Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czekać na wypowiedzrnie pracodawcy czy zanieść pierwsza ?

Polecane posty

Gość gość
Jak chcesz urlop to tylko powiadamiaj na piśmie poleconym zanim wrocisz do pracy.

Gość gość
W dniu wygaśnięcia umowy, czy to Na okres próbny, czy stałej, musiałabyś byś w 12 tyg ciąży, by dostać przedłużenie do dnia porodu. Nie podpisuj wypowiedzenia, bo masz do tego prawo. I nie wymyślaj jakichś zwolnień dyscyplinarnych.

Gość gość
Autorko, dla swojego dobra zapoznaj sie chociaż z grubasza z kodeksem Pracy, warto znać swoje prawa.

Gość gość
Ale po co urlop ? Mam 4 albo 5 dni urlopu.

Gość gość
Jak to ? Mam nie podpisywać wypowiedzenia ? I co potem ?

Gość gość
Nie mogą Ci dać dyscyplinarki tylko dlatego, że są z Ciebie niezadowoleni. Dyscyplinarkę się daje jak pracownik jakoś drastycznie złamie regulamin. Musiałabyś coś ukraść, przyjść do pracy nawalona, samowolnie opuścić miejsce pracy nie informując nikogo. Słowem musiałabyś mocno przegiąć. Jak są niezadowoleni, to mogą Ci jedynie dać wypowiedzenie. Ja bym na Twoim miejscu czekała na wymówienie i nie godziła się na wypowiedzenie za porozumieniem stron.

Gość gość
To na co mam się godzić ? Boże ja nic nie wiem... siedzę i rycze proszę wyjaśnij mi wszystko. Miałam nadzieję że z ciąża wypali a tu mówicie ze nie...

Gość gość
Najprędzej będzie mi takie chciała dać żeby mieć mnie z głowy. Co mam mówić robić wgl myśleć ?

Gość gość
Normalnie nie podpisuj. A niby co ci zrobią? Poderżną gardło albo wydłubią oczy? Nic nie zrobią! Nie podpisuj i koniec.

Gość gość
To co oni wtedy zrobią ? Jak ja mam się zachować ?

Gość gość
Może coś powiedziałaś o planach starania sie o dziecko i dlatego szefowa chce sie cie pozbyć.

Gość gość
Nic nie rób. Maja prawo cie zwolnić. Niech ci świadectwo pracy i wypowiedzenie pocztą wyślą.

Gość gość
1mc wypowiedzenia jest płatny 100%. Możesz nawet siedzieć w domu. Ale dowiedz sie w PIP czy jeszcze dodatkowe dni na szukanie pracy ci sie należą.

Gość gość
Zgodnie z prawem nawet jak się nie podpiszesz na wypowiedzeniu, to ono i tak jest ważne. Ty masz się tylko z nim zapoznać. Oni mają Ci go tylko wręczyć, a czy się podpiszesz, to nie ma znaczenia. Muszą jedynie zachować okres wypowiedzenia, czyli w tym wypadku jeden miesiąc. Twój podpis byłby potrzebny gdyby chcieli rozwiązać umowę za porozumieniem stron, czyli bez okresu wypowiedzenia. Bo na to już musisz się zgodzić.

Gość gość
Na wypowiedzeniu na wolnym ? Jak to ? Myślałam że będę musiała pracować jeszcze miesiąc

Gość gość
No tak przecież mogą mnie zwolnić za porozumieniem stron ? I wtedy wcale nie będę musiała tam pracować ? Dzwoniłam do koleżanki myśli ze będę miała u niej prace jutro da znać. Ja juz nie chce tam wracać mam dość !!!

Gość gość
To od pracodawcy zależy, czy będzie chciał żebyś przez ten miesiąc pracowała, czy nie. Płacić i tak Ci musi. Czasem pracodawcy zwalniają pracownika z obowiązku świadczenia pracy przez okres wypowiedzenia, bo nie chcą go już oglądać. A czasem każą przychodzić, bo chcą, żeby pracownik zamknął rozpoczęte zadania, albo przekazał następcy.

Gość gość
Tylko ciekawe jak powiem mężowi ? Na pewno się ucieszy

Gość gość
Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron ma skutek natychmiastowy. Podpisujesz i już możesz więcej nie przychodzić. Ale pracodawca musi się na to zgodzić.

Gość gość
Czyli sama zadecydować nie mogę ? Czy chce pracować czy nie . ? Koleżanka mówiła ze pójdę na zwolnienie i nie będę musiała ich oglądać. Ale teraz jestem na zwilplnieniurlopie to nie chce przeginaac

Gość gość
Na zwolnieniu

Gość gość
Na wypowiedzeniu możesz spokojnie coś odwalić w pracy z powodu rozpaczy związanej ze stratą pracy. Dlatego jak sie postarasz to spędzisz 1mc płatny w domu. Tylko niczego nie podpisuj.

Gość gość
To pracodawcy będzie zależeć na twoim podpisie! Nie podpisuj. A za porozumieniem stron z natychmiastowym odejściem szef zarobi twoja wypłate i twoj zus.

Gość kessie
22:55 porozumienie to porozumienie, a zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy to co innego. Nie podpisuj porozumienia, niech dadzą ci wypowiedzenie ze strony pracodawcy. W czasie okresu wypowiedzenia mogą (ale nie muszą) cie zwolnić z obowiązku świadczenia pracy, tzn. będą ci płacić ale nie będziesz musiała chodzić do pracy

Gość gość
1mc wypowiedzenia to 1mc stażu pracy więcej i 1mc składek zus do twojej emerytury. Niczego nie podpisuj!!!

Gość gość
Ok za porozumieniem stron nie podpisuje bo zostane bez kasy. Jak dadzą mi wypowiedzenie to na bank będą kazać mi pracować i jeszcze tak grafik mi ustawi zebym dostała w kość.. Co miałaś namysli jak dobrze się postaram to dostsnr miesiąc płatnego wolnego

Gość gość
Co Wy z tym niepodpisywaniem? Przecież chyba autorka ułomna nie jest i czytać umie. Jak dostanie wypowiedzenie, gdzie będzie czarno na białym napisane, że rozwiązanie umowy następuje z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia, to bez znaczenia czy podpisze, czy nie.

Gość gość
Mam wziąć zwolnienie od psychiatry ? No co wy pomyślą w nowej pracy ze wariatka jakaś. O ile ta nowa znajdę boże długa ta dzisiejsza noc moja będzie.

Gość gość
Np.strugaj głupa, płacz,psuj robote,starzaj zagrożenie dla zdrowia i życia itd.

Gość gość
Dostaniesz wypowiedzenie, to wtedy zapierniczaj do lekarza i niech Ci wypisze zwolnienie na ten miesiąc. Chyba więcej nic nie możesz zrobić, skoro masz pewność, że z obowiązku świadczenia pracy Cię nie zwolnią.