Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Raczkowanie

Polecane posty

Gość gość

Moja 9miesieczna corka nie raczkuje ladnie siedzi,podciaga sie do gory do wstawania . Neurolog powiedzial ze musi raczkowac. Czy wasze dzieci raczkowaly??

Gość gość
Ja slyszalam ze podobno nie każde dziecko raczkuje, niektóre od razu zaczynają chodzić. Ile w tym prawdy?- nie wiem. Moja corka raczkowala jak miala chyba z 5 miesięcy, ale pozno zaczela siadać.

Gość gość
Moja wcale nie raczkowala. Miala 14 miesiecy i zaczela chodzic. Siadala w wieku 6 miesiecy.

Gość gość
Raczkować nie musi, ale powinna, bo świadczy to o tym, że u dziecka zaczęły współpracować kule mózgowe. Cóż, moja ma 16 miesięcy i zaczyna raczkować, ale jest to efekt rehabilitacji. Sama zaczęła siadać jak miała 13 miesięcy.

Gość gość
kule mózgowe? buhahahahah

Gość gość
Półkule, za szybko pisałam. Śmiać to się każdy potrafi tutaj, a napisać coś mądrego, to już nikt.

Gość gość
Moja cora w wieku 3 miesiecy sie zaczela przemieszczac! Poczatkowo glowka byla za ciezka i nia sie podpierala. Najpierw raczkowala , potem siadala. W wieku 12 mc zaczela chodzic , a w wieku 9 wspinala sie po meblach! Nie kazde dziecko raczkuje, a moja cora zaczela siadac kolo 7-8 mc, wiecznie popierdzielala na czworaka, a ja za nia! Powinnas sie cieszyc ze ten etap cie ominal.

Gość gość
Jakieś 10-20% dzieci nie raczkuje i od razu przechodzi do chodzenia. Mówi się, że raczkowanie jest pożądane, bo dzieci, które ten etap "przeskoczyły" mają ponoć problemy z nauką, co ma związek ze wspomnianą współpracą obu półkul mózgowych. Cóż, z osób które nie raczkowały, znam swoją kuzynkę. Jedna z inteligentniejszych osób jakie znam. Dzisiaj studiuje informatykę na polibudzie. Wiem, że to żaden argument, ale może wystarczy, żebyś się nie stresowała.

Gość gość
Moja córka zaczela raczkowac i chodzic przy meblach w tym samym czasie. Miala wtedy rok.

Gość gość
Dziecko powinno raczkowac. Przeważnie nie raczkuje dzieci z różnymi zaburzeniami. Moje dziecko jedno nie raczkowalo i ma aspergera drugie raczkowalo w wieku 6 miesięcy i jest wszystko ok. Mi neurolog też mówiła że raczkowanie jest bardzo ważne. Na każdej wizycie i różnych lekarzy każdy pytał czy dziecko raczkuje

Gość gość
Moja córcia zaczęła raczkowac jak zaczęła chodzić. Byłyśmy wczoraj u neurologa i po badaniu stwierdził że jest okazem zdrowia i bardzo mądra. Wydaje mi się ze to zależy od dziecka. Każde jest inne i rozwija się w swoim tempie

Gość gość
Mój starszy syn nie raczkował. Zaczął chodzić jak miał 11 miesięcy. Teraz ma 6 lat, bardzo szybko się uczy, szybko zapamiętuje. Wystarczy, że raz usłyszy piosenkę i już zna ją prawie całą na pamięć.

Gość gość
Dziekuje za odpowiedzi:-)