnie nas to choj obchodzi..idz sie wyzalic psychologiwi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie nakr臋caj si臋 na zapas. My艣l臋 偶e ta Twoja diagnoza jest ma艂o prawdopodobna. Jeszcze si臋 nie zbadales konkretnie a ju偶 m贸wisz o chemii. P贸ki co bardziej to wygl膮da na nerwic臋 ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
呕eby stwierdzi膰 hemoroidy nie trzeba kolonoskopii robi膰, zrobi to chirurg albo proktolog, masz hemoroidy jak tysi膮ce innych ludzi w tym ja,to co piszesz to klasyka. Tworz膮 si臋, p臋kaj膮 w wycieka krew, odmawiaj膮 si臋 i tak w k贸艂ko dop贸ki nie zaczniesz ich leczy膰 czopkami bez recepty lub ma艣cia. Hemoroidy to nic innego jak krwawe guzki kt贸re da si臋 skutecznie wyleczy膰 i trzeba leczy膰. A ty nie piertol o raku bo mnie szlag trafia na takie g艂upie gadanie kt贸re nie jest poparte diagnoza lekarsk膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 SmutnyCz艂ek28
Wiecie boje si臋 poprostu. Du偶o teraz si臋 m贸wi o zwi臋kszonej zachorowalno艣ci na Raka Jelita Grubego u ludzi m艂odych. Tyle tego syfu jest w zywnosci . Nie pisze tutaj po to aby p艂aka膰 lub zalic si臋 poprostu jak si臋 wygadam to mi jest l偶ej. Nie mam niedokrwisto艣ci a z tego co wiem to przy tej chorobie to cz臋sty objaw ale cholera wie. Chcia艂bym mie膰 cho膰by dzisiaj ta kolonoskopia aby juz wiedzie膰 co i jak ale jeszcze b臋d臋 musia艂 si臋 m臋czy膰 z tymi my艣lami i czeka膰 na wyrok

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie zak艂adaj kolejnego tematu tylko si臋 zbadaj. Zr贸b kolonoskopi臋 i tyle. Od pisania nic Ci nie przyjdzie chocia偶 pewnie si臋 boisz. Um贸wi艂es si臋 na kolonoskopi臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Po prostu zr贸b badania. I nie czytaj o objawach w necie ;) ja tak robi艂am i przez ostatnie 9mcy prze偶y艂am kilka rak贸w kt贸rych nie by艂o maj膮c jednoznaczne objawy. Jak masz mo偶liwo艣膰 to zr贸b nawet prywatnie te badania, szybciej przestaniesz sobie g艂ow臋 zaprz膮ta膰 i szarga膰 nerwy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 SmutnyCz艂ek28
Tylko prywatnie bo panstwowo to bym umarl z nerwow

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mantownm
Strach ma wielkie oczy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
I dobrze ci tak umrzyj

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
By艂o tyle nie 偶re膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zdrowia 偶ycz臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Autorze rozumiem twoje obawy ale stres r贸wnie偶 przyczynia si臋 do wielu chor贸b i pogarsza stan w przypadku jelita nadwra偶liwego. Postaraj si臋 jak najwiecej zapobiega膰, id藕 do bardzo dobrego dietetyka niech u艂o偶y ci diet臋 pod katem zapobiegania choroby, 偶yj zdrowo, unikaj stresu, postaraj si臋 znale藕膰 cos co ci臋 relaksuje. Raka najcz臋艣ciej si臋 dziedziczy, wiec je艣li u ciebie nie by艂o w rodzinie raka prawdopodobie艅stwo drastycznie maleje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ehh raczej nie masz cie czym martwic ale badac sie trzeba

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
i jak badania zrobione ???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monnaa44
Jest wiele ciekawych opcji, tylko trzeba wiedzie膰 gdzie szuka膰. Moja mama jest leczona obecnie w szpitalu Elbl膮ska na Szamockiej i tam dzia艂a pr臋偶nie Onkocafe fundacja, kt贸ra wspiera chorych na raka i ich rodziny. Mo偶na od nich dowiedzie膰 si臋 wielu interesuj膮cych rzecz chocia偶by o wspomaganiu terapii onko,

Udost臋pnij ten post