Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jutlandka

Mieszkam w Danii odpowiem na pytania

Polecane posty

Gość Jutlandka

rozwieje mity i wątpliwosci. zapraszam

Gość gość
Sa tam modele do związku? :D

Gość gość
na dagpenge siedzisz i sie nudzisz?? ;)

Gość gość
Ja tez! Pozdrawiam z vesterbro (cph)

Gość gość
proszę napisz co Ci się podoba tam, a co nie. prosze jak możesz prównaj kwestię finansową ogólnie jak wygląda życie pod względem pieniędzy tam u CIebie, a w Polsce (ogólnikowo).

Gość gość
ciapatych i polakow wiecej jak samych dunczykow.. jutland to wioska przeciez.. chyba, ze mieszkanka Aarhus, alborg.. ale wciaz wioska.. zreszta cala dania to jedna wioska z rodzynkami takimi jak kopenhaga i Aarhus.. sami tak o sobie mowia..

Gość Jutlandka
"Są ciapate tam?" No troche jest, glownie w duzych miastach. Ja akurat mieszkam w malym wiec rzadko widuje. "na dagpenge siedzisz i sie nudzisz??" Mam urlop to siedze ;) "Ja tez! Pozdrawiam z vesterbro (cph)" Pozdrawiam z polnocnej Jutlandii

Gość gość
Pytanko. Ostatnio w Warszaiwe poznaliśmy z kolegą dwie Dunki ok 40 lat. Były mało atrakcyjne ale głównie chodziło aby potańczyć, pogadać i pośmiać się. 1. Jak powiedzieliśmy że jesteśmy zonaci to wielkie zdziwienie że sami wychodzimy. Czy w Danii tak nie ma? 2. Wielki szok jak powiedziałem że żona nie pracuje bo co to za przyjemność że związku jak się ludzie nie widzą cały dzień.? Czy w Danii jest mało nie domowych? 3. Największy szok. Poplynelismy trochę i poprostu za wszystko placilismy, za wejście do klubu, za kolejki itp. One też stawialy ale w pewnym momencie straciliśmy rachubę a że lubimy dużo pić więc poszło. Ich tekst: nie myślcie że jak kupujecie nam alkohol to będzie sex. Rozj***l nas ten tekst, bo nawet nam się nie podobały. Czy tam jest taki feminizm babochlopski?

Gość gość
hmm, za najnizsza krajowa mozna normalnie zyc. finansowo oczywiscie lepiej, jednak ludzie hmmm, do najsympatyczniejszych nie naleza.. cyniczni ja diabli..

Gość Jutlandka
proszę napisz co Ci się podoba tam, a co nie. prosze jak możesz prównaj kwestię finansową ogólnie jak wygląda życie pod względem pieniędzy tam u CIebie, a w Polsce (ogólnikowo). x Ludzie sa bardziej zyczliwi niz w Polsce to mi sie podoba. Finanse lepsze napewno, zarabia sie sporo wiecej ale tez wiecej sie wydaje. Jest drozej ale ogolem na wszystko wystarczy nie trzeba liczyc kazdej korony.

Gość Jutlandka
A ja wlasnie spotkalam bardzo zyczliwych ludzi, moze dlatego ze to faktycznie takie prowincjonalne tereny :) x Kobiety skandynawskie sa "wyzwolone" to prawda. Dlatego moze byly zdziwione ze w Polsce zony nie pracuja.

Gość gość
Tak, Dunki sa bardzo wyzwolone. I malo urodziwe.. Zdradzaja sie na potege, w ogole panuje swoboda obyczajow. Kopenhaga to jeden wielki burdel.. Jestem urodziwa haha wiec mam tu przechlapane.. ;) Zreszta troche odbiega Kopenhaga od reszty kraju.. Nie wiem jak jest na Jutlandzie, ale na Zelandii sa tzw getta imigranckie- nieoficjalne oczywiscie. Jezyk hmm strasznie trudny.. Za to mniejsze miejscowosci bardzo urokliwe. Sami mieszkancy zdystansowani.. Niestety ksenofobia tu na porzadku dziennym.. Finansowo bardzo dobrze, jednak o prace na dobrym stanowisku bardzo trudno..

Gość Jutlandka
w Jutlandii gett nie ma bo i nie ma tu zbyt wielu Arabów itp bo w sumie nie maja za czym tu przyjeżdżać :D Chyba że do Aarhus

Gość gość
Mam pytanie ile lat tam mieszkasz?

Gość gość
Dania to jeden z ostatnich (jeżeli nie ostatni) krajów, gdzie można spokojnie żyć w dobrobycie. Przejechałem pół świata i Dania jest chyba w czołówce najsympatyczniejszych krajów do zamieszkania. Ciapatych tam jest niewielu, ale są. Muszą się dostosować do kraju a jak nie to idą do więzienia. Praca jest i nie ma dyskryminacji. Te marne 2.000€/czysto każdy tam ma więc to że są stosunkowo wysokie ceny nie jest problemem.

Gość gość
Kurcze, to prawda niby.. Ale jednak wielu ludzi stad wyjezdza.. I niestety, nie moge sie zgodzic, bo akurat imigrantow jest tu strasznie duzo. O dobra prace wcale nie jest latwo.. Jezyk niestety jest przeszkoda.. Ale co na plus to np super dobry serwis w sklepach jesli chodzi o wszelkie reklamacje, zwroty itp.. No i kocham te skandynawska cierpliosc i logike..

Gość Jutlandka
Ja w Jutlandii też rzadko widuje Arabów, Turków itp. Oczywiście nie jest tak że w ogóle ich nie ma, ale nie ma tak że na kazdym kroku sie natykam na nich. Mysle ze w Kopepnhadze jest zupelnie inaczej, tam pewnie jest ich o wiele wiecej. No bo co mieliby robić w takiej Jutlandii? Raczej ich tu nic nie ciągnie. I moze dlatego tez ludzie sa tu bardziej przyjaźni.

Gość gość
Ponawiam pyt ile lat mieszkasz czu znasz język Duński .

Gość Jutlandka
3 lata duński znam ale nie perfect. jak przyjechalam to znalam tylko angielski

Gość gość
Czyli o urzędowe sprawy można cie spytac .a związane ze szkołą dla dzieci również?

Gość Jutlandka
Nie mam dzieci wiec srednio

Wybieram się z Unity Line na wycieczkę w grudniu na jarmarki (polecam! to już moja druga wycieczka!). Nie mogę się doczekać. Jakie smakołyki/pamiątki warto kupić i przywieźć ze sobą