Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

L4 w ciazy czy moge wrocic na ten czas do domu rodzinnego jesli praca w Wawie?

Polecane posty

Gość gość

To juz 5 ty miesiac, dostalam l4 od ginekologa. Problem w tym, ze pracuje w Warszawie (tez tu wynajmuje mieszkanie), natomiast maz mieszka w rodzinnej miejscowosci. Czy moge przeniesc sie do rodzinnej miejscowosci i tam zostac na L4? Gienkolog mowil, ze l4 bede miala najprawdopodobniej do konca ciazy.

Gość gość
Możesz ale na zwolnieniu musi być ten adres pod ktorym będziesz przebywać.

Gość gość
Jak lekarz wpisał inny adres to jedź do ZUS powiadomić o prawidłowym miejscu twojego przebywania na zwolnieniu.

Gość gość
Jak lekarz wpisał inny adres to jedź do ZUS powiadomić o prawidłowym miejscu twojego przebywania na zwolnieniu.

Gość gość
L4 masz maksymalnie na 30 dni, ja bym sie nie fatygowała do zusu, rzadko kiedy sa teraz kontrole kobiet ciezarnych, jak lekarz bedzie cie wystawial nastepne L4 to podaj mu adres pod ktorym bedziesz przebywac

Gość gość
Czy wystarczy, ze wysle l4 do pracodawcy listem poleconym? Dziekuje za pomoc

Gość gość
wystarczy, ja zawsze tak robiłam

Gość gość
16:30 zus wysyła korespondencje na adres na zwolnieniu! Ja tak miałem że bylem pod innym adresem a nikt mnie nie powiadomił o liscie i cofneli mi ważnosc zwolnienia.

Gość gość
Tak poleconym sie wysyla. Ja mam do pracodawcy 400km i zawsze poleconym.

Gość gość
16:35 kobiety w ciazy sa traktowane inaczej, w sumie dobrze by bylo zeby sprawdzic czy cos ci nie wyslali z zusu na ten adres ktory podalas, choc kontrole ciezarnych rzadko sie zdarzaja teraz, ja bylam cala ciaze na L4 i nikt mnie nie kontrolowal

Gość gość
Mam podobny przypadek, z tym, ze za 1,5 miesiaca przeprowadzamy sie z mezem do Niemiec, wtedy do bedzie dla mnie 6 miesiac. Ciaze mam zagrozona, wiec zwolnienie do konca ciazy dostane. Czy na l4 moze byc wpisany adres niemiecki? Zus tego nie podwazy?

Gość gość
16:41 jak niby inaczej?! Jak kobieta w ciąży na zwolnieniu pracuje na czarno to jej cofną wypłate świadczeń.

Gość gość
tak inaczej ze takie kontrole zdarzaja sie bardzo rzadko prawie ze wcale, ciekawe jak zus dotrze do tego ze ciezarna pracuje na czarno, jak wiekszosc kobiet ma L4 chodzace, to ktos musialby na taka ciezarna doniesc, czlowieku dramatyzujesz i tyle

Gość gość
16:51 jak niby inaczej? Oszustwo to oszustwo. Nie ważne czy w ciąży czy nie. ZUS ma wiedzieć gdzie kobieta w ciąży przebywa. Jak autorka będzie musiała dostarcyc jakies dokumenty do zus i tego nie zrobi to cofną jej wypłate świadczeń.

Gość gość
A jakie to dokumenty donosi się w ciąży do zusu? L4 dostarcza się pracodawcy i tyle i nie rozumiem dlaczego facet ma tyle do powiedzenia w tym temacie

Gość gość
Widzialam w tv w jakimś programie wypowiadał się rzecznik zusu ze nie kontrolują obecnie kobiet w ciąży ,nie skupiają się na ciężarnych

Gość gość
16:48 nie rozumiem po co ciezarna kobieta ma pracowac na czarno skoro L4 w ciazy jest platne 100%, od dorabiania w okresie ciazy to jest facet-ojciec dziecka a kobieta ma dbac o siebie, nie znam kobiet co byly w ciazy i pracowaly na czarno